Jump to content

davanje lažnog iskaza-savjet


anonimno

Preporučene objave

Molim savjet za sljedeći slučaj:

dvojica svejedoka koja su ujedno i oštećenicu iu jednom kaznemom predmetu prijavila su sadašnjeg okrivljenika da je počinio kaznena djela.Na osnovu te prijave ODO pokrenulo je postupak.Nakon zaključenja glavne rasprave ( bilo ih je tri) sud je na osnovu iskaza svejdoka -oštećenika, okrivljenika, zapisnika o uviđaju, medicinske dokumentacije, mišljenju vještaka donio odluku da nije dokazano da je okrivljenik počinio kaznena djela.Napominjem da su ikazi svedoka-oštećenika u suprotnosti sa zapisnikom o uviđaju, med. dokumentacijom kaoi da su na neka pitanja odgovorili suprotno od prijašnjeg puta.Zanima me sljedeće:

1) ako je donesena pravomoćna presuda može li okrivljenik njih tužiti zbog davanja lažnog iskaza, lažnog prijavljivanaj kaznenog dijela ili nečega trećeg

2) ako je slučaj otišao u zastaru može li protiv tužiti kao u točki 1. ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I k.d. lažnog prijavljivanja i k.d. davanja lažnog iskaza su k.d. kod kojih se kaz. postupak pokreće po službenoj dužnosti, što znači da bi ODO trebao biti taj koji bi inicirao postupak prethodno ocijenivši ima li ili nema elemenata za koje od ovih k.d. Sam okrivljenik može podnijeti kaz.prijavu protiv ove dvije osobe, ali pitanje je što će po toj prijavi ODO odlučiti..

Recite, za koje k.d. se vodio postupak, i da li je ODO ostao kod optužbe i tražio kažnjavanje okr. ili je odustao od optužbe? (po ovome što ste napisali - da je sud donio odluku da nije dokazano...-proizlazi da je ODO ostao kod optužbe a sud donio oslobađajuću odluku, što opet znači da bi se ODO na takvu odluku morao žaliti i ona nije pravomoćna..)

 

Zastara se računa kod k.d. lažnog prijavljivanja od dana kada je podnesena kaznena prijava protiv ovoga + 3 godine, a za k.d. davanja lažnog iskaza od dana davanja takvog iskaza pred sudom + 5 godina. Vi sada najbolje znate koji datumi su bili u pitanju, pa izračunajte...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odo traži kažnjavanje okrivljenika i vjerovatnio će uputiti žalbu.to je moja procjena.ako okrivljenik podnese kaznenu prijavu ODO će je odbaciti ali tada sadašnji okrivljenik ima pravo sam nastaviti progon.zanima me kako će sud reagirati na taj slučaj?tj. vaša procjena da li sadašnji okrivljenik može dobiti spor ia po vašem mišljenju ako ne zbog čega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što ako po žalbi presuda bude ukinuta i u novom postupku bude osuđujuća?

Malo mi je to što pišete čudno..ne vidim razlog da ODO ostaje kod optužbe ako su dokazi bili takvi da se mogla očekivati oslobađajuća presuda...prije bi odustao, jer ovako ima negativnu odluku što im ne odgovara...

 

U varijanti da se podnese kaz. prijava, da ju ODO odbaci, oštećeni preuzima progon ako želi i ide u postupak...Rijetki su slučajevi da sud presudi nešto što je ODO odbacio, ali nije isključeno...Zašto? Zato što ODO baš neće olako ići u postupak, prethodno će se razmotriti sve činjenice, dokazi i okolnosti, pa ako ima "materijala" za ODO bit će i za sud i osuđujuću presudu, ako nema, neće ga naći niti sud..

Zašto prejudicirati moguću odluku po prijavi? Ne zna se niti mogući razlog eventualnog odbačaja, a njih ima više...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Poštovani molio bih vas za savijet.

 

Jučer smo imali inspekcijski nadzor kod nas u firmi. Službenici državnog inspektorata su zatekli jednog radnika da radi bez ugovora o radu ("na crno"). Uzeli su izjavu od njega gdje je je on na početku rekao da je radio u firmi, no kasnije je poricao tu izjavu te je odbio potpisati zapisnik. Nakon par sati je inspektorica nas par zaposlenika odabrala nasumičnim odabirom te nas trazila da potpisemo neki zapisnik te nas je upozorila da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. U tom zapisniku je navela sljedeće: od kada imam zasnovan radni odnos, koliko sati dnevno radim, kada je bila zadnja plaća, koliko mi iznosi zadnja plaća, kada imam dnevni odomor. Tu sam izajvu potpisao. Nije me nista pitala o neprijavljenom radniku.

Očigledno je da će poslodavac dobiti neku kaznu zbog neprijavljenog radnika, no ono što mene zanima je jel mogu mene pozvati na neku odgovornost radi davanja lažnog iskaza u vezi toga neprijavljenog radnika. Ja sam samo potpisao podatke koje je inspektorica navela o mome radnom mjestu za koje sam uredno prijavljen.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi tog radnika ništa, tj. nisu me ni ispitivali u vezi njega. Pogledali su moj ugovor u radu, i te podatke prepisali u zapisnik koji sam potpisao.

 

Onda nemate brige.

 

Svakome preporučujem da prilikom svakog stavljanja potpisa na bilo koji dokument pažljivo čitaju što na dokumentu piše (a ne da primjerice slušaju što im o tome govori osoba koja ih uvjerava da potpišu). Pa ako ne razumiju, neka se posavjetuju ili neka odbiju potpisati ako nisu sigurni. I nikad se ne potpisuje nekakav prazan formular , kao 'ovo ćemo kasnije popuniti'...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi tog radnika ništa, tj. nisu me ni ispitivali u vezi njega. Pogledali su moj ugovor u radu, i te podatke prepisali u zapisnik koji sam potpisao.

 

Kao što je Felixx već napisao - nema problema, jer vi ni ne iskazujete nigdje u tom pogledu, a upozorenje je vjerojatno bilo više psihe radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija