Jump to content

pomoć,razvod i zajedničko skrbništvo


heca

Preporučene objave

eto imam i ja pitanje,razvod,sporazumno ali ne razumijem zajedničko skrbništvo šta to znači dali druga strana na taj način dobije odgodu plačanja alimentacije?i zanima me ako sam ja sudužnik u kreditu koji je moj "suprug"podigao u braku da kupimo stan dali ja imam pravo na pola s obzirom da on otplačuje kredit još narednih 20 god?unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto nisam stručna osoba ali podosta sam se o tome raspitivala, pa eto što su meni rekli. U brakorazvodnoj parnici dijete dobiva zakonskog zastupnika, koji je u pravilu majka, a ocu ze odrede susreti i druženja. Oba roditelja imaju u pravilu ista prava, dok jedan od roditelja počne ne poštivati sudsku odredbu, u tom slučaju može izgubiti roditeljska prava. Kod nas u principu nema takozvanog zajedničkog skrbnika, majka je broj jedan, a otac ima susrete i druženja, ali ovisi koliko je otac prisutan u djetetovom životu. Za početak se trebate javiti socijalnoj službi i s njima otići na razgovor jer oni se automatski uključuju u postupak. Obratite se svom centru za socijalnu skrb i oni će vam znati reći više.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod nas je sve moguce ali pojam zajednickog skrbnistva postoji i oba roditelja se zajednicke skrbe o djetu sve dok se jednog roditelja ne oduzme pravo na skrbnistvo ili jedan od roditelja umre i ujedno kako

to da vam nisu rekli da u css da niste samohrana majka jer djete jos ima oca. Kod nas otac ima samo jedno pravo a to je alimentacija zato mnogi to pravo koriste ostala prava odredjuju majke.i css.Kod nas nije poznat model skrbnistva gdje dijte provodi isto vremena kod oca i kod majke sto je dakako najeefikasni model za odgoj djeteta,Kod nas djeca provode ljetne praznike kod oca po mjesac dva a majke redovno kasiraju alimentaciju jer to zakonom nije regulisano pa te pitam jeli taj mjesec ili dva

otac placa uzdrzavanje za djete koje je kod njega ili mozda uzdrzava bivsu. Ima toga jos puno u obiteljskom zakonu sto bi vas zanimalo usput sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista vjerujete da je djetetu dovoljno 1500kn/mj ukupno od oba roditelja, a od kojeg otac plaća po 700, 1000, 1200?

Zaista vjerujete da iznos nije realno podebelo veći?

Zaista vjerujete da na dijete očevi troše više novca nego majke s kojima žive?

 

Provedite anketu i znat ćete da ste u zabludi.

Mislim, ako je to glavno pitanje koje koga najviše muči...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno!

Taj netko je svjesan u što se upušta i na to je spreman. I ako jest, i ako to tako zaista jest, onda su sve priče o strahovito ogromnom udjelu drugog obične kuknjave.

Kažem: ako. Ali, uglavno i je tako.

 

Uz napomenu: procjenjeni iznos mjesečnih djetetovih potreba ima i još jednu riječ koja je uključena u to, a zvuči ovako: MINIMALAN.

 

A sumnjam da sva djeca razvedenih roditelja žive u skladu s tim minimumom ili barem velika većina- ne. Pa kom' se računa nek' računa.

 

PS. Skrenimo pozornost kako se tijekom uobičajenog razvoda i sl. odlučivanja ne traži niti dobiva skrbništvo nad djetetom već se dijete povjerava jednome od roditelja na zajednički život. Stoga skrb o djetetu onog koji s njim shodno toj odluci ne živi ne podrazumjeva samo plaćanje uzdržavanja, kojeg ne bi bio oslobođen ni kad bi ga se iz određenog razloga lišilo roditeljske skrbi. Prema tome...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nevesti cu jednostavan primjer ;roditeljima se oduzima dijete zbog loseg odgoja odredjuju im se uzdrzavanje prema potrebama djeteta i ne minimalane nego osnovne potrebe

koje su zakonom propisane .pa tako svaki od roditelja placa za uzdrzavanje 800 kn.Tjekom razvoda sud ce voditi racuna

o dobi djeteta i njegovim potrebama pa ce tako roditelj sa kojim djete ne zivi odvajati 2/3 osnovni potreba; a roditelj sa kojim zivi 1/3 dok svakako u osnovne potrebe ne ulazi i djeci doplatak na koje djeca imaju pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Djeca pravo na dječji doplatak imaju shodno primanjima roditelja. A ne svako dijete.

2. Osnovne potrebe su osnovne, no ne znači i dostatne, što se drugog roditelja apsolutno ne mora ticati, jer plaća udio u osnovnim potrebama. Drugi roditelj doprinosi manjim udjelom, no i vlastitim angažmanom svakodnevno što zakon posebno vrednuje.

3. Zaključimo kako u OSNOVNIM potrebama roditelj koji ne živi s djetetom sudjeluje sa 2/3 iznosa, no na takav način ne živi skoro niti jedno dijete razvedenih roditelja

4. osnovne potrebe nisu vezane isključivo uz jelo i pilo kako ne bi bilo gladno i žedno, niti pokrivala tijela i glave, te obuće kako ne bi bilo golo i boso. To podrazumijeva i njegove troškove stanovanja, čuvanja ako ide u vrtić, izvanškolske aktivnosti, prijevoza, higijenske, kulturološke potrebe i sl. ovisno o uzrastu itd itd. Baš u potpunosti jednako kao i procjenjivanje oanovnih životnih potreba odraslih osoba.

 

E, pa da baš mi svi živimo u skladu s tim procjenama, ne vjerujem, jer će inače na ovom mjestu se slijedom toga roditi peticija da nam svima smanje plaće ili cijela država ima u lipu jednaku plaću: jer šta će kome više?

 

Dozvolite ženama koje s djecom žive da snesu više tereta na koji se ne tuže, a plaćajte 2/3 osnovnih životnih potreba djece i viđajte ih redovito, a prepustitie nama da im priuštimo ono što je preko tih 1500kn, a to je mnogo više. Kategorički tvrdim kako u svako dijete mjesečno ulažem preostali dio "osnovnih mjesečnih potreba djeteta" i dodatno cifru koja je iznad očevog udjela, svojom voljom, željom i radom. I nije mi žao niti će mi kada biti.

Ali će njihov otac plaćati te 2/3 osnovnih za koje se buni da mu je puno. Bez brige. A vjerujem da nisam jedina. Dapače.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jako mi je zao sto se kod nas to tako tretira jer smatram da je slicno u Italiji, mislim da svako djete treba imati pravo na djeci doplatak bez obzira na primanja roditelja,pa mislim da je vrijeme da pisete piticiju Kosorici.Dok u Austriji svako djete ima pravo na djeci doplatak+ obiteljska pomoc za svako djete,neke drzave nisu stedjele na budzetu kad su u pitanju djeca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim je jasno da 1500 kn nije dovoljno za uzdržavanje djeteta, moji naglasci su na slijedećim stavkama:

1. nema nikave kontrole kako majke troše novac koji dobivaju (ja govorim iz svoga kuta jer već vidim da se kupila mini linija od 700 kn a da nije kupljen krevet za dijete i u platio sam jednu alimentaciju unaprijed)

2. alimentacija bi trebala biti određena u postotnom primanju od roditelja ne skrbnika da dijete nastavi živjeti standardom roditelja ne skrbnika

3. NIKAKO se ne bi automatizmom ili poluatomatizmom dijete trebalo povjeravati majci, tvrdim da postoje i očevi koji bi mogli biti bolji roditelj od majke

4. trebao bi postojati i primjenjivati se pojam zajedničkog skrbništva ili mogućnost jednakog prava viđanja i odgajanja djeteta

5. NAJBITNIJE, što god postojalo trebalo bi se primjenjivati BRZO, EFIKASNO, tako da nema ovih katastrofalnih stanja koja čitam kao što su alimentacije od 400 kn ili da netko uopće ne plaća alimentaciju. I mislim da to upoće ne bi trebalo biti na partneru da podiže tužbu nego bi tužba automatizmom trebala biti podignuta. Primjerice država plati alimentaciju i namiri se svojim metodama od neplatiše!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ad1. potpisala bih u bilo kojem trenu ako bi to na ijedan način ocu donijelo osjećaj sigurnosti pa se samim time i ljepše ophodio s djecom

ad2. što se mene osobno tiče, može i ne mora, taj bih iznos ulagala na njihovu štednju, a ocu slal izvješće do 10. u mjesecu da se podudara datum: isti dan kad je njegov ktajnji datum plate uzdržavanja

ad3. Istina! I sva pozornost bi trebala biti usmjerena upravo na to, jer veliki se s mnogočim znaju nositi a mali će se tek učiti.

ad4. Sasvim ok, ali je malo nespretno kad se ne živi u blizini, npr. kod mene bi to bilo vrlo izvedivo, no otac ih na 400m zračne udaljenosti ne viđa ni onoliko koliko mu na papiru piše, niti se u međuvremenu djeci javlja na bilo koji način

ad5. Bilo bi zgodno.

 

Kad smo već kod prijedloga a za dobro naše djece, ima li tko kakvu ideju, kako privoliti oca da se vidi s djecom? Kako mu staviti u zadaću da se barem nekad, ako ne želi kod majke, onda barem u školi zanima kako mu djeci ide, kakve su im navike, kako napreduju? kako ga privoliti da kad mu kćer ide na audiciju za javni koncert, njoj jako važan, mama nekako da tati mig pa ga pita bi li je on danas odveo, nadajuć' se da će je ostati poslušati i biti ponosan na svoje dijete a ono sretno jer je tata tu, da ga ne ostavi pred zgradom gdje se audicija odvija i vrati kad ga nazove da je gotova?

Itd?

Zatvorom? Zakonom? Dakle, prisilom?!

 

Ima li tko rješenje za to? A jednako se radi o dobrobiti djeteta? Ja bih rado čula rješenje. Nek' ga patentira tkogod, ja ću otkupiti licencu u suhom zlatu!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam siguran da ima rješenja da se zakonom od nečovjeka napravi čovjek, al evo pokušaja

1. kad bivši supružnik ne bi trebao podnositi tužbe za neplaćanje alimentacije onda ne bi bilo međuljudskih sporova između roditelja. To bi trebao raditi centar ili neka druga ustanova AUTOAMTIZMOM. Nije sjelo-ovrha odmah, kao T-com. Ustanova isplati skrbnika, a neplatiši zaračuna i troškove postupka. Pa kome prije dosadi. A za to je potrebno mnogo stvari, sređene imovinske kartice, zemljišnici, rad na crno, al za početak bi bilo dobro sjedat i na plaću i poznatu imovinu.

A recimo ako ne sudjeluje ne skrbnik u životu djece ostaje jedino ga još dodatno kazniti. Međutim ako netko ne želi vidjeti nekoga, isto je kao i u braku, ne može ga se prisiliti. I mislim da ne bi bilo smisla. Jer viđanje pod prisilom bi moglo biti kontraproduktivno. Kvaka 22.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogi očevi grješe kad kažu kao što ste vi reki, BIVŠE KEŠIRAJU ALIMENTACIJU, to je krivo ti novci nisu moji, nego od mog djeteta. A kad ćemo tako, koliko mislite da mjesečno ja dajem novaca za djete, puno više. 1000kn, nije ni blizu dovoljno za djete mjesečno, ja sam počela raditi i više od toga ode samo na dadilju, tako da je to krivi način razmišljanja, ne keširam ja ništa, alimentacija nije moj novac. Ja radim i zarađujem svoj novac, alimentacija nije UZDRŽAVANJE nego alimentacija. Puno je lakše davati novce i misliti da si napravio dovoljno za svoje djete, govorim iz svog iskustva isključivo, djete treba ljubav, pažnju, brigu i primjer, i to je posao koji se obavlja 24 sata dnevno a ne kad se stigne. Ako ćemo dijeliti 50-50 trebalo bi tako biti, ali nije. Ja sam u pravom smislu riječi samohran roditelj, alimentacija je jedina obveza koju on ispunjava, sve ostalo je neprisutno. Tako da mislim da s pravom kažem da me se ništa ne traži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom je slučaju najlakše ne voditi računa o ičemu, ikeširati tisućicu kunica i reći: ja sam tata!

A da poprave dojam povremeno, da ne kažemo rijetko, onda dobiju napadaj viđanja djeteta koji traje mjesec dana svaki drugi tjedan pa pauza par mjeseci. A onda kad se protest učini pretjeranim priča se okreće na spiku da "plaćaju puste novce" i sve im je previše i navlače se za 200kn. Klasika. A minimum obveza koje imaju prema djetetu s kojim ne žive ne ispunjavaju, jer minimumom smatraju uplatu na tekući do 10. u mjesecu a ostatak sudske odluke zanemaruju kao nebitno.

 

To je jedna kategorija, neusporedivo brojnija.

Druga kategorija je ona koja najčešće ne postavlja upitnim je li to što plaćaju dovoljno a bore se ne bi li uspjeli vidjeti djecu.

 

Da ih je zbrojit' i podijelit, bilo bi prilično normalnije stanje na terenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala svima na odgovorima,ali moja situacija je sljedeča sa još sadašnjim mužem dogovor je naravno iznmeđu nas da djete viđe svaki drugi dan i da spava kod njega svaki 4 dan jer on živi u stanu gdje smo živjeli svi zajedno a djetetu fali sobica njezina pa kad nejde drugačije bar tako e sad me zanima jel postoji mogučnost da on ne plača alimentaciju tj da sud odredi neplačanje ako se i ja složim oko toga tj oboje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija