Jump to content

Prometni prekršaji i vožnja bez registarskih pločica


pperic

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Imam pitanje iz područja prometnog, a vezano uz to i kaznenog prava. Pitanje je sljedeće:

U naseljenom mjestu u kojem je ograničenje 50 km/h se na žalost velik broj vozača tog ograničenja ne pridržava. Ne govorim o brzinama od +10, +20, +30, nego daleko višim, pošto je osjećaj sličan onom kao kad točite gorivo na autocesti, a automobili se čuju kad protutnje sa 150 km/h. Otprilike tako. Vjerojatno ne moram naglašavati da policije na cesti nikad nema. Na cesti nema nogostupa, a pošto imamo klince koji će uskoro u školu ca. 800 m dalje, cijela situacija me malo zabrinjava. Dodao bih i da su u tih 800 metara u zadnjih nekoliko godina 2 osobe poginule nakon što je na njih naletio auto. Osim vozača automobila često ogromnom brzinom tim dijelom naselja prolijeću i vozači motocikala. Neki od njih nemaju ni registarske pločice.

Da li mi možete reći koje su mi opcije u ovoj situaciji? Da li mogu prijaviti vozače koji voze prebrzo i kako? Da li je dozvoljeno snimati taj dio ceste i iskoristiti snimku kako bi se njenom analizom izračunala brzina vozila i to iskoristilo kao dokaz? Nešto poput onih zona u Austriji gdje se vozilo snima pri ulasku i izlasku iz zone te računa prosječna brzina. 

Koje su mogućnosti u slučaju vozača motocikala bez registarskih pločica? Da li njih mogu nekako prijaviti? U prvoj rečenici sam spomenuo kazneno pravo. Znam da se u nekim zemljama vožnja bez registarskih pločica može tretirati kao kazneno djelo, ukoliko se vozač uhvati u prekršaju više puta, jer se u tom slučaju smatra da pokušava prikriti drugi prekršaj ili drugo kazneno djelo, što u slučaju vozača motocikala zapravo i je slučaj - tablice se skidaju namjerno kako ne bi bili ulovljeni nakon počinjenja kažnjivog djela. Da li je to i kod nas slučaj? Može li se vožnja bez registarskih pločica tretirati kao kazneno djelo? Da li je dozvoljeno snimati cestu, analizirati prolaske motocikala bez registarskih pločica kako bi se dokazalo da nije u pitanju "izgubljena tablica", već da postoji namjera vožnje bez registarskih pločica?

Eto, ukratko, koje su mi mogućnosti u smislu prikupljanja dokaza i podnošenja prijava?

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vožnja bez pločica je prekršaj, bilo namjerno ili slučajno.

Tvoje snimke ne mogu biti dokaz prekršaja, policija ih mora baš zateći u prekršaju ili baš trebaju biti postavljene službene kamere/radari.

Možete se kao stanari obratiti jedinici lokalne samouprave radi postavljanja regulacije, uspornika, kamera i sl., te područnoj policijskoj postaji radi pojačanih kontrola (i novih kamera).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Znači ne postoji mogućnost da se vožnja bez registarskih pločica tretira kao kazneno djelo ukoliko se počinitelj više puta ulovi u prekršaju?

Vezano na drugu rečenicu, ako se ne varam postoji neka aplikacija koja se može instalirati i koristiti za podnošenje prijava. Da li korištenje te aplikacije ima smisla? Npr. vozim se u autu, drugi auto nas pretječe i pritom prelazi punu liniju, moj suvozač to slika i u aplikaciji pošalje prijavu. Da li na osnovu te prijave počinitelj može biti kažnjen ili ne?

Vezano uz treću rečenicu, u svakom slučaju možemo pokušati to što ste napisali. 

Hvala još jednom na odgovoru.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, uvijek je riječ o prekršaju.

Aplikacija postoji, ali služi samo za dojavu, policija (ili prometno redarstvo) mora zateći vozača u prekršaju, ne može ga sankcionirati samo na temelju te snimke. Ako su taman tu negdje, moguće je da nalete, ali najčešće nisu (aplikacija najviše služi kod sankcioniranja parkiranja jer ti prekršaji najduže traju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija