Jump to content

Kakve su šanse u tužbi protiv poslodavca?


Jethro

Preporučene objave

Programer sam u vrlo specifičnom jeziku koji se koristi u svega nekoliko tvrtki u HR i dosta je teško naći posao. Radim u ovoj tvrtki nešto više od 3 godine, za stalno sam primljen. već dulje vrijeme sam na ratnoj nozi sa šeficom koja mi je naprosto divljački izvukla mrežni kabel iz kompjutora i sad ne mogu na kompjutor/mrežu već skoro 5 mjeseci (ne da mi, ako stavim, povreda radne discipline i promptni otkaz!). uredno dobivam plaću, redovit sam na poslu, nikakvih više problema nemam osim što sam u informatičkoj i informacijskoj blokadi. veli mi da se snađem za novi posao.

problem je u tome što nakon 5mjesečnog nerada stvarno me nitko ne želi uzeti, zakržljavam sve više i više...

 

Kakve su mi šanse da dobijem sud ako podnesem tužbu za mobing? ja nakon 5 mjeseci kao stručnjak ne vrijedim više ništa, ni ne mogu naći posao, iz dana u dan sve teže. imam li pravo na neku odštetu?

ma mislim... ako manekenke dobivaju sporove protiv nogometaša jer su se brakom morali odreći karijere, nije li ovo isto to?

"zbog braka sa tvrtkom sam se morao odreći karijere"...

a u tvrtki sam maltretiran na taj način da sam u intelektualno/informacijskoj/stručnoj blokadi.

ako mi tvrtka ne pomaže da se razvijam, ne bi mi trebala ni odmagati, nije li?

a mogu me brutalno i prozvati viškom, dati mi otkaz kao tehnološki višak i ja mogu dobiti svojih 1000 kn na burzi i nigdje više ne dobiti posao.

uzima li takve elemente sud u obzir?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo pozdrav....mobing je danas riječ koju često upotrebljavamo a nismo ni sami sigurni u njeno pravo značenje...zar ne?

 

Naime, kako vidim, vi imate osječaj da oni vas više ne trebaju i ne daju vam posao i žele da vi sami date otkaz, zar ne?

 

Nije mi baš cjela prića jasna, ali probati ću pomoći..... Kao prvo ako vam daju otkaz kao tehnološki višak, onda imate pravo i na otrpemninu, jer svako kome poslodavac nakon 2 godine otkaže ugovor ima pravo na otpremninu, znači godine staža pa prosjek plaća.....ujedo, ako vi date otkaz nemate na to pravo a ni ti tada imate pravo na naknadu na birou.

 

Al ajmo, ovako ako sa dobro razumijela, vi ste stručnjak u svom poslu, zar ne? pa zašto ste onda zapeli za tu firmu i dozvoljavate mobing?? Nije mi jasno, lijepo paraleln tražite drugi posao, a na poslu lijepo prekrižite ruke i smijite se vi njima. Ako nađete u međuvremnu posao, ahoćete samo ako to vi želite, onda im sa smješkom uručite otkaz, a ako ne tražite ga dok ga ne nađete. Zašto bi dozvolili da stagnirate...stagnirate samo ako vi to želite, zar ne?

 

Ukoliko ste bjesni na njih, zanemarite to, okrenite bjes u vlastitu korist.....jer nema potrebe....danas je došlo vrijeme kad emocije i vezanost za neki posao nisu vrlina već mana i treba je se što prije rješiti.

 

 

Puno pozdrava i sreće

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... ako ste programer u vrlo specifičnom jeziku, kako Vi sami kažete, pa Vam je to na određeni način prepreka za traženje novog posla (zbog uvjeta koje druge firme traže), tada ste tih 5 mjeseci mogli uredno iskoristiti za preorijentaciju na neki drugi progr. jezik ili alate koji se traže u drugim firmama.

 

Na Vašem mjestu bih se raspitao vrlo konkretno za određenu firmu koja bi mi bila cilj (da se u njoj zaposlim), saznao bih što koriste i čime se bave, za tih 5 mjeseci savladali biste i više od onoga što Vam je potrebno za novi posao ...

 

Nemojte se vezati ni emocionalno ni materijalno samo uz "specifični" jezik koliko god to u stvarnosti bilo teško.

 

Stali ste na "ratnu nogu" sa nadređenima, izlazi su Vam nabrojeni, šanse za tužbu imate, ali kakav će to biti Vaš ostanak u toj firmi ? Nešto slično Pirovoj pobjedi ... ?!

 

Nekada davno, u vremena za koji neki naraštaji ni ne znaju da su postojala, usavršio sam Fortran 77. Tek što sam mislio da sve znam, morao sam naučiti Pascal. Pomislih, učenju je kraj, a tad sam se zaposlio na radom mjestu gdje je trebalo poznavati Clipper. Promjenom radnom mjesta u tri mjeseca morao sam savladati COBOL/400, OS AS/400, DBMS/400 ... Nije prošla ni godina dana, netko se sjetio da bi RPG bio fenomenalan... kada je euforija prošla, SQL/400 je taman stigao na AS/400 ... PC-i su u to vrijeme počeli dostizati snage i performanse upotrebljive za razne namjene, pa sam morao savladati C++ .. ima toga još .. ali nije bitno.

 

Bitna je činjenica da se nikad nisam predao, uvijek sam učio sve iznova, i to još uvijek i radim dalje.

 

Ako ste programer, onda dobro znate da smo svi mi u istoj koži kao i pravnici (stalno nove izmjene, propisi, zakoni, pravilnici), liječnici (stalna usavršavanja, sve što je vrijedilo do prije par godina danas ne vrijedi, lijekovi se mijenjaju...), serviseri računalne elektronike (serviser sa znanjem od prije 10 godina, bez usavršavanja, danas može samo tužno gledati novu elektroniku), itd.

 

Razmislite o svemu i sami odlučite i poduzmite ono što mislite da je za Vas najbolje !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savjetu, no u vrlo sam specifičnoj poziciji...

bio sam na nekoliko razgovora za posao u ovih 5 mjeseci (začudo, bilo je 2 posla, a ostalo nešto slično), pitali su me o novitetima vezano uz programiranje koji su se dogodili u tom alatu. naravno da nisam znao kad je riječ o poslom vezanom programiranju i to se mijenja iz tjedna u tjedan (jaako specifična stvar), a ja ne mogu na komp već 5 mjeseci. specifičan - znači da mi nije jednostavno uopće naći posao jer taj program koristi svega nekoliko firmi u hr. prije toga sam radio u drugoj firmi 10 godina i sa mukom sam prešao kod ovih sada jer su mi obećavali brda i doline, a kad sam dao otkaz i prešao, sve naopačke. naravno, nisam mogao odustati jer sam dao otkaz. za ovo što radim pojavi se eventualno u godini dana 1 najviše 2 oglasa u cijeloj hr.

napominjem, jako je specifično.

napravio sam im posao vrijedan npr 20000 eur isad me jednostavno više ne trebaju. za to bi im outsourcing uzeo duplo barem.

eto...

da li ću trebati angažirati informatičkog vještaka? ovo je stvarno jako specifična stvar...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo se može i protumačiti kao šikaniranje, tj. na neki način i uznemiravanje na radnom mjestu. pokrenite sudski spor. uznemiravanje na radnom mjestu , imate pravo prekinuti rad i dobivati naknadu plaće dok sudski spor ne završi. pročitati čl.30 ZOR.a sumnjam da ćete i htjeti više raditi u toj firmi. dok traje sudski spor možete tražiti drugi posao.sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da treba da se ohladite i shvatite da radite u firmi, da vas placaju, pa treba da radite ono sto vam se kaze. Nitko vam ne mora dati pristup internetu, mislim da je citav cirkus oko toga. Osjecam da ste nesto prilicno uprskali cim se tako prema vama obracaju.

 

Sve u svemu, mislim da vam je jasno da ste sa sadasnjom firmom uprskali i najbolje je da trazite novi posao.

 

Recite sefici ako prima ljude da nista ne rade 5 mjeseci, bi li ja mogao kako .... Obecavam, nista necu raditi !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija