Jump to content

privremena mjera u kaznenom postupku?


anonimno

Preporučene objave

  • 7 godina kasnije...

Poštovani,

To je pravo i mogućnost oštećenika da tijekom provođenja istrage, kao i tijekom provođenja samog kaznenog postupka pred sudom, predloži sudu da donese protiv okrivljenika, odnosno optuženika privremenu mjeru radi osiguranja podnesenog imovinsko-pravnog zahtjeva oštećenika na imovini okrivljenika odnosno optuženika (članak 161.st.1. ZKP-a, NN 152/08, 76/09, 80/11, 121/11, 91/12, 143/12, 56/13, 145/13 - na snazi od 15.12.2013.), zbog bojazni da će on svoju imovinu prikriti, otuđiti ili na drugi način njome raspolagati, a zbog kojih radnji se oštećenik neće imati od čega namiriti.

Prijedlog za privremenu mjeru ide prema pravilima ovršnog postupka (članci 331.-355. Ovršnog zakona).

Nevodite da je već osuđen, znači da je postupak praktički gotov u prvom stupnju. Ako je Vaš imovinsko-pravni zahtjev usvojen ali nije pravomoćan, tada možete povući spomenute privremene mjere. Ako je presuda s imovinsko-pravnim zahtjevom pravomoćna, možete pokrenuti ovrhu odmah i ne trebaju Vam privremene mjere.

 

U tom dijelu, javlja mi se jedno pitanje na koje nisam uspio pronaći odgovor ni na forumu ni grugdje na web-u.

Naime, ZKP govori o privremenim mjerama. No da li se može predložiti u kaznenom postupku izdavanje prethodnih mjera?

Imam konkretnu situaciju da kao oštećenik imam ovršnu ispravu kojom je utvrđena moja tražbina, koja predstavlja štetu koju sam pretrpio počinjenjem kaznenog djela. Šteta je vrlo velika, radi se o povećim iznosima. Nažalost ta isprava glasi protiv pravne osobe. Ta pravna osoba nema imovine dostatne za namirenje te moje tražbine. U tijeku je kazneni postupak protiv odgovornih osoba i podio sam imovinsko-pravni zahtjev. Tužiteljstvo me pozvalo da li imam još dokaza i uputilo da mogu tražiti osiguranje po čl.161.ZKP-a. No, kako sam istakao, imam ovršnu ispravu, ja bih želio prethodnu mjeru, a ne privremenu, jer ima više prednosti i povoljnija je za mene.

Proučavajući zakon, uvidio sam da sukladno članku 160.st.1. Zakona o kaznenom postupku, na prijedlog ovlaštene osobe mogu se u kaznenom postupku prema odredbama koje vrijede za ovršni postupak odrediti privremene mjere osiguranja imovinskopravnog zahtjeva nastalog zbog počinjenja kaznenog djela.

Sukladno pak članku 343.st.2. Ovršnog zakona, privremena mjera nije dopuštena ako postoje uvjeti za određivanje prethodne mjere kojom se može postići ista svrha osiguranja.

E tu sam ja.

Da li mogu predložiti izdavanje prethodne mjere u kaznenom postupku pozivom na ovaj zakonski članak Ovršnog zakona, iako ZKP govori samo o privremenim mjerama?

Molim ako netko ima iskustva na ovu temu i iznesene nedoumice.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li dobro proučili čl. 332. Ovršnog zakona koji govori o pretpostavkama za određivanje prethodne mjere? Ne vjerujem da imate takav slučaj, tako da ostaje privremena mjera.

 

Doduše, o prethodnim mjerama govori Zakon o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali pretpostavljam da to nije vaš slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Proučio sam čl.332. Ovršnog zakona. Imam rješenje o utvrđenoj tražbini u stečajnom postupku koje još nije pravomoćno.

Moj slučaj, je upravo uskočki predmet (u pitanju su kaznena djela iz članka 294.b. i 279.st.1. i 2. KZ-a RH). Uskok ih goni.

No u slučaju da rješenje postane pravomoćno i ovršno, zar se ne mogu pozivati na taj članak? Ipak mi rješenje glasi protiv pravne osobe, a moja tražbina i šteta je nastala zbog kaznenog djela koje su počinile odgovorne osobe u toj pravnoj osobi.

Privremena mjera je preslaba. Ne stječem založno pravo tražeći istu. A u praksi sam vidio da izrečene i u zemljišnoj knjizi zabilježene zabrane nisu nekim zk odjelima prepreka da preknjiže pravo vlasništva na nekretnini osnovom prijedloga koji je došao nakon zabrane :-/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, vidite kako pretpostavka može biti "majka svih za.eba"... :-)

 

Obzirom Zakon o USKOK-u eksplicite (u čl. 50.) govori o mogućnosti određivanja i prethodne mjere (uz privremene mjere), mišljenja sam da imate mogućnost tražiti prethodnu mjeru. Međutim, s time se doista nisam susretao, obzirom se radi o uskočkom predmetu.

 

Sugeriram vam da porazgovarate sa zamjenikom zaduženim za konkretan predmet o ovoj mogućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija