Jump to content

Instruktor vožnje i Preraspodjela radnoga vremena?


ns79

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Da li mi netko miože objasniti na koji način je moj poslodavac uspio dobiti dozvolu Inspektora rada da ja kao Instruktor vožnje mogu raditi više od 90 sati tjedno,a u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama lijepo piše da ja kao instruktor vožnje to ne smijem? Kada sam ga upitao kako je to moguče,odgovorio mi je da se primjenjuje "povoljniji zakon"???. Da li to znači da u slučaju kada mene zaustavi Policija i ustanovi da ja imam npr. odrađenih 104 sata u dva tjedna neču biti kažnjen?

Dozvola za takav rad je navodno zatražena zbog trenutno velikog broja upisanih kandidata pa kada neče više biti toliko posla koristit čemo slobodne dane.Ok,to je meni sve u redu(recimo)ali mi nije jasno kako je moguče kršiti Zakon o sigurnosti prometa na cestama?

 

Unaprijed Zahvaljujem!

 

Pozdrav

 

 

Ovako piše u:

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

 

6. TRAJANJE UPRAVLJANJA MOTORNIM VOZILOM

 

Članak 235.

(1) Vozač koji upravlja autobusom ili teretnim automobilom ili skupom vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ne smije u roku od 24 sata neprekidno upravljati tim vozilom duže od devet sati, s tim da nakon četiri i pol sata neprekidnog upravljanja ima prekid vožnje od najmanje 45 minuta ili više prekida od najmanje 15 minuta, koji ukupno ne smiju biti manji od 45 minuta.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, vozač smije neprekidno upravljati vozilom dva puta tijekom sedam uzastopnih dana najdulje 10 sati.

(3) Ukupno vrijeme upravljanja vozilom ne smije prijeći 90 sati u razdoblju od dva uzastopna tjedna.

(4) Odredbe stavka 1. i 3. ovoga članka shodno se primjenjuju i na instruktora vožnje kada obavlja osposobljavanje iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom.

(5) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, vozač autobusa i tramvaja u javnom gradskom prijevozu putnika, smije neprekidno upravljati tim vozilom najdulje sedam sati, uz uvjet da na polaznim postajama ima prekid vožnje od najmanje pet minuta.

(6) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba-obrtnik ako naredi ili dopusti da vozač autobusa ili teretnog automobila ili skupa vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg neprekidno upravlja vozilom duže od propisanog vremena ili ne koristi propisane odmore.

(7) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna I odgovorna osoba u pravnoj osobi.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 do 1.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji neprekidno upravlja autobusom ili vozilom čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg, duže od propisanog vremena ili ne koristi propisane odmore.

 

Ovako piše u:

 

ZAKON O RADU (pročišćeni tekst)

 

Preraspodjela radnoga vremena

Članak 43.

(1) Ako narav posla to zahtijeva, puno ili nepuno radno vri¬je¬me može se preraspodijeliti tako da tijekom jednoga razdoblja traje duže, a tijekom drugoga razdoblja kraće od punoga ili nepunoga radnog vremena.

(2) Ako je radno vrijeme preraspodijeljeno, prosječno radno vr¬ijeme tijekom kalendarske godine ili drugoga razdoblja odre¬đe¬no¬ga kolektivnim ugovorom, ne smije biti duže od punoga radnog vremena.

(3) Preraspodijeljeno radno vrijeme, ne smatra se prekovremenim radom.

(4) Ako je radno vrijeme preraspodijeljeno, ono ne smije biti duže od 52 sata tjedno.

(5) Za poslove sezonske naravi kolektivnim ugovorom može se predvidjeti da preraspodijeljeno radno vrijeme smije biti duže od 52 sata tjedno, ali ne duže od 60 sati tjedno.

(6) Ako radnik radi nepuno radno vrijeme kod dva ili više poslodavca, za preraspodjelu nepunoga radnog vremena potreban je pristanak radnika.

(7) Zabranjen je rad malodobnika u preraspodijeljenom punom radnom vremenu.

(8) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samo¬hrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi u preraspodijeljenom punom radnom vremenu samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

(9) Inspektor rada zabranit će rad u preraspodijeljenom punom radnom vremenu malodobnika i osobe iz stavka 8. ovoga članka koja nije dala pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na rad u preraspodijeljenom punom radnom vremenu.

(10) Ako preraspodjela radnoga vremena nije predviđena kolektivnim ugovorom, odnosno sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, poslodavac mora zatražiti suglasnost inspektora rada za preraspodjelu radnoga vremena.

(11) Inspektor rada može dati suglasnost najduže za kalendarsku godinu

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li mi netko pomoći samo oko ovoga sa "Povoljnijim zakonom" da mi objasni?,kad ne može za sve ukupno ...nije da sam nestrpljiv,ali stvarno ne mogu nigdje pronači ništa o tome "povoljnijem zakonu" i naravno o ovome ostalome..

Još jednom Unaprijed Zahvaljujem na pomoči i objašnjenju.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

očito se baš nije dobro izrazio. povoljniji zakon bi bio kad bi bio povoljniji za vas kao instruktora-radnika, a ne vidim da je ovo za vas povoljnije. povoljnija je za vas odredba da ne smijete raditi više od 90 sati u dva tjedna nego 90 sati u tjedan dana. hmmm.

 

po općim pravilima lex specialis derogat legi generalis, a lex specialis je u ovom slučaju zakon o sigurnosti prometa na cestama, a ne zakon o radu, primjenjuje se zakon o sigurnosti prometa na cestama. stoga sam mišljenja da se ne bi smjelo odredbama zakona o radu derogirati odredbe spomenutog zakona.

 

općenito se u radnom pravu primjenjuje načelo

povoljnijeg prava (znači da se između više izvora prava, npr. zakona, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu, primjenjuje se ono pravo koje je najpovoljnije) ali za radnika, a ne poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U međuvrjemenu sam i ja uspio tražeči po raznim forumima doči do takvog zaključka,samo što i dalje nisam bio siguran da li je to tako. Jedino što mi od svega toga nije sasvim jasno, kako je dobio(poslodavac)dozvolu Inspektora rada za takav rad?? Od mojeg poslodavca zatražio sam da mi tu navodnu dozvolu za takav rad osobno pokaže,na što se on naravno oglušio i do danas je osobno nisam vidio. S obzirom da se u Zakonu o sigurnosti prometa na cestam takodjer spominje i kazna za poslodavca,nije mi jasno zašto bi nas tjerao na takvo nešto a i sam je svjestan da če ga to koštati ako nas zaustavi policija?

 

Hvala!

:thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...uvjerena sam da to ne bi radio da nema neku dobru vezu u policiji ;-)

 

no ako sumnjate da nije niti kontaktirao inspekciju rada, možete ga i vi prijaviti.

 

znam za slučajeve kad je inspekcija rada kopala po nekim firmama mjesecima, izdala rješenje no poslodavac nikad po tom rješenju nije postupio i nikome ništa. u hrvatskoj je oko 30 inspektora rada, a problem je i što nakon što inspekcija i obavi posao, obično završi na sudu pa se tamo postupak zakopa nažalost tj. padne u zastaru.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija