Jump to content

HZMO i dječji doplatak, molim savjet.


anonimno

Preporučene objave

Imam bratića Dražana, '73. godište, dijete je s posebnim potrebama, nakon meningitisa u trećoj godini je potpuno ovisan o majci, mojoj teti.

 

Ovako ide priča:

- 23.05.2001. rješenjem HZMO dobija pravo na dječji doplatak

- 01.01.2002. novo rješenje i to pravo se nastavlja i u 2002. godini

- 21.05.2003. rješenjem HZMO gubi to pravo jer je navršio 29. godina života.

Ali HZMO se oglušio o odredbu u Zakonu koja kaže:

 

Citat:

Za dijete s težim oštećenjem zdravlja, utvrđenom prema propisima iz socijalne skrbi, a koje je oštećenje nastalo prije navršene 18. godine života, pripada doplatak za djecu do kraja kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina života.

Korisnicima koji su pravo na doplatak ostvarili za djecu s težim oštećenjem zdravlja do 31. prosinca 2001., to pravo pripada i nakon navršene 27. godine života djeteta, do donošenja posebnog propisa o pravima osoba s invaliditetom.

 

 

Dražan prema zakonu ima i dalje pravo na dječji doplatak, sve jasno piše.

Žalimo se HZMO.

Odbijaju.

Žalimo se Upravnom sudu. Žalbu nažalost sastavlja sama teta ne navodeći da se žali na temelju gore navedenog, nego da Dražen treba njegu i da je invalidan i da zato moli da se ukine rješenje HZMO. Znači, žali se po krivoj osnovi. Svake godine predajemo novi zahtjev na HZMO za dječji doplatak (uz ovaj citat iz zakona i kopiju Rješenja iz 2001.!) i odbijaju svak zahtjev «do rješenja Upravnog postupka». Upravni sud od ožujka 2003. drži tužbu i rješava je prošli mjesec – negativno. Jer je Dražan prešao 27. godinu i navode ovako:

 

 

Citat:

Tužiteljica nije pružila dokaz niti u tužbi, a niti za to postoje podaci u predmetnom spisu da je Dražan ostvarivao pravo na dječji doplatak do stupanja na snagu Zakona o d.d. tj do 01.01.2002. Naime odredbom članka 38. određeno je da korisnicima koji su ostvarili doplatak za djecu s težim oštećenjem zdravlja utvrđenim prema propisima iz socijalne skrbi do dana primjene ovog zakona pripada pravo na doplatak za djecu i nakon navršene 27. godine života do donošenja posebnog propisa o pravima osoba s invaliditetom.

Prema tome, da bi se određenoj osobi priznalo pravo na d.d.d i nakon 28. godine života potrebno je da je to pravo bilo utvđeno do stupanja na snagu ovog Zakona. Stoga prigovor tružiteljice nije osnovan, jer nije pružila dokaz da je to pravo već ostvarila.

 

 

A kao što sam napisala, Dražan JEST ostvario to pravo prije siječnja 2002. godine. Trebali su samo zatražiti od HZMO je li Dražan to ostvarivao ili nije! I ne kužim, HZMO kako mogu odbiti zahtjev za d.d. kad sva rješenja od proteklih godina imaju u arhivama. Pitam se tko to tamo direktno krši zakon? Već pet godina!

 

Eto, treba mi pravni savjet... Da li da ponovo napravim žalbu Upravnom sudu zajedno s kopijama Rješenja otprije 2002. godine? Da odem u HZMO? U novine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slusaj ja sam isto imala svakakvih problema s djecijim doplatkom,moj savjet ti skupi svu papirologiju i u Zajinu u sobu 19 kod gospodina Alana Salamuna i budi fina covjek je normalan i posten pa ga zamoli za savjet,a imas i kod njih pravnu sluzbu pa biraj.Kod njih je pravilo prvo nedam pa ako prode dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija