Jump to content

alimentacija - od kada?


anaid

Preporučene objave

Pozdrav! Molim tko zna:

Za alimentaciju koja nije plaćana od rastave, dakle 10 godina, ništa, ni kune, sad kad tražim da se plati, da li po važećem zakonu mogu samo od dana kad to tražim ili od dana nastanka obveze, dakle rastave?

Ako me netko misli pitati što sam do sad čekala, ima pravo, ali odmah da kažem da sam bila sretna samo da je agresivac što dalje i da nemam s njim kontakta. Sad kad čujem da se okolo razbacuje s lovom, a da mi nemamo za more, e, sad ću pobijediti strah od susreta i tražiti ono što djeci pripada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate li vi pravomoćnu presudu o visini uzdržavanja? Ako imate, tada ste već odavno trebali nešto poduzeti. Mogli ste tražiti da sud izda rješenje o ovrsi na njegovu plaću, nekretnine i sl. Naravno da možete i sada podnijeti da vam plati dug plus pripadajuće kamate. Bit će to, vjerujem, lijepa cifra. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, ali ipak sam zbunjena.Evo, kaže Juicy da imam pravo tražiti unatrag (da, imam naravno, pravomoćnu presudu o visini uzdržavanja), ali i u ovom članku na linku, a i jučer na TV, rekoše da se po sadašnjem zakonu NE može tražiti od datuma nastanka obaveze, nego od datuma podnošenja zahtjeva. Bilo bi logično, naravno, ako je nešto pravomoćno, da dug počinje teći, ali kad zakon i svi kažu da to sad nije moguće, onda izgleda da nije :-(

A da sam trebala, trebala sam, znam i sama. No, rekoh, bojala sam ga se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mislim da imate pravo tražiti od kada je doneseno riješenje o rastavi. Trebate se raspitati za zatezne kamate također, ali nisam sigurna ako to isto ulazi u to, a trebalo bi ako je sud donio riješenje o alimentaciji a ona nije podmirena. Uglavnom najbolje vam je nazvati centar za socijalnu skrb, oni imaju taj info. Ako i nemaju uputiti će vas na insituciju koja ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...Kao važnu novost u zakonu, premijer Sanader izdvojio je i to što će se obveza alimentacije računati od dana nastanka te obveze, a ne od dana podnošenja tužbe kojom se traži plaćanje te obveze.

Primjerice, to znacči da će se alimentacija morati plaćati retroaktivno od dana rođenja djeteta ako je rođeno u izvanbračnoj vezi ili od dana razvoda roditelja, a ne od dana podnošenja tužbe.......

 

Evo, ovo je dio članka iz Jutarnjeg lista.

Znači od dana nastanka obveze, u vašem slučaju od dana razvoda, tj. pravomoćnosti presude.

I naravno da imate pravo na zakonske kamate, ali to mora obračunati sudski vještak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija