Jump to content
Sign in to follow this  
agent

Osobna dostava

Preporučene objave

Evo ovako: donosim upravni akt u prvom stupnju i stranka dođe u moj ured i ja joj ga predam osobno, na ančin da se ona na kopiju preuzetog pismena/akta potpisala i pečatirala uz naznaku: preuzeo osobno u prostorijama Agencije za .....

Da li je ovakva osobna dostava skta stranci uredna?

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje treba naglasiti kako je člankom 81. stavkom 2. ZUP-a, određeno da se dostava obavlja preko pošte ili je obavlja organ preko svoje službene osobe. Osoba kojoj ima da se pismeno dostavi može biti pozvana radi primitka samo iznimno, kad to zahtijeva priroda ili značenje pismena koje se ima uručiti.

 

To znači da dostava upravnog akta nije moguća na način da se sačini preslika upravnog akta na koju će se potpisati osoba kojoj se pismeno treba dostaviti.

 

No međutim, u praksi upravnih tijela često se ponavlja opisani način dostave pismena, iako osobno smatram da to nije ispravan način.

 

Ispravan način bio bi da potvrdu o izvršenoj dostavi (dostavnicu) potpiše primalac i dostavljač. Primalac će na dostavnici sam slovima naznačiti dan primitka.

 

Naknadno cu odgovoriti kakva je praksa USRH.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala, i ja sam takvog mišljenja, ali kad radim pod pritiskom onih od ½gore½ koji ti stalno govore da konačnost odluke treba što prije nastupiti, dakle treba odmah dostaviti odluku, a poštom preporučeno putuje i po 7-8 dana onda je ovo bio jedini način. Na pismenu je datum, pečat i potpis osobe koja je preuzela uz naznaku : osobno preuzeo u Agenciji..... e sad, najbolje imati povratnicu i tad je sve nesporno!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ma znam da je strogo formalno gledajući ispravna dostava uz povratnicu, ali mislim da bi to trebalo unaprijediti, bas na način kako vi to u praksi radite. Pa valjda je svakom jasno da je dostava stvarno dostavljena pravoj osobi, uz ( možda upis ili provjeru podataka iz osobne iskaznice, iako se i dostava uz povratnici ne provodi uz predočenje OI. Toliko. :-o

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Potpuno ste u pravu u pogledu tri načina dostave koje predviđa ZUP. Također je poznata praksa osobne predaje osobi od strane tijela koje donosi pismeno, iako takva dostava nije predviđena ZUP-om (slažem se da takva predaja pismena ne podpada pod one "iznimne" slučajeve predviđene člankom 81. stavkom 2. ZUP-a).

Međutim, moje je mišljenje da po odredbama ZUP-a nema zapreke da se pismeno izravno osobno preda stranci kojoj je namijenjeno.

Naime, ako krenemo od razloga zbog kojih je uopće zakonom propisan način dostave (izravna predaja pismena stranci kako bi se ista mogla upoznati sa sadržajem pismena, početak rokova) i radnje koju stranka obavlja u trenutku zaprimanja (preuzimanja) pismena u prostorijama tijela koje ga je donijelo (upisuje datum osobnog preuzimanja i potpisuje se na primjerak pismena) - sve je isto kao i kad se pismeno uručuje npr. poštom. Često puta je ovaj (nepropisani) oblik dostave sigurniji od dostave poštom, a skraćuje se i vrijeme postupka. Naravno, pretpostavka je da je stranka došla u prostorije nadležnog tijela - donositelja pismena - s molbom da joj se pismeno uruči.

Po meni, veći je problem davanje izjave o odustajanju od žalbe na prvostupanjsko rješenje - iako se davanje iste sugerira stranci najčešće u dobroj namjeri (skraćivanje rokova za slanje predmeta na ev. reviziju) i često se radi u svakodnevnoj praksi - od izravne predaje pismena stranci od strane tijela koje ga je donijelo.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Osobna dostava je rak rana našeg pravosuđa, toliko je već uzrokovala problema, ali još uvijek se ništa ne mijenja...mislim na slučajeve izbjegavanja osobne dostave!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  

  • Online korisnici×
×
  • Napravi novi...