Jump to content

Malo poduzi pitanje .. molim savjet, pomoc .. bilo sto


anonimno

Preporučene objave

Ne toliko kratki opis jedne neugodne situacije

 

Subota, 28.04.2007. popodne

 

Šok br. 1 :

 

netko na vratima, otvaram, policajac u civilu mi kulturno uručuje poziv da sa malodobnim sinom 30.04.2007. u 14:00 sati dođemo na obavijesni razgovor u policijskoj postaji toj i toj, potpisujem i primam poziv na kojem nije naveden razlog poziva. Odmah smo pitali sina da nam kaže da li postoji ikakav razlog zbog kojeg bi se policija zanimala za njega, odgovor je naravno negativan.

 

Šok br. 2 :

 

par minuta nakon odlaska, ponovno netko kuca, otvaram, predstavlja se i govori da dolazi kao "otac ocu" ne zaboravivši pritom pokazati policijsku značku i pita me da li sam dobio poziv, odgovaram potvrdno i slijedi neugodan razgovor o tome kako je moj sin (16 i pol godina) dana 06.03.2007.

oko 13 sati, pred ulazom u dvorište njegove kuće napao njegovog 10 godišnjeg sina, bacio ga na pod i ukrao mu 20 Kuna !!!!!!! Naravno da to ne mogu vjerovati, pa pitam da mi objasni, nakon čega slijedi priča kako je njegov sin prepoznao moga, da ga promatraju već skoro 2 mjeseca i tako dalje. Pa priča kako on odgaja dijete strogo, njegov mali ne laže, to mu je bio novac za marendu i bolje da je to prijavio nego da sam "poduzima korake", uz napomenu da ne znamo s kim se kačimo, jer on je ipak rukovoditelj neki u Policiji. Cijeli razgovor je protekao mirno, bez povišenih tonova.

Supruga i ja smo ostali doslovno šokirani nakon toga.

 

ponedjeljak, 30.04.2007. 14:00

 

stižemo u policijsku postaju, prima nas izvjesni gospodin (nije se predstavio) i počinje ispitivanje, prisutni smo : moja malenkost, moja supruga i 'okrivljeni' malodobni sin.

Policajac ispituje direktno sina, opći podaci kada i gdje je rođen, škola, izvanškolske aktivnosti itd.

Zapisao je imena nekoliko sinovljevih prijatelja, uzeo broj mobitela od sina i moj.

Napominjem da nam nije pokazana prijava niti opis tog nemilog događaja (ne znam da li su dužni to napraviti), sva pitanja i odgovore policajac rukom piše u svoj rokovnik. Stalna su upozorenja od strane policajca : "Reci sada ako znaš nešto, sada je pravo vrijeme", odgovor mog sina je uvijek isti da ne zna ništa itd ...Spomenuo je i prepoznavanje, ne znam na koji način se to provodi, ali opis i prepoznavanje od strane 10 godišnjaka ne mogu prihvatiti za ozbiljno (90% današnjih 16 godišnjaka izgledaju vrlo slično).

Nakon nekih pola sata, zamoljeni smo da izađemo iz prostorije, pa za 15 tak minuta ponovno pozvani unutra i gle čuda, prvo je pitanje bilo : "Da li je kod vas bio otac oštećenog djeteta ?", što nam je očito reklo da su se oni čuli s ocem u pauzi ispitivanja (ne znam koliko je to opravdano). Uz još jednu napomenu da je sada "pravo vrijeme za reći ako bilo što zna", zavšava taj razgovor, na odlsku pitamo da li ćemo dobiti zapisnik, odgovor je NE, što nas čudi, ali kaže policajac nema, na pitanje što dalje, odgovara da ćemo biti obaviješteni, na kraju ga zamolim da mi se predstavi, na što mi je rekao prezime, uglavnom, taj razgovor nije donio nikakva nova saznanja.

 

srijeda, 02.05.2007.

 

Supruga odlazi u školu obavijestiti ravnateljicu i pedagoga da mogu očekivati posjetu policije.

 

daljnji koraci nepoznati ...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Anonimni , mislim da je napad najbolja obrana , pa hrabro u boj.

 

U slučajevima kada građanin smatra da su postupanjem, odnosno ne postupanjem policijskog službenika, povrijeđena njegova prava ili da je došlo do povrede zakona, u vremenu od 0 do 24 sata može podnijeti pritužbu na telefon 92 (Operativno komunikacijski centar (OKC) policijske uprave na čijem se području događaj dogodio) ili na besplatni telefon za pritužbe MUP-a RH 0800 - 0092.

Pored navedenog, građanin koji je nezadovoljan postupkom policijskog službenika može podnijeti i pisanu predstavku nadležnoj policijskoj upravi ili Ministarstvu unutarnjih poslova, koji će sukladno članku 6. Zakona o policiji ispitati navode predstavke i u roku od 30 dana dostaviti odgovor podnositelju.

 

Odredbama članka 29.-31. Zakona o policiji, kao i odredbama članka 11.-13. Pravilnika o načinu policijskog postupanja reguliran je način i razlozi pozivanja građana od strane policijskih službenika. Važećim propisima je određeno da se, između ostalog, na pozivu mora navesti razlog pozivanja.

 

Za svaku je pohvalu odlazak cijele Vaše obitelji na policiju , te vjera i podrška sinu.

 

Želim svima Vama odlično zdravlje i miran san !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako se donekle mogu složiti s prethodnim postom, moram napomenuti da po onomne što se opisali nema povrede pravila policijskog postupanja. Znam da ste povrijeđeni i da se osjećate neugodno jer se vašeg sina sumnjiči za nedjelo, ali ipak treba uzeti u obzir da je posao policije da traga za počiniteljima (ako sumnjaju da je kazneno djelo počinjeno) i da ponekad idu i u krivom smjeru ili su jednoistavno u zabludi.

 

Važno je da vas ni vašeg sina nisu vrijeđali i da se sve odvijalo po pravilniku i zakonu. Ne ulazeći u to da li je vaš sin ispravan ili ne, uvijek imajte malko rezerve prema onome što vam netko, ali i vaš sin kaže. I ja sam jednom kao dijete bio nepravedno osumnjičen za kazneno djelo (srećom se moja isprvnost ustanovila), ali nisam zbog toga bio bijesan na one koji su me sumnjičili, već samo na onoga koji je to počinio pa pustio da drugi zbog toga pati.

Poanta je da ne smatrate da je vaš sin uvijek ispravan (ma koliko tvrdio da jest), ali isto tako da ne uzimate zdravo za gotovo ni tuđe izjave

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokazivanje policijske značke u razgovoru "oca s ocem" je definitivno za prijavu, ako i zanemarimo izjavu da je on "ipak neki policajac".

 

Drugo, doista me zanima koliko postupaka policije zbog oduzimanja 20 kuna dođe dalje od preuzimanja prijave od oštećenoga. Policija ne reagira niti za daleko vaćnije stvari, provjereno.

 

Mislim da kao građani moramo uvijek reagirati na ovakvu "malu" samovolju i iskorištavanje položaja, jer je to jedina brana da "mala" samovolja ne postane velika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Legitimiranje značkom možda i jest dvojbeno, ali trebate računati da policajac i u slobodnoi vrijeme ostaje policajac. Naravno, elementi za stegovnu odgovornost ostaju samo za onog "roditelja-policajca", ali bi disciplinsko tijelo vjerojatno ocijenilo takovo postupanje, zbog takove situacioje (u pitanju zaštita djeteta) kao manji prekršaj, odnosno možda kao beznačajno kršenje pravla postupanja. Na kraju krajeva on nije poduzeo radnje, već se samo legitimirao kao policajac (reći će da otvorite vrata bez straha) i razgovarao s vama kao "roditelj s roditeljem"

 

Glede "samo 20 kuna" tu se varate, jer se tu vjerojatno ne radi o običnoj krađi već o razbojništvu! Naime ako netko prislili drugog da mu dade novac ili će ga istući, onda je to razbojništvo, a to nije mala stvar. Priznajte da ipak treba veliki bezobrazluk da se takvo što učini.

 

Napominjem da ne tvrdim da je baš to dijete učinilo, već samo pravim distinkciju između krađe 20 kuna i razbojništva zbog 20 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi s Vašom distinkcijom između krađe i razbojništva: u potpunosti se slažem.

 

Ali niste odgovorili koliko razbojništava s plijenom od 20 kuna policija uopće obrađuje? Ja, kao građanin obični, koji je izbacivan nasiljem iz kuće a da policija niti nakon 3 poziva prstom nije makla imam o tome svoje mišljenje.

 

Kao što ste preskočili i "dva mjeseca praćenja" iz izjave policajca.

 

Nije važno da li njegov prekršaj mali ili veliki, glavno da mu ide u karton. U tome je poanta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije važno da li njegov prekršaj mali ili veliki, glavno da mu ide u karton. U tome je poanta.

 

da nije NIŠTA napravio, ne bi ni karton dobio..

 

i mislim, osjećam kroz vaše pisanje, kako ste kao roditelj subjektivni i zaštitnički nastrojeni..

uz sve uvažavanje vas kao roditelja, malac se nije trebao uopće dovest u situaciju da njega netko prati, provjerava, zove na obavijesne razgovore..

tu bih se ja kao roditelj zamislila da li je moje dijete stvarno onako kako ga ja vidim ili u svom okruženju drugačije kotira i ponaša se..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovali ili ne policija reagira i za 20 kuna. U suprotnom bi razbojnici išli od čovjeka do čovjeka i uzimali "samo" po 20 kuna. Takvi se slučajevi čak shvaćaju vrlo ozbiljno

 

To što ste izbacivani nasiljem iz kuće je možda kazneno djelo, ali ne prejudiciram stvar jer ste dali malo podataka da bi ocjenili da li se radi o kaznenom djelu

Ako se radi o nasilju u obitelji onda je policija trebala odmah izvršiti pritvaranja prema internim napucima i ako je tako kao što vi kažete, onda su pogriješili.

 

Glede "praćenja 2 mjeseca" to nije kazneno djelo, već operativna djelatnost, odnosno provođenje izvida za otkrivanje kaznenih djela i počinitelja istih.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerovali ili ne, policija reagira na 20 kn samo zato jer se radi o policajčevu sinu. ta ista vrlo vrijedna policija nije učinila apsolutno ništa kada je moje dijete pretučeno usred bijela dana i kada mu je otet mobitel. ja sam našla klinca koji je sudjelovao u slučaju i mogu reći da se iskreno kajem što ga nisam nategnula za uši i otela mu barem tenisice, pa da se bos vrati svojm roditeljima doma, jer, policija mu ne može baš ništa, kao ni njegovim neodgovornim roditeljima, osim poslati im socijalne radnike na vrata. kao i autor nekoliko postova više, imam svoje mišljenje o policiji. a kakvo je, mislim da ne moram dodatno objašnjavati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja koji sam napisao da sam izbacivan iz kuće i da treba poduzeti mjere protiv policajca nisam ista osoba kao i roditelj koji je započeo temu. Nisam nastrojen niti zaštitnički niti nikako, i ne izjašnjavam se o krivnji u konkretnom slučaju jer o tome ništa ne znam.

 

Ali o nasilju koje se događa svakodnevno (takvih "razbojništava" imate u svakoj osnovnoj, pa i srednjoj školi svaki dan, samo što žrtve u pravilu šute jer znaju da ne mogu očekivati nikakvu zaštitu ni od koga) nešto znam, kao i o ponašanju policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još da dodam da u mojem primjeru nije bitno da li se radilo o kaznenom djelu (a nego što bi izbacivanje iz kuće na ulicu bilo nego kazneno djelo) nego da se policija uopće nije odazivala, pa ništa nisu niti mogli utvrditi. S vašeg stajališta, nisu čak niti "pogriješili" jer nema nikakvih dokaza da su uopće trebali reagirati osim mojih poziva koji su odonda sigurno netragom nestali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Utjerivaczakona , nije mi jasno zbog čega uporno branite Šerifa čije zastrašujuće ponašanje nema blage veze sa Pravilnikom o načinu policijskog postupanja.

Takvim mračnim tipovima , koji kao da su došli iz ropotarnice povijesti , sigurno nije mjesto u policiji.

 

Opravdavate zastrašujuće dvomjesečno praćenje maloljetnika , pa me jako interesira Vaše tumačenje slijedečeg :

 

PRIKRIVENE IZVIDNE MJERE

 

Članak 98.

 

Policijski službenik u obavljanju izvida kaznenog djela može uporabiti prikrivene izvidne mjere iz članka 186. stavka 2. Zakona o kaznenom postupku, ako do tada drugim poduzetim izvidnim mjerama nije postignuta svrha ili ako se opravdano prosuđuje da drugim izvidnim mjerama neće biti postignuta svrha njihove primjene.

 

Prikrivenim izvidnim mjerama u smislu ovog Pravilnika razu­mijevaju se sljedeće mjere:

 

1. nadziranje kretanja određenih osoba na određenom prostoru:

 

– promatranjem,

 

– pratnjom,

 

– klopkom,

 

– nadzorom prijenosa stvari,

 

2. prikupljanje obavijesti:

 

– uz prikrivanje svrhe prikupljanja obavijesti

 

– s prikrivanjem svojstva policijskog službenika,

 

– putem tajnog izvjestitelja,

 

3. provjeru istovjetnosti i učestalosti telekomunikacijskih adresa koje su u određenom razdoblju uspostavile vezu.

 

Članak 99.

 

Uporabu prikrivenih izvidnih mjera iz članka 98. ovog Pravil­nika odobrava nadležni rukovoditelj.

 

Iznimno, policijski službenik, ako za to postoje opravdane okolnosti, može, bez prethodno pribavljenog odobrenja izravno nadređenog rukovoditelja, primjeniti prikrivene izvidne mjere:

 

– promatranja i pratnje u trajanju do 2 sata,

 

– prikupljanja obavijesti uz prikrivanje svrhe prikupljanja obavijesti ili s prikrivanjem svojstva policijskog službenika.

 

Policijski službenik dužan je u slučaju iz stavka 2. ovog član­ka o poduzetim mjerama odmah izvijestiti izravno nadre­đenog rukovoditelja.

 

PROMATRANJE I PRATNJA

 

Članak 100.

 

Policijski službenik koji primjenjuje prikrivene izvidne mje­re promatranja ili pratnje u trajanju dužem od dva sata dužan je sastaviti Plan provođenja izvidnih mjera.

 

Prikrivenu izvidnu mjeru promatranja i pratnje u trajanju do 8 sati odobrava neposredni rukovoditelj, a u trajanju do 72 sata nadležni rukovoditelj kriminalističke policije.

 

Odobrenje za provedbu prikrivenih izvidnih mjera promatranja i pratnje u trajanju dužem od 72 sata kao i provođenje mjera od strane ustrojstvene jedinice kriminalističke policije nadležne za posebne kriminalističke poslove odobrava načelnik uprave u Ravnateljstvu policije nadležan za poslove kriminalističke policije (u daljnjem tekstu: načelnik Uprave kriminalističke policije).

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne pravite drame, ne filozofirajte, a pogotovo ne pokušavajte sami uzimati zakone u ruke i određeno postupanje i ponašanje podvoditi pod odredbe koje su po vašem shvaćanju upravo te odredbe..

 

ovo žerjav što pišete nema blage veze sa slučajem..

 

a ja jednostavno nemam ni živaca ni vremena vama objašnjavati nešto što se ne može u jednoj rečenici niti primjenom odredbi samo jednog zakona objasniti..

 

ovo ovdje što se piše najbolje je prebaciti sve skupa u kafić, pa si tamo dajte raspravljajte što bi bilo kad bi bilo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa, dragi gospodine veliki teoretičaru, koliko shvaćam ovdje nas se javilo barem dvoje koji su na vlastitoj koži osjetili koliko je policija efikasna i koliko nas zaista štiti. ukoliko je standardna procedura dvomjesečno praćenje maloljetnika zbog 20 kuna, onda želim da se takva procedura provodi u svim slučajevima, pa i u mom. ovako me doista ništa ne može razuvjeriti da se u ovom slučaju nešto poduzima samo zato jer se radi o policajčevu djetetu, koje je, eto, malo ravnopravnije od nas ostalih

ponovit ću još jednom. žao mi je što nisam uzela zakon u svoje ruke kad mi se za to ukazala prilika, ako zbog ničeg drugog, a onda zbog toga da napravim skandal i završim u novinama, pa da se barem onda nešto pokrene i riješi, jer očito nam nešto jako neštima ni sa sustavom, ni sa policijom, ni sa zakonima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zar netko stvarno vjeruje da je policija pratila maloljetnika 2 mjeseca???????

Pa to nije radila ni sa članovima zločinačke organizacije, a vi vjerujete da su to radili djetetu?Takve izjave su stvar procjene tog policajca da će takve izjave u vama pobuditi strah koji je upravo i pobudio, a sve da vi svog sina ozbiljno stisnete i da on sve prizna.

Opet ću ponoviti da za razbojništvo od 20 kuna policija također postupa vjerovao netko to ili ne (ja to pouzdano znam iz prkase).

 

Također i za pozive tipa "nasiljem sam izbačen iz kuće" policija reagira vjerovao to netko ili ne.

Za onoga tko je rekao da je 3 puta zvao da mu se to dogodilo, preporučam da sve prijavu Unutarnjoj kontroli. Ti pozivi se ne mogu izbrisati jer se snimaju 24 sata i nemoguće ih je izbrisati, a sve da je i moguće izlist vašeg telefona bi dokazao suprotno. Neću ulaziti da li ste bili iskreni u svom postu, ali ako jeste onda izvolite sve prijaviti Unutarnjoj kontroli, a ne kukati kako država ne valja i sjediti prekriženih ruku. Na svima nama je da učinimo neki korak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja, kao građanin obični, koji je izbacivan nasiljem iz kuće a da policija niti nakon 3 poziva prstom nije makla imam o tome svoje mišljenje.

 

iz čije kuće?

čije "nasilje"?

kakvo "nasilje"?

zašto mislite da vas policija ima vratiti u kuću?

 

mogu se kladiti da nije tako kako vi to nama opisujete, jer takve situacije i opise slušam svaki dan, a ono..sve drugačije..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A vi se kladite, tko vam brani.

 

Da ste samo postavili pitanje, odgovorio bih vam.

 

No, iskustvo mi kazuje da se s onima koji znaju da nije bilo onako kako im se kaže da je bilo nego onako kako oni znaju da je bilo iako nisu bili prisutni ne raspravlja. Jalov poso, bespotrebno gubljenje živaca.

 

Želim vam da dobijete okladu.

 

(Iako, zanimljiva koincidencija: i nasilnik je bio upravo takav tip koji je "znao" da nije bilo tako kako mu se kaže :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na post prije toga:

 

To je bilo prije nekoliko godina, ali ne vjerujem da se išta promijenilo jer se prije par mjeseci desio sličan slučaj o kojem su pisale novine (mislim "Vjesnik").

 

O tome zašto nisam ništa dalje poduzimao bi trebalo previše objašnjavati. Ukratko, tada sam radio u inozemstvu a obitelj sam morao skloniti što sam i učinio.

 

Inače ne šutim nego poduzimam kad god mogu ono što mogu, i sve više dolazim do zaključka da je sve skupa trulo, i nevrijedno truda.

 

Razmišljam da počnem raditi blog na kojem bi samo objavljivao gole faksimile dokumenata iz kojih bi se vidjeli svi apsurdi naše administracije i pravosuđa. Nažalost, nemam vremena a toga ima toliko da bi posao bio velik. Ipak, ako se odlučim, stavit ću link ovdje.

 

Kad bih ovdje pisao, sam bih ispunio pola foruma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da nitko ne vjeruje da je policija pratila maloljetnika 2 mjeseca (i što bi se time dobilo?)

 

Ta izjava pokazuje da je policajac u razgovoru "oca s ocem" zloupotrebljavao svoj položaj. O tome smo raspravljali.

 

Isto tako vjerujem da policija reagira na razbojništva od 20 kuna i nasilje u kući - ali ne uvijek!

 

Nedavno je bio intervju s Nevom Tole u nekim novinama (ne sjećam se kojim), aktivisticom koja se bavi nasiljem nad ženama. Njezina je procjena - a sigurno ima više informacija nego nas nekoliko ovdje - da su nam zakoni i propisi u tom području izvrsni (nedavno je donesen i posebni protokol postupanja za takve situacije) ali se uopće ili gotovo uopće u praksi ne primjenjuju.

 

O tome kazuju naši pojedinačni primjeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

OSIJEK - Čak 2335 slučajeva nasilničkog ponašanja zabilježeno je u hrvatskim školama tijekom školske godine 2005./06., rekao je danas u Osijeku predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Riječ je o podacima saborskog Odbora za naobrazbu, koji se prikupljaju drugu godinu zaredom. Budući da nastavna godina traje 175 dana, jasno je da se radi o 15-ak slučajeva dnevno - iznio je podatke Stipić, koji drži da unatoč manjem broju slučajeva nego godinu ranije, to ne znači da je situacija u školama bolja.

- Prije više od dvije godine svi školski sindikati išli su sa prijedlogom deset konkretnih mjera s ciljem suzbijanja nasilja u školama, no to nije bilo dovoljno za konkretno poduzimanje akcija - istaknuo je Stipić. Kao primjer naveo je novi prijedlog Zakon o osnovnoškolskom obrazovanju, pri čemu su tražili ugradnju članka koji bi jasno rekao tko je i u kojoj mjeri odgovoran za sigurnost učenika i nastavnika u školama. No, to nije prošlo pri izradi zakona. - Svaka škola ima svoje posebnosti. Negdje ne trebaju zaštitari, a negdje ni oni nisu dovoljni. U najveću zagrebačku školu sa 650 učenika u jednoj smjeni može ući tko hoće, jer je na ulazu 10-godišnja učenica. Istovremeno, Ministarstvo ne želi iznijeti podatke o plaćenim odštetama zbog razbojstava i oštećenja, jer bi se vidjelo da bi jeftinije bilo platiti ljude koji bi škole čuvali - smatra Stipić. - U našim ugovorima nasilje se nikako ne tretira, što je najgore na koži osjetila kolegica Mirjana Vidanović. Ona je prije godinu dana od učenika dobila šipkom po glavi i zadobila frakturu lubanje. Ministar je obećao brda i doline, da će dobiti drugi posao ili će je preseliti u Ministarstvo, a ona je danas na tabletama, odlazi psihologu, a morala se vratiti u isti razred - zaključio je Stipić. (Nikola Patković)

 

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,5,26,you_tube,75944.jl

 

Očekujem nastavak teoretiziranja o pravilnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija