Jump to content

Sudska podjela vlasništva


navay

Preporučene objave

Poštovani, u suvlasništvu sam nekretnine i zemljišta oko nekretnine.

Nekretnina je legalizirana, ali ništa više od tog nije napravljeno.

Suvlasništvo je recimo funkcioniralo na način da svatko koristi  svoj dio stana, jedan prizemlje, a drugi kat, a okućnica, odnosno dvorište se djelilo.

Nisu određena parkirna mjesta nego je svatko parkirao gdje hoće, odnosno gdje ima mjesta itd. Znači nije bilo idealno ali je funkcioniralo i svi su bili zadovoljni.

 

E sad problem nastaje u tome što je suvlasnik postao nezadovoljan i počeo svojatati sve kao da je samo njegovo i počeo meni braniti pristup istom.

Pa tako je sve što je oko nekretnine prisvojio sebi.

Dvorište u kojem ima 6 neoznačenih parkirnih mjesta, on je počeo koristiti 5 mjesta, a ponekad i svih 6, tako da nemam gdje ostaviti svoj automobil nego na ulici.

Sad bi ja htio to podjeliti, ali dogovorom to nije moguće. Kako da napravimo podjelu.

Realno bi bilo da svakog dopadnu po 3 parkirna mjesta.

Meni je svejedno koja 3, pa čak ne treba imati određeno mjesto nego da u svakom datom momentu imam 3 mjesta.

Malo sam produžio sa pitanjem.

Znači jel nas može podjeliti sud ili neka ovlaštena osoba, ali da se podjeli sve detaljno, znači nešto je moje, nešto od suvlasnika a nešto zajedničko, tako da se izbjegne sva mogućnost manipulacije.

Znači sa svoje strane bi potpisao odmah kako odluči sud/neka ovlaštena osoba da tako bude, bez mogućnosti žalbe sa svoje strane.

Pa čak bi pristao i na nepovoljnije za mene, samo da se napravi podjela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , navay je napisao:

Suvlasništvo je recimo funkcioniralo na način da svatko koristi  svoj dio stana, jedan prizemlje, a drugi kat,

Da li je taj stan predstavlja jednu uporabnu cjelinu, od koje svatko koristi  svoj dio stana, jedan prizemlje, a drugi kat ili su to ipak dvije samostalne uporabne cjeline. Ovaj "dio" je malo zbunjujuć.

U slučaju da se odlučite na sudski postupak, sud će imenovati ovlaštenog sudskog vještaka za područje graditeljstva za izradu plana posebnih dijelova nekretnine (etažnog elaborata).

Također bi i vi, kao suvlasnici, uz malo dobre volje za dogovor, mogli angažirati nekoga da vam izradi isti elaborat (bez plaćanja sudskih troškova) – elaborat može izraditi taj isti sudski vještak ili ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva. Načelno, može etažni eleborat izraditi svatko tko je je tehničke struke i raspolaže znanjem za grafičko prikazivanje, ali ja ne bih išla dalje od predloženog (ako što krene po krivu, u tom slučaju postoji Komora kojoj je izrađivač odgovoran).

prije 14 sati , navay je napisao:

Realno bi bilo da svakog dopadnu po 3 parkirna mjesta.

Meni je svejedno koja 3, pa čak ne treba imati određeno mjesto nego da u svakom datom momentu imam 3 mjesta.

Po pojednoj uporabnoj cjelini (stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji) imate zakonsko pravo samo na dva mjesta za ostavljanje motornih vozila prema odredbama članka 67. stavak 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima; dva vama, dva suvlasniku (ako su to ipak dva stana kao dvije samostalne uporabne cjeline), a preostala dva bi trebala  ostati u režimu zajedničkog korištenja.

Ili raspoređena parkirališta, ali izvan etažnog elaborata – tako da vam niti sudski postupak u ovoj varijanti korištenja ne bi puno pomogao – samo isključivo dogovor, makar tvdite da dogovor nije moguć.

prije 14 sati , navay je napisao:

Znači jel nas može podjeliti sud ili neka ovlaštena osoba, ali da se podjeli sve detaljno, znači nešto je moje, nešto od suvlasnika a nešto zajedničko, tako da se izbjegne sva mogućnost manipulacije.

Kako god bilo, upućeni ste na međusobno suradnju – uključujući i održavanje zajedničkih dijelova predmetne nekretnine, što je vrlo bitna stavka i nije samo izbjegavanje mogućnosti manipulacije, nego obveza i dužnost, koja treba proizlaziti iz sklopljenog međuvlasničkog ugovora.

Ako se ne uzmognete dogovoriti sporazumno o svojim dužnostima oko održavanja zajedničkih dijelova zgrade i ostalim pitanjima važnim za vašu nekretninu, sudska presuda donešena u parničkom postupku može zamijeniti međuvlasnički ugovor – a što još dodatno opterećuje obadvije strane sudskim troškovima.

U cijeloj priči najbitniji je preduvjet da predmetna nekretnina ima zakonit status, a o načinu rješavanja ostalih pitanja u svezi vaše nekretnine odlučujete vi sami, kao suvlasnici ... Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz kuću se također nalazi 5 pomoćnih objekata, svaki po 10m2

Ja i majka koristimo stan na drugom katu 100m2 i 2 pomoćna objekta.

Brat koristi stan u prizemlji 60m2 i garažu(mehaničku radionu) koja je isto zamišljena kao stan od 40m2 te 3 pomoćna objekta.

Ovi crveni označeni navodi su izvodi iz vaših prethodnih objava na temu podjele suvlasništva.

Da sam prije pročitala sve vaše objave na temu podjele suvlasništva, malo bih korigirala svoj odgovor u slijedećem pitanju:

  • Da li je postojeća pomoćna zgrada koja se koristi kao garaža (mehanička radionica) također ozakonjena, a ako je, na koji način – kao garaža, mehanička radionica ili stambeni prostor (kako navodite u jednoj od objava)?

Pod uvjetom da je predmetna pomoćna zgrada ozakonjena za bilo koju od navedenih namjena (garaža, mehanička radionica ili stambeni prostor), ona se također može smatrati samostalnom uporabnom cjelinom, odnosno posebnim dijelom nekretnine, pa temeljem tog svojstva ima mogućnost protezanja/određivanja sporednih dijelova - konkretno broja parkirališta.

Naime, u planu posebnih dijelova nekretnine mogu se, u tom slučaju, prikazati tri samostalne uporabne cjeline.

Ovo naknadno utvrđeno stanje, na vašu žalost, ne ide vam u prilog – vašem stanu kao jednoj samostalnoj uporabnoj cjelini pripadaju samo 2 parkirališna mjesta, a ostala 4 mogu se rasporediti na preostale dvije uporabne cjeline, poštujući zakonsko određenje po 2 parking mjesta po pojedinom stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji.

Plan etažiranja je grafički prikaz rasporeda posebnih dijelova nekretnine i zajedničih dijelova nekretnine, koji je polazište za utvrđivanje (su)vlasničkih udjela u predmetnoj nekretnini – način određivanja (su) vlasničkih omjera vam je objašnjen u jednoj od prethodnih objava.

Ako vaše odnose nećete biti u stanju sporazumno riješiti, prvo pokušajte s medijacijom, a ako ni medijacija ne uspije, na žalost bit ćete prisiljeni na rješavanje sudskim putem. Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija