Jump to content

Čija li sam..?


Pepeljuga

Preporučene objave

...Ovako: Tijekom svojeg odrastanja uz roditelje, mogu slobodno reći da nisam imala nikakvo djetinjstvo. Puno toga mi je bilo uskraćeno jer su oni željeli imati puno. S godinama se 'imovinsko' stanje povećavalo, poslovi se širili...a jaz između nas produbljivao. Ne iz razloga što je tu bilo nekakvih realnih problema, već stoga što su stečeno, moji sve više smatrali svojinom..na koju moja sestra i ja nemamo nikakvo pravo. Nadalje..kulminiralo je doslovnim 'istjeravanjem' na udaju i odlazak iz kuće, iz vlastita doma. Loš brak...nasilje i sl. vratili su me k roditeljima...no njima se to nije sviđalo! (opet bi sve morali dijeliti)...pa su me ubrzo potjerali uz napomenu da ništa neću naslijediti. Nadalje, prošle su godine...snalazim se sama s djecom...a od njih ni glasa ni pitanja. Naslađuju se kako nemam šta za jesti dok si oni kupuju jahtu! ...MOLIM savjet...odnosno odgovor na pitanje: Je li moguće zaista me izbaciti iz nasljedstva...ili mogu li još za njihova života tražiti barem jedan dio sveukupne te imovine. (i još nešto: Mama je naslijedila kuću pokojne bake...kao jedini zakonski naslijednik ...Imam li i ja pravo na dio te kuće kao njena unuka?)...Unaprijed hvala na odgovoru!:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nakon smrti oca i majke imate pravo na nužni dio bez obzira na njihovu oporuku.koliko taj nužni dio iznosi zaista ne znam, jer nisam pravnik.

 

ovog trenutka možda vam mogu pomoći u centru za socijalnu skrb. poznajem čovjeka koji je odrastao u vrlo skromnim uvjetima kod bake i djeda prolazeći svakodnevno kraj kuće svoje majke koja ga je gledala kroz prozor i nikada ga nije pozvala na ručak. kada je ostarila i postala nesposobna da sama brine o sebi, centar za socijalnu skrb odredio je da je sin mora primiti u svoju obitelj i brinuti o njoj. ne znam zašto centar za socijalnu skrb ne bi imao ovlasti objesnim roditeljima narediti da pomognu djetetu i unučadi. zakon to sigurno ne predviđa, ali borite se za sebe, pišite svuda i svagdje, neka mijenjaju zakone. konačno, za socijalne slučajeve izdvaja čitava zajednica, dakle uzima se i od onih koji žive skromno, da bi se pomoglo onima koji žive zaista teško. ne razumijem zašto se ne bi uzelo objesnim i bogatim roditeljima da bi oni sami pomogli svome djetetu, umjesto da im se pomaže iz fondova u koja se ulagalo i iz skromnih prihoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tnx....Listajući malo po nasljednom pravu...zaključujem da bez obzira nešto ipak trebam naslijediti. Nije mi bitno...zbog mene, ali nadam se da će mojim sinovima značiti...a i doživjela bih to kao nadomjestak za sve propušteno u životu..i za odbijanje. ...Sveukupno mi grozno izgleda da se o ovome raspitujem...no kad već ostadoh bez roditeljske ljubavi i pažnje...barem da jedan dio (svih nas) pomogne mojoj djeci.....A što se tiče 'prava' koje spomenuste...iskreno, ne bih se usudila ni da mogu...tražiti i kopati po tome...jer vjerujte, moji roditelji su spremni prilično agresivno braniti SVOJINU..ne pitajući za cijenu života...a takva kalvarija mi ne treba...i ne mogu si je priuštiti. HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stovana nina- nana,

Ne znam sto ste po zanimanju, ali stvarno bi bio red da pravo prepustite pravnicima.

Ima nas koji smo se skolovali kako bismo znali odgovor na pepeljugino pitanje, dok vas pausalni navod da se obrati centru za socijalnu skrb moze samo prouzrociti glavobolju cijenjenohj pepeljuzi.

Naime, roditelji su duzni uzdrzavati djecu dok god se redovito skoluju, dakle ne postoji obveza da uzdrzavaju ocito vec odraslu osobu s vlastitom djecom, a nad kojom nije produzena roditeljska skrb.

Nadasve bi bilo smijesno da pepeljuga ode tuzakati svoju odavno emotivno odbjeglu majku centru.

Stoga, jedna molba: dajte joj moralnu podrsku, kao i ostalima, svaki put kada je trebaju, ali pravne savjete prepustite pravnicima

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam dala pravni savjet, već ljudski.

 

osim toga, u legalisu sam pročitala da se roditelj može proglasiti nešto kao poslovno ili mentalno nesposobnim i to se može pisati u zemljišne knjige, što mu kao vlasniku nekretnina onemogućava pravo raspolaganja.

 

osim toga, kao geodeta ženskog roda po struci imala sam velikh problema da saćuvam nekretnine koje sam naslijedila od pokojnog oca, ali sam zahvaljujući tome naučila da pravnici vrlo često nemaju pojima o vlasništvu , suvlasništvu i zemljišnim knjigama. zbog njihovog neznanja ostala bih bez nekretnina koje su moji roditelji cijeli život stjecali. da nisam vrištala do ministarstava, ureda za ljudska prava i ................, pitanje da li bih išta saćuvala. e pa ako svi pravnici ne moraju znati vlasništvo, suvlasništvo, etažno vlasništvo isl., a mogu voditi parnice, mogu i ja dati svoje mišljenje u jednom ovakvom forumu.

 

znam da vama odgovara ovako kako je, ali pomirite se s time da to ne odgovara svima i da svatko ima pravo da se bori za sebe i svoja prava, pa svidjelo se to vama ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, Vaši roditelji su takvi kakvi jesu i što se prije pomirite s tim bolje za Vas. Što se tiče pravne strane Oni Vas nisu dužni uzdržavati jer su po zakonu roditelji dužni uzdržavati svoju djecu do njihove punoljetnosti ili dok se redovno školuju pa zbog napora studiranja nisu u mogućnosti da se uzdržavaju. Nadalje, u zakonu postoji mogućnost isključenja nužnih nasljednika iz nasljedstva, ali samo ako postoje razlozi za isključenje, a oni su Vam navedeni u članku 85. Zakona o nasljeđivanju (broj Narodnih novina 48/03).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor je u biti jednostavan...imate pravo, po smrti vaših roditelja, odnosno 1/2 onoga što bi vam pripalo da ste nasljeđivali na temelju zakona...vi i VAša sestra bi po zakonskom nasljeđivanju imali pravo na 1/2 svaka, a nužni dio bi dakle iznosio 1/4 svaka...s tim da kada umre jedan od roditelja nasljeđujete po zakonu s njim Vi, sestar i preostali roditelj svako po 1/3 pa bi u tom slučaju nužni dio za Vas iznosio 1/6 svega...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iza bake nemate nikakvih nasljednih prava.

Ali ta imovina ulazi u imovinu vaše majke, pa je možete naslijediti iza majke.

 

Htjela sam dodati još da se može dogoditi i da vaši roditelji svoju imovinu (cijelu ili dio) dadu trećoj osobi (to može biti vaša sestra, vaše dijete, ali i vaš susjed, poštar...karikiram) na ime ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju.

E, u tom slučaju iz te imovine (obuhvaćene ugovorom) vi ne možete tražiti nužni dio, niti nikakva nasljedna prava.

 

O tim ugovorima pogledajte si malo u Obveznom pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija