Jump to content

Vrlo teško pitanje


anonimno

Preporučene objave

Nisam pravnik, ali upravo učim ZUP&ZuS za državni ispit pa mi se čini da bi odgovor na ovo vrlo teško pitanje bio slučaj kada tijelo koje vodi upravni postupak nije uopće u zakonskom roku donijelo rješenje. To bi onda bio slučaj šutnje administracije, a koliko znam, za taj slučaj nema roka za podnošenje žalbe jer žalbeni rok ne može teći ako rješenje uopće nije donešeno. U tom slučaju stranka, teoretski može podnijeti tužbu u bilo koje vrijeme,dakle uvijek je pravovremena pod uvjetom da istekne rok u kojim je tijelo dužno riješiti zahtjev. Ne znam da li sam u pravu, ali možda sam nekoga potaknuo na razmišljanje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bravo nepravniče!! Iako je teško povjerovati da na ovo pitanje je odgovorio NEPRAVNIK.

 

Čestitke od osobe koja je postavila ovaj topic, a ostalima na sramotu, nažalost! Nekima čak ni pravosudni ne pomaže.

 

Još jednom čestitke od moje malenkosti pravnika + malo ispravka.

 

Radi se o žalbi protiv rješenja protiv kojeg JEST dopuštena žalba, a rješenje nije doneseno u roku mjesec dana (ili 2 mjeseca ako se provodi ispitni postupak). Nakon tog isteka (1 mj.) stranka može podnijeti žalbu kao da je njezin zahtjev odbijen, a roka nema. Dakle, uvijek je pravovremena.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čestitke od osobe koja je postavila ovaj topic, a ostalima na sramotu, nažalost! Nekima čak ni pravosudni ne pomaže.

 

Moram ovo malo komentirati. Zbog zašto misliš da na Legalisu 24 sata dnevno dežuraju pravnici koji jedva čekaju se neki student ili nešto slično udostoji postaviti suvislo pitanje.

 

Kaj bi sad pravnici trebali? Odmah, istog trenutka ostaviti sav svoj posao i obaveze i početi se prepucavati oko teoretko postavljenog pitanja koje je btw zanimljivo, al je ono onak više za studente, ispitno gradivo, od kojeg se barem meni više uopće ne diže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo se logiraj, probaj makar izmisliti nakakav nick, tak da se možemo dalje prepucavati, kad to napraviš, slobodno mi pošalji poruku, pozivam te da jedan dan for free provedeš na sa mnom na mom radnom mjestu, kad to napraviš (ako imaš vremena zbog studiranja, polaganja ispita, proučavanja ispitnog gradiva, konzultacija) i izvršiš uvid u stručnu spremu, poslove, znanje, teoriju, praksu........onda slobodno ako ćeš i dalje tako misliti kvaliiciraj ovdje pojmove kako god želiš. U međuvremenu za liječenje kompleksa preporučam stručnu pomoć (medicinsku, psiholog recimo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Osobo koja si postavila topic" nazalost ti moram priopciti da nisi u pravu..spomenutom zalbom se nikada ne moze zakasniti, medjutim moze se uraniti i to upravo ako ne prodju rokovi koje si prethodno naveo 1 mj/2mj..a ako ipak ovu zalbu podneses i prije isteka tih rokova, biti ce odbacena jer nisu postivani rokovi, dakle NEPRAVOVREMENA je..

Nisi dobro postavio pitanje jer zalba moze biti i nepravovremena ako se s njom i urani, a ne samo zakasni..ti si vjerojatno mislio/la pitati s kojom se zalbom nikada ne moze zaksniti, a sto nije ekvivalent pravovremenoj zalbi...pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu si u pravu, ali osoba koja je odgovorila na pitanje je i to točno navela. Pročitaj odgovor i uočit ćeš da je naveo jedan uvjet, a to je da se mora pričekati istek roka za rješavanje. I prema tome odgovor je točan. S druge strane, vidim ove štrumfove da su se povrijedili jer im je nepravnik oduzeo primat nad znanjem, jer ako je štrumf tu domaći, a jest jer ima svoj profil, mogao je već odavno (od dana postavljanja topica) odgovoriti na ovo pitanje. Budući da nije, nije ništa veći znalac od onih koji uče, konzultiraju i proučavaju literaturu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi moj štrumfoljubac, postavljeno pitanje je zanimljivo, a još je zanimljiviji odgovor koji je samo dijelimično (eventualno, uz uvjet) točan, naime u svojem likovanju nad time da je jedan nepravnik prema Vašem tumačenju točno odgovorio na postavljeni upit (a nije) sasvim ste zanemarili jedan pravni institut koji u biti pobija ono što smatrete "točnim odgovorom", o tome koji je to pravni institut namjerno Vam ovdje ne želim ni natuknuti odgovor. Možda ovaj nepravnik progugla negdje nešto, pa Vam javi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo svaka čast gospodinu koji je kao "nepravnik" dao najbliži odgovor na pitanje, a u isto vrijeme scaka mu čast što se nije mješao u daljnja prepucavanja.

 

Činjenica je međutim da odgovor nije potpuno točan, odnosno da žalba zbog šutnje uprave nije žalba koja je uvjek pravovremena. Ovo upravo zbog toga što, kako je gsp. Štrmf. istakao, ona može biti podnesena prije nego što je istekao rok nadležnom tijelu da donese rješenje, kada će ista biti odbačena kao PREURANJENA, ergo NEPRAVOVREMENA!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni uopće nije jasno zašto jedan pravnik (obrazovan i kulturan) kao što je Rubens, je uvrijeđen ako je "nepravnik" odgovorio na pitanje. I koristi izraze kao "ne diže mi se na to pitanje" ????? Urednici, moderatori, vaša reakcija?? I zašto Rubens traži da svi mi koji se uključujemo imamo nick? I ja imam odgovoran posao pa ne naglašavam to kao Rubens i još pozivam na okršaj.

 

Užas. Svaka čast svima koji su znali odgovor na ovo pitanje. I pravnicima i nepravnicima. Ja sam nepravnik, i nedavno sam položila državni ispit, ali ovo ne bi znala odgovorit.

 

Pozdrav svima. A Rubens - ti se ohladi i ako imaš odgovoran posao onda se okani foruma ili objavi svoj e-mail, ne skrivaj se iza Papa Štrumpfa, kad sa svojim načinom komunikacije ne možeš biti nikakav Papa!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na neki mi je način drago što sam Vama anonimusima "digao" živac. Kaj se mene tiče, već sam lagano ionak umoran od ovog ovdje. Zbog toga i ova razina komunikacije.

 

btw: nitko ovdje niti je znao odgovor (osim onog prvog posta, svaka čast), niti je ovo sa "šutnjom admisnistracije" takva vrsta iznimke oko koje bi trebalo raspravljati, osim u teoriji, a i ta se teorija protekom određenog vremena da vrlo lako pobiti..........

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Kaj se mene tiče, već sam lagano ionak umoran od ovog ovdje. Zbog toga i ova razina komunikacije.

 

nakon početne zanimacije, polako postane ovo zamorno.

istina je da su ljudi jako osjetljivi ako im ne kažeš baš odmah i baš sad ono što oni žele čuti. i jao tebi ako to nisi napravio, odmah si glupi pravnik.

 

i ja sam od nedavno među anonimnima i mogu ti rubens reći da je puno zanimljivije, zabavnije i sve..

 

možeš svašta i svakome reći i koga briga

 

zajebavaš se baš kao što ovi rade.

 

 

imaš moj pozdrav!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neću se praviti pametan, nego ću samo ukazati na pravi odgovor na ovo pitanje. U članku 267. ZUP-a govori se o jednom izvanrednom pravnom lijeku kojim se rješenje može proglasiti ništavnim i to zbog nekoliko razloga (rješeno je u stvari koja ne može biti predmet upravnog postupka, izvršenje kažnjivo po kaznenom zakonu itd). Nadalje, u članku 268. ZUP-a u stavku 1. se kaže "Rješenje se može U SVAKO DOBA proglasiti ništavim po službenoj dužnosti ili na prijedlog stranke ili državnog odvjetnika". Dakle, uvije je pravovremeno!! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slučaj da, ali se ta vrsta postupka ne pokreće, inicira žalbom, tak da pokušaj je dobar, ali se ne može nikako podvesti pod točan odgovor.

 

inače, žalbu treba gledati kao ustavnu kategoriju (samo spominjanje iste u ustavu naglašava njenu važnost) i to kao redovnog šravnog lijeka (pravovremenog, odgoda pravomoćnosti.......)

 

Onaj idijot koji muči studente takvim potpitanjima i slučajevima je upravo ono kakvim ga i smatram. Umjesto da traži sve ono važno, a fala bogu ima se puuuno toga za reći o ovoj temi, inzistira na eventualno jednoj iznimci koja u biti ne postoji.

 

PS: imaš pravo kolega, bolje je ovak, anonimno

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovako: žalba je redovni pravni lijek protiv presude i rješenja (ako je dozvoljena posebna žalba), pa osim odgovora ona koja je podnijeta u zakosnkom roku, dolazi u bozir jedino sudska praksa. Pod uvjetom da je u pitanju parnični postupak, ne postoje vrste žalba, žalba je žalba, a što se tiče prakse, evo 2 slučaja. Kada se ne može sa sigurnošću utvrditi kada je žalba podnesena, smatra se da je podnesena pravovremeno. Kad nema dokaza da je punomoćnik stranke uredno primio presudu, žalba koju on izjavi je uvijek pravovremena, bez obzira kada ju je izjavio.

S obzirom da se na ZUP adekvatno rpimjenjuju pravila ZPP-a, ovo prethodno bi važilo i za ZUP.

Za kazneni postupak, valjda isto, to mi baš nije područje rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija