Jump to content

Privremeni boravak


drekmajstor

Preporučene objave

Postovani,

 

14.07.2007 vjencao sam se sa kineskom drzavljankom u Republici Hrvatskoj, u Puli. Moja supruga je nakon vjencanja svom rodjenom prezimenu dodala moje prezime. Problem se javio prilikom podnosenja zahtjeva za privremeni boravak u RH buduci da njena kineska putovnica i potvrda o nekaznjavanju glase na "staro" rodjeno prezime dok vjencani list i svi dokumenti izdani nakon vjencanja (zdravstveno osiguranje, izjave o stanovanju i uzdrzavanju) glase na "novo" prezime nakon vjencanja. Prilikom pregleda dokumenata u MUP-u Pula mi je receno da svi dokumenti moraju glasiti na "staro" rodjeno prezime u protivnom ce se predmet odbiti. Sugeririana mi je promjena i Vjencanog lista!?.

Na telefonski upit u Ministarstvu vanjskih poslova tvrde suprotno, tj. da je normalno da se prezime mjenja nakon vjencanja te da su bitni datumi na dokumentima te da su svi dokumenti u redu.

 

Molim nekoga da mi razjasni ovu situaciju jer ne zelim sa suprugom lutati na relaciji Pula-Peking bespotrebno.

 

Unaprijed zahvaljujem

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je vaša supruga imala prije vjenčanja u RH privremeni boravak ili tražite prvi privremeni boravak? Jer za državljane Kine prvi PB podnosi se preko DKP-a RH u inozemstvu, što bi značilo u Kini ?

 

U praksi sam imala nekoliko slučajeva vjenčanja i dodavanja prezimena suprugovom no u slučaju kada je putovnica glasila na staro prezime upravni odjel pu (nije Istarska) je uzimao izjave na zapisnik u upravnom postupku da se razjasne okolnosti zašto je to tako. U tim slučajevima državljani su bili iz zemalja kojima za ulazak u RH nije potrebna viza. U zakonu stoji da se privremeni boravak može odobriti i osobi koja nema putnu ispravu i ne vidim razlog zašto se ne bi mogao odobriti osobi koja je sklopila brak.

 

Jeste li se raspitali u svezi podnošenjai zahtjeva za izdavanje nove putne isprave na novo prezime u konzulatau/ambasadi Kine u Zagrebu?

 

I meni je logično to što su vam rekli u MVP-u, ali policijske uprave u RH vam postupaju različito.

 

Možda bi bilo najbolje da postavite pitanje na web stranicama MUP-a ili da telefonom kontaktirate MUP u Zagrebu.

 

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u vašem slučaju su datumi u igri -naravno da je jedno prezime prije udaje, a kad je dodala vaše je drugo prezime. Službenik/ca je trebala provjeriti datume- diamod vjerojatno ima pravo...nažalost, općepoznat je problem različitosti djelovanja na šalterima gdje se radi sa strancima, a i površnost djelatnika. Imate nesreću pa se radi o PU Pula.

Probajte kontaktirati i faksom poslati sve u Zgb, napisati i detaljno obrazložiti situaciju, ne bi bilo loše isto napraviti i sa Kineskim veleposlanstvom...pa tek onda putovati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.....

Poslao sam upit preko web stranica MUP-a i dobio odgovor da je "nakon promjene prezimena osoba duzna imati identifikacijsku ispravu sa novim prezimenom".

Znaci, ostaju dva rjesenja: promjena njene putovnice ili promjena vjencanog lista (na staro prezime).

Stvar smo rijesili, ali mi ostaje okus pravnog kaosa i birokratskog nacina razmisljanja koji vlada kod nas. Najocitiji je primjer kontradiktornost dvaju ministarstava, nedoreceni zakoni, slaba obrazovanost osoblja. Da vam ne pricam sta sam sve dozivljavao u maticnom uredu prije vjencanja.....(otprilike kao Indiana Jones u zemlji domorodaca).

 

Hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija