Jump to content

nostrifikacija


emanuela84

Preporučene objave

Molim vas da mi pomognete rješit jedno pitanje.

Završavam pravni studij na Pravnoj fakuteti u

Mariboru, u Sloveniji i namjeravam doc živjet u

hrvatsku te bi voljela tu radit kao pravnik.Molila bi

vas ako mi možete reci kakvi su uvjeti t.j. dali bi

trebala polagat kakve diferenciane ispite ili tako

nesto ili ako bi mi mogli reci na koga da se obratim

za mi može dati koju informaciju!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm,

 

Nisam siguran da će vam biti lako. Od svih fakulteta pravni je najviše vezan uz teritorij određene države. Izučava se pravni sistem te države, i pravnicima je u pravilu puno teže no drugim strukama otići raditi u drugu državu.

 

Nostrifikacija (izjednačavanje) više ne postoji i u skladu s Bolonjskim procesom zamjenjena je priznavanjem koje vrše nacionalni ENIC/NARIC uredi. O hrvatskom ENIC/NARIC uredu možete pročitati ovdje.

 

Dakle, nekad su se strane diplome nostrificirale (izjednačavale) s domaćim. To je bio dug, mučan i najčešće vrlo spor postupak, a često se dešavalo da vrlo vrijedne diplome nisu imale s čime izjednačiti (kao primjer diploma iz komunikologije koja ne postoji na hrvatskim sveučilištima se ne bi imala s čim izjednačiti).

 

Dobra vijest je da se sad diplome samo priznaju. Znači, vladino tijelo (ENIC/NARIC) u jeftinom postupku (Nekih 300-400 kuna) kroz razumni rok (oko 90 dana) donosi rješenje kojim se vaša diploma pravnog fakulteta priznaje u Republici Hrvatskoj. Tu nema diferencijalnih ispita.

 

To mislim da bi trebalo ići lako i bez većih teškoća. Naći posao već može biti teže iz razloga što se vrlo vjerojatno može dogoditi da će poslodavci preferirati kandidate s domaćim pravnim fakultetima. S druge strane, neki odvjetnički ured koji puno radi sa Slovenijom, baš vaše poznavanje jezika i pravnog sustava može to vidjeti kao prednost.

 

Za pristup polaganju pravosudnog ispita najbolje se unaprijed raspitati, da vam se kasnije ne dese potencijalna neugodna iznenađenje i razočarenja. Pogledajte ovu stranicu i pokušati se informirati na broj telefona na njezinom dnu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija