Jump to content

Alimentacija? prije razvoda, ako dijete živi s jednim roditeljem


Mulder

Preporučene objave

Ne znam da li se to zove "alimentacija"?, no situacija je slijedeća: supruga se prije više od 3 mjeseca odselila od mene i djece, tako da su dvoje naše mldb. djece (sin 11 g. i kći 9 g.) ostala živjeti sa mnom, s čime se ja potpuno slažem. U tijeku je brakorazvod (od ožujka o.g.) pokrenut tužbom s moje strane uz traženje da djeca žive samnom. Ona isto osporava, i traži isto za sebe, naravno uz plaćanje alimentacije, iako djeca nemaju dvojbi s kim će ostati. Za ova 3 mjeseca za oboje djece je dala ukupno 120 kn u cashu i malo obleke i slatkiša za cca 250 kn. Viđa ih jednom mjesečno, nazove jednom tjedno i to je sva njezina aktivnost oko brige i skrbi za djecu. Interesira me da li ja, tj. djeca imaju pravo da im ona uplaćuje određeni iznos na ime uzrdžavanja-alimentacije, iako brakorazvod još nije dovršen (ni razvod braka, ni odlučivanje o skrbništvu!), a dakle za period do konačnih sudski odluka, ma kakve iste bile (iako dakle temeljem situacije nemam sumnji da će djeca ostati kod mene).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naziva se sudjelovanjem u "uzdržavanja djeteta/djece".

 

Czss je trenutno vaša destinacija.

Evidentiranje kako djeca žive s vama, majka napustila obitelj.

Zahtjev, odnosno zamolba da vam se djeca i službeno, uz napomenu kako je to tako već u stvarnosti, povjere na zajednički život do pravomoćne sudske presude.

Bit ćete pozvani oboje.

Pitanja postavljana: jedno predlaže to-i-to (da su djeca s njim i susreće onog drugog toliko-i-toliko) a drugog koliko je u tom slučaju voljan doprinositi uzdržavanju.

Drugog slaže li se. Ako ne, što predlaže. Postupak isti, uloge obrnute.

Iznos je dobrovoljan, ali tad postaje obvezujuć' i ovršan.

Ova privremena mjera se može tražiti i sudskim putem, ima par članaka u Obiteljskom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, tako nešto sam i već pismeno zatražio, a jučer i bio susret na S.s., ali...supruga izjavila da ona ima neke dugove, da nema novaca, primanja zadnja cca 3700 kn (+ neki neprijavljeni prihodi jer žena ima vremena za 3 posla), obzirom da stanuje kod mame i djecu ne viđa skoro nikako)... i na kraju zapisnik-sporazum od strane psihologice na S.s. kojim će ona ipak obzirom na početak šk. godine dati nakon 20.08. cca 800 kn doprinosa za dvoje djece!!?? Napominjem, od 27.04. je nema, dakle za cca 4 mjeseca će ona doprinijeti tim iznosom!!?? I to je to. I kaj sad? Rasprava za brakorazvod i skrbništvo u tijeku, tek druga rasprava 7.9. (sve stajalo od 1.6. kad sam dostavio mišljenje S.s.). Čitao sam Obiteljski zakon, čl. 356 i dr. oko privremenih mjera, inaće imam odvjetnika, ali...dosad sam većinu akcija ja predlagao, a njegov prvi komentar bio..."to košta toliko i toliko"...koma. Svaka raprava 100 EUR, savjet 200 kn, a koristi skoro nikakve. Obzirom da na S.s. dakle nisam skoro ništa postigao, probao bih ići na Sud s traženjem te "privremene mjere".

Tražio bi da ona plaća za uzdržavanje dvoje djece barem min 800 kn mjesečno po djetetu, uz obavezu nadoknade zaostatka za 4 mjeseca iza!? Da li to ide dalje u okviru postojeće brakorazvodne parnice, da li sam potpisaivnajem ovog na S.s. nekaj zaribal (ali ona drugačije tamo nije htjela, a ova sa S.s je to "blagoslovila", a k tome je i ona ispala "žrtva" cijele priče oko plaćanja i neviđanja djece jer eto ona ima dugove, nema love, nemože viđati djecu i bla, bla...malo suza i cendranja...nemreš belived!?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za 4 mjeseca unatrag teško, ali od datuma na tužbi jednostavno.

 

Kukat će kako god okreneš, žrtva će bit koliko se takvom želi prikazati, ono drugo uvijek smeće na neki način, jer to je klasika. Ne obaziri se i brini lijepo o djetetu na svoj način.

 

Djecu uzdržavati treba, roditelj koji s njima ne živi je to dužan.

Ako ne želi, bit će prisiljen i neće ga se pitati koje su njegove tajne želje po pitanju stanja bankovnih računa.

Zaostatci do dana donošenja presude zbrojeni i plativi u vrlo kratkom roku (obično do 15 dana).

 

Nemreš b'livat, ali je tako.

Bila u pitanju žena ili muškarac, otac ili majka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija