Jump to content

Brat maltretira majku


ocajna kci

Preporučene objave

Brat (53 god.) nakon više od 20 godina što je živio u Zagrebu došao je kod majke u stan (otprilike na kavu) i bez razgovora i bilo kakvog dogovora polako uselio u stan, koji je majčino vlasništvo. Mama je 71 godinu, slabo obrazovana, lošeg zdravlja (ima 26 dijagnoza). Stan je jednosoban, tako da majka mora spavati u dnevnoj sobi spojenoj s kuhinjom. Nema svoj mir, niti potrebnu privatnost. Brat iako ima vojnu mirovinu mami ponekad da za dio režija, a zadnjih par mjeseci ništa (jer je na maminom računu našao novce koje je ona pripremila za sahranu - pa joj ne kao treba novac). Ona kuha, sprema, odlazi u nabavku. Jedva. Najgore je u svemu što brat boluje od PTSP-a, vrlo je agresivan, mamu vrijeđa, ponižava, verbalno ju zlostavlja, a sada je doveo i sina iz Zagreba (21 god.) da živi s njima.  Sada ju i unuk vrijeđa. Mama je u depresiji, stalno plače, vidno je propala. Pokušavam joj pomoći, koliko mogu (često je kod mene, vozim je doktoru, razgovaramo), ali strašan je osjećaj vidjeti je bez trunke radosti, života. Bojim se da ona neće dugo poživjeti ako se ova situacija nastavi, a meni su ruke vezane. Što je moguće pravno učiniti? Ima li smisla od zvanja policije? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , ocajna kci je napisao:

Što je moguće pravno učiniti? Ima li smisla od zvanja policije? 

Apsolutno ima smisla prijava policiji. Ali svaki put kada dođe do prijetnje ili drugog ekscesa.

Svakako je razumljivo da se majka boji, ali ako ništa ne poduzme (uz vašu pomoć) ništa se neće niti riješiti. 

Vaš brat i njegov sin su bez dopuštenja uselili u nekretninu koja nije u njihovom vlasništvu te majka može podnijeti tužbu (ili vama dati punomoć za to) radi iseljenja.

Ne znam koliko dugo već stanuju s vašom majkom te se može desiti imaju pravo na (su)posjedovnu zaštitu, što znači da ako ih ne uspijete prisilno iseliti, u konačnici možete tražiti putem suda njihovo iseljenje. Pravo vlasništva nemajui, a glede bilo kakvih ulaganja za koja bi mogli tvrditi da su ih učinili glede stana - trebali bi dokazati i, po onome što ste napisali, toga nema.

Ne znam kakvi su majčini i vaši planovi glede zdravstvenih problema, ali jedno od rješenja (iako drastično) jest i prodaja nekretnine (koja potencijalno neće biti slobodna od osoba i stvari) i majčin premještaj u dom ili k vama ili u drugu nekretninu. 

Također, predlažem da majka sačini oporuku i odredi kome što želi oporučno ostaviti - u slučaju da sinu ne želi ništa, ugovor o doživotnom uzdržavanju je opcija.

uređeno: od lawbydesign
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija