Jump to content

Državno - društveno vlasništvo


radzid

Preporučene objave

Ako je neko zemljište označeno kao društveno vlasništvo, ona je u vlsništvu države zar ne?

Dakle ako bi općina htjela raspolagat njome potrebno je donjeti poseban akt kojem država ustupa to zemljište općini.

Jeli to odprilike tako. Ako imate iskustva s ovom zamršenom temom molio bi vas da podjelite s nama svoje iskustvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 362. st. 3 ZV-a lijepo kaže da su vlasništvo RH sve stvari iz društvenog vlasništva na području RH u pogledu kojih nije utvrđeno u čijem su vlasništvu ili nije upisan nositelj prava upravljanja, korištenja ili raspolaganja.

Ali postoje još dva zakona: Zakon o poljopivrednom zemljištu iz 1991. g. kojim je određeno da svo poljprivredno zemljište u društvenom vlasništvu a koje se nalazi izvan građevinske zone postaje vlasništvo RH. Zakon je stupio na snagu 24. srpnja 1991.g.

Zakon o šumama, 16. listopada 1990.g., pak kaže šume koje se nalaze u šumskogospodarskoj osnovi su u vlasništvu RH.

Pa kada se uzme svo troje u obzir, ovako to izgleda u praksi:

Ako nitko nije upisan kao ovlaštenik na društveno vlasništvo, najčešće tada u ZK piše općenaodna imovina, onda općina na čijem se području nalazi nekretnina prvo treba pribaviti potvrdu o namjeni nekretnine na dan 24. srpnja 1991.g. od nadležnog ureda za prostorno uređenje u pogledu toga je li se ta nekretnina nalazila u građ. području ili izvan njega. (naravno ako se radi o polj. zemljištu). Ako je u zk upisana šuma, onda od nadležne Šumarije tražiti podatak je li se ta nekretnina na dan 16.10.1990. nalazila u šum.gosp. osnovi.

Ako je nek. u građ. području i ako nije šuma, onda je nekretnina u vlasništvu općine, ali se vlasništvo ne može upisati prijedlogom, već je potrebno pokrenuti parnicu za utvrđenje vlasništva.

Tužitelj je općina, a tuženik je RH, pa se prije pokretanja spora u skladu sa ZPP-om mora obratiti nadležnom ODO-u s prijedlogom za mirno rješenje spora i čekati ili njihov odgovor ili 3 mjeseca. Oni na ovakav prijedlog ne mogu odgovoriti pozitivno, jer ne mogu izdati tabularnu ispravu s obzirom da nisu zemlj.knjiž nosioci prava vlasništva, što znači tužbu u svakom slučaju.

Inače, uz prijedlog za mirno rješenje spora, odnosno tužbu, trebalo bi priložiti ili sporazum o raspodjeli imovine... ili odluku arbitražne komisije vlade o raspodjeli imovine..., kojima se novonastale jedinice lok. samouprave rješile pitanje prava vlasništva, obveza i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija