Jump to content

Ugovor o darovanju, majka -kćer


nenaherakk

Preporučene objave

Pozdrav svima... Majka mi želi darovati dio kuće i zemljišta na kojoj je kuća izgrađena. Taj dio sam sagradila ja. U darovnim ugovoru smo točno navele da mi daruje 3/7 kuće i 2/5 zemljišta (oranica i dvorište) točno kako je navedeno u zemljišnim knjigama. No katastar nam je odbio upis vlasništva. Moram li samo napisati u ugovor npr 2/5 posjeda, tj. kuće, oranica i dvorište? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesu li kuća, oranica i dvorište svi upisani na istoj čestici (npr. čestica 123/1 KUĆA, ORANICA I DVORIŠTE površine 1234 m2) ili na različitim česticama (npr. čestica 123/1 KUĆA površine 123 m2, čestica 123/2 ORANICA površine 1234 m2 i čestica 123/3 DVORIŠTE površine 123m2)?

Ako se radi o prvoj situaciji, onda vam majka ne može darovati 3/7 kuće i 2/5 dvorišta, nego vam mora darovati točno određeni udio cijele čestice (ili prvo napraviti parcelaciju na više čestica, pa onda darovati dio). 

Budući da vam je prijedlog za uknjižbu odbijen, vjerojatno ste primili nekakvo rješenje. Što točno piše u obrazloženju rješenja, zašto je uknjižba odbijena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda ovako kako sam rekao - može vam darovati samo suvlasnički dio cijele čestice, a ne različite suvlasničke udjele na pojedinačnim dijelovima te čestice. 

Ako želite definirati što vam točno daruje, to stavite u neki drugi članak. Dakle, bitno je da opis nekretnine bude identičan kao u gruntovnici i da ugovor sadrži tabularnu ispravu. Prepišite broj nekretnine, opis i površinu točno onako kako je napisano u gruntovnici, inače neće biti moguće provesti uknjižbu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija