Jump to content

dječiji


kajgod55

Preporučene objave

HRVI nema prednost u pravu na ostvarivanje dječjeg doplatka, već se to regulira cenzusom.

 

Dohodovni cenzus

 

Pravo na doplatak za djecu stječe korisnik ako mu ukupni dohodak, ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice.

 

Proračunska osnovica za 2007. godinu iznosi 3.326,00 kn.

 

 

Pravo na doplatak za djecu od 1. siječnja 2007. godini stječe korisnik čiji prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva korisnika, ne prelazi 1.663,00 kn.

 

Utvrđivanje dohodovnog cenzusa

 

Ukupni dohodak kućanstva jest zbroj dohodaka

 

a) od nesamostalnog rada

b) od samostalne djelatnosti

c) od imovine i imovinskih prava

d) dohodak od kapitala

e) dohodak od osiguranja

f) od drugog dohotka i

g) drugih primanja

 

umanjenih za svotu poreza i prireza koje ostvari korisnik i članovi njegovog kućanstva prema propisima o porezu na dohodak i odredbama ZDD.

 

Pod drugim primanjima koje ostvari korisnik i članovi njegovog kućanstva, podrazumijevaju se mirovine ostvarene u inozemstvu, naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, naknade za porodiljni dopust i naknade zbog nezaposlenosti.

 

Dohodak, prema Zakonu o doplatku za djecu je: plaća ostvarena kod poslodavca za rad u tuzemstvu i inozemstvu, mirovine i drugi dohoci iz prijašnjih odnosa po osnovi rada, dohodak od obrtničke djelatnosti, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i od drugih samostalnih djelatnosti, dohodak od zakupnina i najamnina, dohodak od iznajmljivanja postelja, soba i apartmana putnicima i turistima, dohodak od vremenski ograničenog ustupa autorskih prava, prava industrijskog vlasništva i drugih imovinskih prava, dohodak od otuđenja i davanja na korištenje nekretnina i imovinskih prava, dohodak od dividende i udjela u dobiti i kamata te dohodak po osnovi osiguranja života i dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja.

 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u upravnom postupku utvrđuje ukupni dohodak kućanstva na osnovi potvrda isplatitelja prihoda u kojima će biti naveden ostvareni prihod, umanjen za svotu poreza i prireza.

 

Dohodak od nesamostalnog rada, odnosno od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine i imovinskih prava, naknada zbog bolovanja, nezaposlenosti, porodiljnog dopusta i sl., dokazuje se potvrdom isplatitelja tog dohotka, odnosno naknade (poslodavca, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Zavoda za zapošljavanje i dr.) i potvrdom ili rješenjem nadležnoga poreznog tijela o ostvarenom dohotku od samostalne djelatnosti podnositelja zahtjeva i svih članova kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini.

 

Ostvareni dohodak kućanstva treba biti prikazan uz odbitak poreza i prireza.

 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, po službenoj dužnosti, utvrđuje isplaćeno mirovinsko primanje, što znači da podnositelj zahtjeva ne treba dostavljati potvrdu o isplaćenoj mirovini niti za sebe niti za članove svoje obitelji. Međutim, radi bržeg i ekonomičnijeg postupka, potrebno je dostaviti mirovinsku uputnicu ili presliku rješenja o priznanju prava na obiteljsku mirovinu.

 

Određivanje svote doplatka za djecu

 

Svota doplatka za djecu određuje se ovisno o visini ostvarenoga ukupnog dohotka po članu kućanstva mjesečno.

 

Ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 16,33% proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 9% od proračunske osnovice po djetetu.

 

Ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 16,34% i 33,66%, od proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 7,5% od proračunske osnovice po djetetu.

 

Ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 33,67% i 50%, od proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 6% od proračunske osnovice po djetetu.

 

Za dijete bez oba roditelja ili

- za dijete čija su oba roditelja nepoznata,

- nepoznatog prebivališta,

- potpuno nesposobni za samostalan život i rad,

- ili ako im je oduzeta poslovna sposobnost,

pripadajuća svota doplatka, određena prema utvrđenom cenzusu, povećava se 25%,

 

a za dijete s jednim roditeljem ili

- za dijete čiji je jedan roditelj nepoznat,

- nepoznatog prebivališta,

- potpuno nesposoban za samostalan život i rad,

- ili ako mu je oduzeta poslovna sposobnost,

pripadajuća svota doplatka, određena prema utvrđenom cenzusu, povećava se 15%.

 

Za dijete s oštećenjem zdravlja korisniku pripada doplatak za djecu u 25% većoj svoti od pripadajuće svote doplatka.

 

Za djecu s težim oštećenjem zdravlja pravo na doplatak za djecu ostvaruje se bez obzira na visinu prihoda koji kućanstvo korisnika ostvaruje, a svota doplatka određuje se u visini od 25% od proračunske osnovice.

 

Određivanje pronatalitetnog dodatka

 

Korisniku uz utvrđeni iznos doplatka za djecu pripada i dodatak u iznosu po 500,00 kuna za treće i četvrto dijete. To znači da se, uz određenu ukupnu svotu doplatka određenu rješenjem, korisniku dodaje 500,00 kn ako koristi doplatak za troje djece, odnosno 1 000,00 kn ako koristi doplatak za više od troje djece.

 

Dohodovni cenzus i svote doplatka za djecu od 1. 1. 2007.

 

Proračunska osnovica za 2007. godinu iznosi 3.326,00 kn

 

Dohodovni cenzus (50% od proračunske osnovice) iznosi 1.663,00 kn.

 

Cenzusne grupe

- prva - ako prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 16,33% proračunske osnovice (543,14 kn)

- druga - ako prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva prelazi 16,33% (543,14 kn), a ne prelazi 33,66% (1119,53 kn) proračunske osnovice i

- treća - ako prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva prelazi 33,66% (1119,53 kn), a ne prelazi 50% (1663,00 kn) proračunske osnovice.

 

Svote doplatka za djecu u 2007. godini

 

U skladu s cenzusnim grupama određene su svote doplatka za djecu i to:

- ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543,14 kn), doplatak se određuje u svoti od 299,34 kn

 

- ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 543,14 kn, a ne prelazi 1119,53 kn, doplatak se određuje u svoti od 249,45 kn

 

- ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 1119,53 kn, a ne prelazi 1663,00 kn, doplatak se određuje u svoti od 199,56 kn

 

- za dijete bez oba roditelja ili za dijete čija su oba roditelja nepoznata ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposobni za samostalan život i rad ili ako im je oduzeta poslovna sposobnost, pripadajuća svota doplatka, određena prema utvrđenom cenzusu, povećava se za 25 %

(374,18 kn, 311,81 kn ili 249,45 kn)

- za dijete s oštećenjem zdravlja, korisniku pripada doplatak za djecu u 25% većoj svoti od pripadajuće svote doplatka

(374,18 kn, 311,81 kn ili 249,45 kn)

 

- za dijete bez jednog roditelja ili za dijete čiji je jedan roditelj nepoznat ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposoban za samostalan život i rad ili ako mu je oduzeta poslovna sposobnost, pripadajuća svota doplatka, određena prema utvrđenom cenzusu, povećava se za 15%

(344,24 kn, 286,87 kn ili 229,49 kn)

 

- za korisnike koji pravo ostvaruju prema članku 34. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, svota doplatka iznosi 374,18 kn

 

- za korisnike koji ostvaruju pravo prema članku 22. Zakona o doplatku za djecu (za djecu s težim oštećenjem zdravlja) svota doplatka iznosi 831,50 kn.

 

Izmjenom Zakona od 1. siječnja 2007. snižen je prvi dohodovni cenzus s 20% proračunske osnovice (665,21 kn) na 16,33% (543,14 kn), što znači da najvišu svotu doplatka od 299,34 kn mjesečno ostvaruje korisnik ako mu prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kn.

Budući da je određeni broj korisnika kojima dohodovni cenzus prelazi 543,14 kn u 2006. godini ostvario pravo na doplatak za djecu u svoti od 299,34 kn, Zakonom je određeno da im se do 28. veljače 2007. neće smanjiti već određena svota doplatka ako im dohodovni cenzus ne prelazi 20% proračunske osnovice tj. 665,21 kn.

 

Od 1. ožujka 2007. navedenim korisnicima odredit će se doplatak prema novim odredbama Zakona, a na osnovi dohotka ostvarenog u 2006. godini.

 

 

 

Što se tiče prava branitelja:

 

Djeci smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja, pripada doplatak za djecu u najvišoj predviđenoj svoti.

 

Smrtno stradali hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, je hrvatski branitelj koji je:

a) poginuo u obrani suvereniteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.,

b) ubijen prilikom zatočenja ili u neprijateljskom logoru,

c) umro od posljedica rane ili ozljede zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a najkasnije do 31. prosinca 1997.,

d) umro od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, najkasnije do 31. prosinca 1997., a nakon toga roka uzročna veza između smrti i sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske utvrđuje se u postupku vještačenja propisanim člankom 123. stavkom 1. točkom 8. ovog Zakona,

e) izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili

f) umro od posljedica rane ili ozljede zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a do smrti je bio priznati HRVI I. skupine s pravom na doplatak za njegu i pomoć druge osobe.

 

Pored djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pravo na doplatak za djecu u najvišoj predviđenoj svoti imaju i djeca nestalih i djeca još uvijek zatočenih hrvatskih branitelja.

 

Status djeteta smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i djeteta zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja dokazuje se rješenjem nadležnoga županijskog ureda uprave, odnosno nadležnog upravnog tijela Grada Zagreba. Kao dokaz može poslužiti i rješenje o priznanju prava koje je dijete ostvarilo kao član obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestalog hrvatskog branitelja, prema odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

 

Navedenoj djeci od 1. siječnja 2007. pripada svota doplatka u svoti od 374,18 kn mjesečno.

 

U postupku ostvarivanja prava na doplatak za djecu smrtno stradaloga, zatočenoga i nestaloga hrvatskog branitelja, osim odredbe o visini doplatka za djecu, primjenjuju se sve ostale odredbe Zakona o doplatku za djecu.

 

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija