Jump to content

Koliko godina posjedovati tuđe,da dosjelošću stekneš pravo vlasništva


anonimno

Preporučene objave

1978. god. moja majka kupuje kuću s dvorištem. U DIJELU prostora mojeg dvorišta susjeda postavlja svoju garnituru za sjedenje (stol i stolice), ja se uredno brinem i održavam cijelu česticu moje majke, da bi susjeda 1998. godine umrla i to bi nastavila njezina kćerka, iako zna da je to posjed moje majke. 2001. god., ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju koji sam ja potpisala sa svojom majkom, ja postajem n o v i

vlasnik već spomenutog, a susjedina kćerka me tuži zbog utvrđivanja prava vlasništva, iako zna da za sve imam uredne papire, a ona nema ništa osim kuće, apsolutno čak i nakakve pripadnosti.

 

Da li može dosjelošću ili na neki drugi način, iako zna sve ove godine tko je stvarni vlasnik, postati

vlasnik navedenog, s obzirom da ja ne pristajem na prijedlog njezinog odvjetnika da se vrši dioba moje čestice u korist susjede kao tužiteljice.

KOLIKO GODINA TREBAŠ BITI U POSJEDU TUĐEG ZEMLJIŠTA DA BI POSTALO TVOJE I NA KOJI NAČIN???

 

MOLIM VAS HITNO MI POMOZITE, JER NEMAM DOVOLJNO SREDSTAVA ZA ODVJETNIKA :-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm..Vi pitate za posjed susjede za pravo posjeda na Vašem dijelu ili ipak je Vaš dio na njezinom posjedu?

Mislim, ako vi imate papire za komplet česticu onda se nemojte ništa dogovarati ovako bez svog odvjetnika niti davati.

Sada se naime događaju situacije, konkretno kod mog supruga on ima jedan dio , nekog krča pa jedan čovijek želi kupiti česticu do njegove. I pita on "Možeš mi dati jedno 4 metra, ne stane mi za kuču?" Mislim......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morat cete se obratiti odvjetniku da pogleda o cemu se tu radi. Cinjenica da je vasa susjeda angazirala odvjetnika upucuje da tu moze necega biti.

 

Ja se nadam da Vam je jasno da morate razmisljeti o nacinu da udjete u svoj posjed.

 

Ne komunicirajte za susjedom ili odvjetnikom bez strucne pomoci, tko zna o cemu se tu radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako je vecina ovdje sigurna i s kakvom vehemntnoscu presudjuje. Te neposten posjed, te ne moze... Znam najmanje tri varijante u kojima uopce nije bit u posjedu i po kojima gospodja susjeda sjedi (i) na svojem...

 

Jedino pametno ovdje receno je da ide odvjetniku i da netko vidi SVE cinjenice i onda dade misljenje. Sve ostalo je susteraj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uskočila bih sa sličnim pitanjem.

 

Dosjelošću sam trebala steći dio posjeda (ispred moje kuće )koji je općina vratila crkvi.Crkva je dalje preprodala.Spor nije okončan.

Pitanje je sljedeće. da li je moguće negdje provjeriti da li je crkva obeštećena za taj dio zemljišta? Na koji način ?

da li postoji Ured gdje se to može provjeriti? Jer ako je crkva isplaćena da li joj se moglo vratiti zemljište ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...preporuči mi molim Te kojem odvjetniku da se obratim, obzirom da je rasprava cca 200km od Zagreba, a sredina je grozna i niti jedan odvjetnik iz Zagreba se toga ne želi primiti, a u području gdje je rasprava dosta odvjetnika se ponaša "bratski", ja ću tebi pustiti ovo, a ti ćeš meni zato pustiti nešto drugo.

Zar ja stvarno moram poluditi???

Šta dalje.... obzirom da ja u ovoj tužbi nisam jedina tužena, ali stav ostalih nije da angažiramo jednog odvjetnika. Da li je pametnije da se ne zafrkavam sa cca 10m2, jer draga susjeda će tako od svakoga na poklon dobiti po malo pa će imati puuuno mjesta, o kakvom mi poštenju i moralu ovdje možemo uopće govoriti, kad ove sve godine zna da ništa nije njezino i da za to u o p ć e nema dokumentaciju.... :-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..trebao mi je izgleda još jedan ovakav odgovor, jer to mi je upravo rekao i dio moje obitelji....znači nema ništa od predaje, nekad je dobro da te više ljudi dobronamjereno isprovocira, ali onda ovim dragim ljudima koji se trude pomoći, poručujem pomozite konkretno, a ne nedorečeno, ali ipak puno Vam hvala svima... :-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

...onda Te lijepo molim da mi pomogneš savjetom,

ili možda znaš odvjetnika (a možda si i Ti ta-taj?! :-o:-o

eh, moj spor traje 10 godina i još nije okončan.Trebala sam ishoditi uknjižbu vlasništva po dosjelošću (taj zakon je važio do neke godine i tu je caka )a onda je moja općina vratila - nakon tužbe zemljište Crkvi, a onda je Crkva preprodala investitoru za 50-tak eura po kvadratu, a investitor prodao strancima parcele za 200 eura i još im gradio kuće. Toliko o poštenju Crkve. Jer, da je općina nas priznala po dosjelošći ili ne- priznala tada bi meni ostala da otkupim zemljište ali po pristojnoj cijeni. Ovako se investitor spanđao s Crkvom, Općinskim načelnikom te izveo transajciju...klasična šema , a mene "voza" odvjetnik već desetu godinu, koji je btw. u bliskoj vezi s tadašnjim Načelnikom koji je to sve "omogućio" FUUUUUUJ!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Crkva je vrlo uspjesan business zadnjih 2000 godina i biti ce sve dok ima dovoljno ovaca .

 

Morate kontrolisati svoga odvjetnika, trazite od njega da Vam objasni sta radi, zasto je Vas predmet u zaostatku, sta treba uraditi da se predmet vrati na razmatranje itd. Ako nece da Vam objasni i da Vam pomogne da budete u toku, to nije odvjetnik za Vas i to je bolje znati prije nego kasnije.

 

Ako mislite da je posao zavrsen time sto ste predmet dali odvjetniku, pravo ste se prevarili. Odvjetnici dobro znaju za takve ljude, oni im zatraze nesto novaca unaprijed i nadaju se da ih vise nikada necete nazvati, znajuci da ste tako umirili svoju savjest.

 

Ako niste u psihickom stanju da se borite za problemom, nemojte ici odvjetniku, otidjite psihijatru, manje ce vas kostati, a sigurno ce Vam pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako je susjed ogradio dio mog zemljišta i betonirao ga, a to sve uvijek u doba kada nisam bio prisutan na vikendici i uvijek sam se iznenadio kad sam zatekao neko novo stanje, ali radi dobosusjedskih odnosa, a na koncu i sam i ja na tom dijelu sjedio, moja supruga je sadila na tom dijelu cvijeće i stalno nešto uređuje i čisti dugi niz godina, a ja za navedeno zemljište imam uredne papire, sada me susjed tuži za utvrđivanje prava vlasništva , da li ako na sudu dam takav iskaz da o navedenim radnjama nisam ništa znao dok su se obavljale bez mojeg znanja i suglasnosti, da li moja tužba pada, jer mi je savjetovano da na sudu trebam reči da sam ja uvijek znao i bio suglasan sa svim navedenim radnjama koje je izvršio.

Što je ustvari točno-da ne izgubim parnicu.

Što trebam odgovoriti, ako me na sudu pitaju zašto sve ove godine nisam podnio tužbu?

Molim Pomozite mi savjetom i odgovorom.

Hvala. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo vlasništva ne zastarijeva, što znači da vi, vaši nasljednici za 100 godina možete tražiti od svakog tko vam se pača u nekretninu da od iste odstupi. Međutim, postojji nešto što se zove stjecanje prava vlasništva građenjem, pa u slučaju nepoštenog graditelja (onaj koji zna da gradi na tuđemu) i nepoštenog vlasnika zemljišta (vlasnik zemljišta koji je znao za gradnju, a nije ju bez odgode zabranio) ono što je sagrađeno pripada vlasniku zemljišta, ali vl. zemljišta nema pravo zahtijevati uspostavu prijašenjeg stanja.

Na vama je da dokažete kako je susjed bio nepošten graditelj, tj. da je znao da je to vaše zemljiše i da je bez vašeg odobrenja gradio na njemu. Ukoliko se vi "branite" kako niste znali za gradnju, morat ćete dokazati da uopće cijelo vrijeme niste za gradnju znali. Sve ove stvari se uglavnom dokazuju svjedocima. U svakom slučaju ako kažete da ste znali za gradnju i da ste s njom bili suglasni, onda je vaš susjed pošten graditelj, a vi nepošten vlasnik zemljišta i u tom slučaju zemljište s onim što je na njemu sagrađeno pripada graditelju, a vi imate pravo zahtjevati nakandu tržište vrijednosti zemljišta. Međtim ako je od dovršetka gradnje proteklo više od 5 godina, onda graditelj može staviti prigovor zastare sukladno ZOO-u jer je naknada obveznopravni zahtjev.

Savjet, ako želite zadržati zemljište, angažirajte odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi konkretno o žbukanju kamenja u čvrsti pregradni zid visine cca 1m s tim da je kamenje bilo tako postavljeno već prije 30 godina.

Susjed je taj zid zažbukao-učvrtio. Ja imam postojeću fotografiju nekadašnjeg stanja. Oploćenje je napravljeno u smislu postavljanja kamenih kvadratnih kocki na zemljište. Ja na žalost nikada nisam bio tamo kad su radovi izvođeni.

Interesira me da li su r a z l i č i t e tužbe za stjecanje prava vlasništva građenjem i tužba za utvrđivanje prava vlasništva -dosjelošću i zašto,

obzirom da se ovdje ne radi o objektu?

Odvjetnika imam, ali neznam zašto me krivo usmjerava, jer ja sam uvijek naučio govoriti istinu.

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I jedna i druga tužba su tužbe za utvrđenje vlasništva, ali je drugačija pravna osnova stjecanja: za svaku od njih se dokazuju različite stvari. Što se tiče dosjelosti, vlasništvo se stječe temeljem posjedovanja određene stvari kroz zakonom određeno vrijeme, ali ukoliko je vaš susjed znao da popločava teren koji nije njegov onda je on nepošten posjednik, a nepošten posjednik ne može steći vlasništvo dosjelošću. Što se tiče stjecanja vlasništva građenjem sam izraz kaže kako se stječe vlasništvo, a prethodno sam navela osnove razlike (ima još situacija, sve se nalaze u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravim), nije bitno da se radi o objektu u smislu kuće, i zid je građevina kao i pločnik, terasa ili kako ćete to već nazvati.

Ukoliko ste vi tuženi, vaš odvjetnik nema što usmjeravati niti utjecati na tužbu, to je stvar tužitelja kako će postaviti tužbeni zahtjev i na temelju čega, tj. koje pravne osnove će tražiti utvrđenje vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija