Jump to content

Da li kapara moze biti dio kredita


lidijajugo

Preporučene objave

Zivim U SAD od 1981, ali bih se voljela vratiti u Hrvatsku i gledam da kupim nekretninu na moru. Biti cu u Hrvatskoj za tjedan dana, pa cu sa agentom pogledati neke nekretnine. Namjeravam traziti kredit od Hrv banke , pa me zanima da li ukoliko nadjem odgovarajucu nekretninu moram imati odmah 10% kaparu kod predugovora ili to moze biti dio kredita koji zu dobiti od Zagrebacke banke? Puno zahvaljujem na savjetu.. :-? Kapara dio kredita?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kapara Vam može biti 10% ili po dogovoru stranaka kupoprodajnog ug.No dali ćete morati dati kaparu, ovisi o tome dali je davanje kapare predviđeno sporazumom stranaka.Napominjem da kapara nije nužni sastojak kupoprodajnog ugovora.Isto tako nevidim nekog posebnog razloga da sklapate predugovor o kasnijem sklapanju kupoprodajnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ako zivite u SAD, onda znate da se kapara daje netom nakon potpisa ugovora, pa ni Hrvatska nije drugacija. Ako ste ikada kupovali nekretninu u SAD-u, isto tako znate da je vrlo logicno prvo potpisati ugovor/predugovor o kupovanju nekretnine, pa tek onda traziti financiranje, tj. ako nemate ugovor/predugovor, banka vam nece dati kredit. Sve u svemu, sve sto ste naucili u SAD mozete primijeniti i na Hrvatsku, samo sto je sve traje mnogo duze da se obavi, sve je skuplje, nekvalitetnije, nesolidnije i komplikovanije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bi trebal plašiti ljude, nije komplicirano,

 

kapara može biti dio kredita ako banka pristaje na to (znači da vam daju kredi na 100% vrijednosti kupljene nekretnine, što nije uobičajeno)

 

predugovor o kupnji često zahtjevaju banke da se upišu na hipoteku originalnog vlasnika pa da se onda prijenos vlasništva napravi sa već upisanom hipotekom

 

kapara ne mora biti obavezna, ali prodavatelj može inzistirati na njoj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala svima na odgovoru. Vidim da je slicno ko u SAD, samo sto se u SAD moze prijaviti na primjer za kredit i banka izdaje samo "pre- approval" formu ili pismo. Onda kupac ide sa agentom i preqialifikacijom od banke traziti nekretninu. To je dobro jer kupac zna vec unaprijed koliko ce se moci zaduziti, odnosno koliko mu je odobreni kredit. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija