Jump to content

Odustajanje od studija ili tužba?


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

studentica sam druge godine izvanrednog studija fizioterapije pri Zdravstvenom veleučilištu (ZVU) u Zagrebu. Studij sam upisala 2003. godine. Zbog jednog nepoloženog ispita iz prve godine upisala sam parcijalno drugu godinu,a nakon toga bezuvjetno drugu godinu studija jer nam je to omogućeno kao studentima koji studiraju po starom nastavnom programu. Nedavno su bili upisi i u treću godinu, ali uz uvjet da su položeni svi ispiti iz prve godine te odslušana nastava druge godine studija po starom nastavnom programu. Naime, ostalo nas je nekoliko kolega sa ne položenim tim ispitom iz prve godine te nam je onemogućen upis u treću. Ponuđeno nam je da upišemo ponovno prvu godinu studija, te krenemo sve ispočetka po bolonjskoj deklaraciji. Smatramo da imamo pravo na ponovni upis druge godine ili parcijalni upis treće, ali nadležni na ZVU ne misle tako. Iako smo odslušali predavanja prve i druge godine, te odradili kliničku praksu i položili velik broj ispita žele nas vratiti na početak uz mogućnost priznavanja pojedinih ispita. Koliko sam upućena, imamo pravo tri puta pasti godinu pa mi nije jasno zašto nam to ne žele omogućiti.

Raspitala sam se i na studiju fuzuoterapije u Rijeci da li postoji mogućnost da tamo završimo studij, ali smo nažalost odbijeni jer oni trenutno izvanrednih studenata nemaju. Odnosno, izvanredni studenti fizioterapije trenutno završavaju studij. S njihove strane predložena nam je tužba ZVU zbog nemogućnosti nastavka studija.

 

Zanima me kome se obratiti ukoliko se odlučimo na tužbu, te ima li to smisla.

 

Unaprijed zahvaljujem,

Martina

 

anansie_m11@yahoo.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa imate li kakav ugovor s njima, ja sam kad sam upisivao dobio ugovor, zatim vam to piše i u njihovom statutu pa pogledajte što se kaže o izvanrednim studentima, dalje to bi trebalo biti i ui zakon o visokom školstvu čini mi se da je njime reguliran bolonjski proces. Na našem fakultetu su cimali ljude kog su uspjeli prevariti dobro kog nisu nastavio po starom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U riješenju piše ovako : ...ne odobrava se upis u treću godinu studija. Studentica nije položila uvjetne ispite za upis u treću godinu te je sukladno tome doneseno riješenje kao u dispozitivu. Imenovanoj se odobrava nastavak školovanja na prvoj godini izv. studija fizioterapije po novom nastavnom planu i programu u akademskoj godini 2007/08 uz mogućnost priznavanja položenih ispita.

 

Pri upisu sam potpisala ugovor, ali radilo se o ugovoru o naknadi školarine. Osim toga u ugovoru nema ništa drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam pojma temeljem čega su pisali riješenje da se ne odobrava upis u treću ako je molba bila za drugu godinu.

Sve to skupa mi je jako sumnjivo...

Što sad napraviti?

Upisi po bolonji u prvu godinu su do 21.6. i rečeno mi je da ako se ne upišem ponovno u prvu, oni sa mnom nemaju više ništa. Drugim riječima, ja za njih ne postojim.

Zaboravila sam u prvom postu napisati da sam ih i pitala zašto nemam pravo ponovnog upisa u drugu godinu, a odgovorili su mi da ja nemam nikakvih prava. U protivnom, ako mislim da imam neka prava neka se javim pravniku škole, ali na moj upit nije mi rečeno tko je to.

Dakle, netko nešto krije i gadno mulja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro to smo utvrdili već u prvom postu, no evo ovdje se čovjek javio pa budite već jednom ljubazni pa postajte tekst rješenja da vidi točno o čemu se radi. Od vas se traži akcija, žalba na rješenje u podijeljenom roku ne više od 15 dana, dakle prvo otiđite i pronađite tu famoznu pravnu službu ili odite direktno kod dekana, vjerojatno na vratima piše tko je u kojoj sobi pa lijepo od sobe do sobe, kontaktirajte obavezno druge kolege koji imaju isti problem i organizirajte se, vidite što će vam iztrkeljati. Bitno je da se zbrojite, idete li u borbu ili ćete saviti kičmu, ako da onda trebate krenuti i postupati pismeno. Moram reći da mi djelujete malo neživahno, morate s njima nastupati odlučnije ipak vi radite i platili ste neku uslugu koju vam sad ne žele dati.Kad i ako napravite sve što ste mogli pismeno, a sve šaljite preporučeno povratnicom ostaje vam da im kresnete opomenu pred tužbu.Vrijeme leti tu vas i čekaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riješenje sam već napisala,ali ću ponovoit ako niste dobro vidjeli : ...ne odobrava se upis u treću godinu studija. Studentica nije položila uvjetne ispite za upis u treću godinu te je sukladno tome doneseno riješenje kao u dispozitivu. Imenovanoj se odobrava nastavak školovanja na prvoj godini izv. studija fizioterapije po novom nastavnom planu i programu u akademskoj godini 2007/08 uz mogućnost priznavanja položenih ispita.

 

Ono gdje su 3 točkice je samo ime i prezime i to je cijelo to famozno riješenje. Osim navedenog piše samo da je rok za žalbu 15 dana,a upisi u prvu godinu do 21. lipnja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevjerojatno, dobro evo ovako, ( valjda će se onaj kolega pomnovno javiti ), obići sva vrata da skupite sve informacije koje trebate, i onda ovako; obavezno se žaliti i to s razloga da se predmetnim rješenjem odbija upis u treću godinu stidija iako je tražen ponovni upis u drugu godinu studija za koji imate uvjete (imate li?, koji su uvjeti ove godine), te se zapravo ne rješava o onome što je traženo, vi tražite ponovni upis u drugu godinu studija temeljem ispunjavanja propisanih uvjeta i temeljem ugovora sklopljenoga bla bla, kojim vam je zajamčeno obrazovanje za bla bla te vam je fakultet dužan osigurati obrazovanje po upisanom programu, dalje da je obrazloženje pobijanog rješenja nerazumljivo i nedorečeno te se ne navodi temeljem kojih propisa je doneseno , slijedom navedenoga tražite da se doneseno rješenje (broj taj i taj od datuma tog i tog,) ukine i donese novo rješenje kojim vam se odobrava ponovni upis druge godine studija po starome programu.Kod nas na faksu navodno do iduće godine u 9 nitko vas ne smije tjerati na bolonju znači tada treba upisati po starome programu,znači poslije toga jao majci.Evo toliko ja mogu sad izlupetati ovako bez da sm rovario po propisima, dalje nemam kad i do tuda dosiže moje nejako znanje.Nadajmo se da će kolega utrčati s teškom artiljerijom. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija