Jump to content

Komunalni doprinos


fjasarev61

Preporučene objave

Poštovani,

Imamo obiteljsku kuću u kojoj stanujemo 9 mjeseci, a 3 mjesece godišnje iznajmljujemo je turistima.

Dobili smo rješenje Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom. Prema tom rješenju određena je komunalna naknada za 2024 godinu i nadalje kao za poslovni prostor budući da se 3 mjeseca godišnje kuća koristi za iznamljivanje turistima. Komunalna naknada je određena za cijelu godinu u povećanom iznosu iako se 9 mjeseci koristi za stanovanje.

Zanima me da li se komunalna naknada mora plaćati cijelu godinu kao za poslovni prostor, ili 3 mjeseca kao za poslovni prostor  i 9 mjeseci kao za stanovanje?

Prema tom rješenju komunalna naknada za cijelu godinu bila bi 5 puta veća.

Unaprijed zahvaljujem!

Flavia.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, 

Odluku o komunalnoj naknadi donosi JLU na temelju članka 95. Zakona o komunalnom gospodarstvu („NN“ broj 68/18110/18 - Odluka Ustavnog suda RH, 32/20), a sukladno stavku 2. istog zakona „Odluka o komunalnoj naknadi objavljuje se u službenom glasilu jedinice lokalne samouprave.

U Odluci o komunalnoj naknadi vaše JLU trebala bi biti ugrađena i odredba iz članka 97. stavak 2. istog zakona koja glasi: „Za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, kad se poslovna djelatnost ne obavlja više od šest mjeseci u kalendarskoj godini, koeficijent namjene umanjuje se za 50%, ali ne može biti manji od koeficijenta namjene za stambeni prostor odnosno za neizgrađeno građevinsko zemljište“.

Obično je u obrazloženju rješenja o komunalnoj naknadi naveden način obračuna komunalne naknade, pa ako je i u vašem obrazložen, malo ga proučite. Ako ta stavka ne postoji, možete se žaliti na rješenje u žalbenom roku. Lp 🙂

(mala opaska: naslov teme nije u skladu sa sadržajem objave, jer komunalni doprinos i komunalna naknada su dva oblika javnog davanja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija