Jump to content

Beneficirani radni staž i Sjogrenov sindrom


Mardjika

Preporučene objave

Poštovani,

molim za savjet. U Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem NN 115/18, 34/21, čl.1. nabrajaju se neke od reumatskih tj. sustavnih bolesti zglobova i vezivnog tkiva:

image.png.5af8792d278caaddcbd7126ba6e74040.png

Bolujem od Sjogrenovog sindroma od 2012g. koji također spada u tu skupinu bolesti (niže definicija iz Reumatološkog leksikona), ali nije eksplicitno naveden u Zakonu.

image.png.c805b56e37bfa31df88714f068f75f0a.png

S obzirom na to da sada već imam problema s otečenim i bolnim zglobovima odlučila sam podnijeti Zahtjev za beneficirani radni staž. Međutim, u komunikaciji s drugim oboljelima od iste bolesti koji su ga zatražili ispostavilo se da se isti zakon ne primjenjuje jednako u svim gradovima. Npr. u Zadru oboljeli od sjogrenovog sindroma ostvare pravo na benificirani radni staž dok npr. u Zagrebu ne s obrazloženjem da bolest nije eksplicitno navedena u zakonu.

Molim za savjet, na koji način se pravno može dokazati da Sjogrenov sindrom zaista spada u istu skupinu bolesti kao i reumatoidni artritis kako to ne bi bilo sporno kod podnošenja Zahtjeva u HZMO?

Je li bi možda pomoglo da se traži službeno tumačenje tog članka od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je nadležno za predmetni Zakon.

Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima i savjetima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom na to da ovaj sindrom može biti primarni i sekundarni (uz RA ili lupus), vjerojatno priznavanje statusa i dodjeljivanje beneficiranog radnog staža ne ovisi o gradu, već o patologiji. Možete prije podnošenja zahtjeva provjeriti s nadležnim ministarstvom slanjem potrebne medicinske dokumentacije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Primjeri koje sam navela bili su primarni Sjogren, nisam odmah navela u upitu. Zato sam i postavila upit jer ako je sekundarni u kombinaciji s lupusom ili RA onda se na njih dobiva beneficirani radni staž, a ne na Sjogrena, a kako je i propisano navedenim člankom. Poslala sam i upit u Ministarstvo, ali još čekam odgovor...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija