Jump to content

Dodjela činova prilikom odlaska u mirovinu


orim

Preporučene objave

Pozdrav svima, upravo sam se registrirao te imam jedno pitanje u svezi dodjele činova prilikom odlaska u mirovinu iz mup-a. Dragovoljac sam DR-a, i aktivni djelatnik mup-a od 3. mjeseca 1991.g. Od 4.mj.1993.g. do 2000.g. bio sam pripadnik spec. policije, a od tada u temeljnoj policiji. Imam 20 % HRVI (privremeno, PTSP, 50-50 opća nesposobnost) i samo čekam konačno rješenje za mirovinu. Za vrijeme rata imao sam čin vođe spec. grupe u SJP, dok u temeljnoj policiji imam zvanje narednika (na radnom mjestu šefa smjene u PP). U veljači sam dobio rješenje kojime mi je, na tražemje HZMO-a dodijeljen čin višeg pol. inspektora (satnik). U razgovoru sa kolegama s kojima sam bio u SJP i temeljnoj policiji doznajem da smo svi više-manje dobili iste činove. Zanima me zna li tko po kojem kriteriju se dodoijeljuju ti činovi. Smatram da sam oštećen jer neki koji su u u SJP i u tem. policiji imali manje činove od mene sada dobivaju isti čin, odnosno neki su dobili po tri čina više dok sam ja dobio dva više. Ima li smisla žaliti se na konačno rješenje o mirovini, kada ga primim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelju mislim da je ovo pitanje za esada što se ćinova tiće.Ali evo pošto sam relativno duže na forumu pokušat ću ti odgovorit.Dakle svi pripadnici spec.jedinice koje ja poznajem otišli su u mirovinu u činu satnika.Znači nisu pogriješili.Međutim postoji još jedna uredba (ukoliko si nezadovoljan dobivenim činom )po kojoj ti ministar ima pravo dodjeliti veći čin.Što se tiće žalbe na riješenje to isto ovisi o niz faktora,kao što smo u nekim prijašnjim temama objašnjavali,pa da se ne ponavljamo,pokušaj se nači u nekim od tih tema.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako.Pročitaj malo donje teme što se žalbi tiće jer imaš više mogučnost.Žalba ,ponovno pokretanje postupka ili oboje.U svakom slučaju sve ovisi o tvojoj procjeni.Ja kao pričuvni odlazim u činu stožernog narednika ali to isto ne znači da ću ostati pri tome,iz razloga što sam u to vrijeme obnašao dužnost zamjenika zapovednika u to vrijeme voda.Kasnije kod rasformiranja pričuve radi prelaska u hv moj zap.odlazi u čunu bojnika u mirovinu.U svakom slučaju vrijedi pokušati dobiti veći čin .Ništa ne gubiš

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidiš prijatelju i ja smatram da sam poprilično oštećen obzirom da sam u činu poručnika još od 1992 g. , a sa time ću i otići u mirovinu , bez ikakvih dva-tri čina gore.

,dragovoljac, zapovjednik voda,ranjavanje i ratni put i ptsp i.... neću izlagati -previše je toga.....

samo ti kažem da o činu satnika mnogi zaslužni mogu samo sanjati.

Vama je vaš "yu bi to" Kirin to dobro sredio PODIZANJE ČINOVA, a naš šumar Ročević ...?

 

Stoga smanjimo malo svi skupa apetite i prihvatimo ove za naše uvjete odveć velike novce.

 

Ne tražimo kruha preko pogače

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za izračun mirovine uzima se osnovica, prema poslovima koje je hrvatski branitelj obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku razvojačenja i prema osobnom činu u trenutku razvojačenja (pričuvnik), odnosno prestanka djelatne vojne službe (DVO). Ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije, osnovica se određuje prema poslovima koje je obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku stradavanja (ranjavanja, ozljeđivanja ili nastanka bolesti).

Polazni faktori za izračun invalidske mirovine propisani su u članku 17. ZOPHBDR.

 

Kako stoji u Zakonu a kod Vas ima više nepovoljnih okolnosti, npr. morali ste za vrijeme ranjavanja ili bolesti biti ranjeni odnosno bolest je morala nastupiti u tom trenutku ili prije, a i Vi ste obavljali funkciju, a to nije čin (kako navodite) niti ustrojbeno mjesto, već radno mjesto tako da ne vjerujem da ćete moći dogurati dalje od satnika. Ali mislim da biste morali sa tim činom biti zadovoljni jer čin Satnika ima dobar koeficijent, pogotovo ako imate SSS.

 

Danas ljudi sa VSS imaju čin satnika pa i niži čin.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

potpisujem post tektonca,i mislim da je policija dobila mnoge beneficije,a sve po istom zakonu kao i vojska,samo uz drugo tumačenje i drugu primjenu.Već sam dosta dugo na legalisu,i uz dvije tri registracije,zgog izgubljenih šifri,ili pada sistema moram primjetiti da stvarno policija raspravlja o "slatkim" problemima o kojima vojnik može samo sanjati! mogao bih sada navoditi niz primjera,ali nema svrhe...morat ćemo se pomiriti sa sudbinom i prihvatiti koeficijente i činove kakvi jesu...pozdrav! :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet moram ponavljati da je MUP u to vrijeme imao daleko sređeniju evidenciju nego MORH.U to vrijeme su postojale jedinice ZNG-a koje su se u većini gradova formirale u sklopu mjesnih odbora i to od dragovoljaca kojih ruku na srce nije bilo u ovolikom broju koliko se danas prikazuje.E zato je policija svoje pripadnike "nagradila" određenim kako Vi kažete "slatkim"problemima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima koji su se uključili u raspravu. Osvrnuo bih se na ono što je naveo Tektonac o velikim apetitima. Ne radi se samo o novcima, ima tu i nešto drugo, odnosno neke realnosti. Ako se ne varam rekao si da si bio poručnik, iskreno ne razumijem se previše u vojne činove, ali da li bi ti bilo realno da vojnik spram kojega si ti obnašao zapovjednu dužnost i imao veću odgovornost od njega, po odlasku u mirovinu ima isti čin kao ti. Smatram da bi tu trebalo biti nekakve razlike. Ne bih želio da netko ovo gore shvati kao omalovažavanje branitelja koji nisu imali neke zapovjedne činove (ili nisu bili te "sreće" da ih dobiju). Slažem se da nije u redu što MORH ne dodjeljuje činove po odlasku u mirovinu, ali smatram da MUP, ako ih već dodijeljuje treba to raditi objektivno, ili svi jednako ili nitko ništa, a ne evo tebi tri čina više a tebi jedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je upravo to što si nabrojao: objektivnost, realnost , pravda...

Što da ti koažem, kako sam gore na početku naveo dragovoljac sam od 1991, pripadnik spec. policije i dr. , a dan danas još uvijek ganjam u udruzi veterana i dragovoljaca kao i u kadrovskom odjelu moje PU da se iskopa gdje je zapela (ako uopće i postoji) moja Spomenica domovinskog rata koju nikada nisam dobio, a o Spomenici dom. zahvalnosti da i ne govorim. Na kraju ću samo navesti da me nijebilo niti na popisu za dodjelu plakete Vukovar koja je dodjeljivana prije nekoliko mjeseci. Pitam se gdje sam uopće bio za cijelo vrijeme rata ili da me negdje možda ne vode kao poginulog budući da mojih spomenica i plaketa nigdje nema. Svi samo govore provjeriti ćemo i javiti vam, ali to su samo prazna obećanja.... kao i mnoga druga što su nam ih davali dok smo im bili potrebni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dečki,sutra je na programu latinica.Tema je naši generali.Baš me zanima(iako nevolim tu emisiju)što će se sve otkriti i po kojim kriterijima su činovi dodjeljivani.Prema tome sačekajmo sutra možda poslie emisije bude više prostora za raspravu,pa da se veći broj branitelja ukljući.Možda tada uspijemo točno definirat te prekrasne tri riječi : objektivnost,realnost,pravda...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija