Jump to content

Slobodni dani i prekovremeni rad


anonimno

Preporučene objave

Za prekovremeni rad treba postojati odluka o prekovremenom radu, ovo s pola sata i slično je stara fora, kad kažete to tako kako ste zamislili reći će vam da što vam pada na pamet i gdje to piše da sta vi duže ostajali.Dakle ili na vrijeme doma ili neka vam napišu odluku, kad imate radne sate viška možete birati dali da vam se plati ili slobodne dane.Ako želite novac moraju vam ga dati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preračunavanje prekovremenih sati u slobodne dane ovisi o djelatnostima i da li je za istu sklopljen kolektivni ugovor. Ako je, onda to on uglavnom regulira.

Npr. u nekim djelatnostima je izrijekom propisani omjer 1:1,5 znači da za 8 prekovremenih sati imate pravo na 12 slobodnih sati za kojih dobivate naknadu plaće kao da ste i radili.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu propisuje između ostalog broj radnih sati tokom radnog tjedna, mogućnost i način preraspodjela radnog vremena ali i situacije zvane "prekovremeni" sati.

 

Nadalje, ZOR točno propisuje kada radnik dobiva slobodne dane i slučajeve na koje se to odnosi.

 

Spomenuti slučaj "zamjene" prekovremenih za slobodne dane ZOR ne spominje, kao ni činjenicu da radnik može sam određivati broj prekovremenih sati.

 

Poslodavac može tražiti od radnika prekovremeni rad (do 10 sati tjedno), ali je tada i poslodavac dužan temeljem tog zahtjeva isti isplatiti putem plaće.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija