Jump to content

Stjecanje vlasništva temeljem dosjelosti?


barni

Preporučene objave

Bilo bi dobro da provjerite u gruntovnici tko je upisan kao vlasnik vinograda pa da znate kako dalje.

 

Dosjelošću se stječe stvar posjedovanjem stvari kroz zakonom određeno vrijeme. Postoje dvije vrste dosjelosti redovna i zvanredna dosjelost. Redovna: traži se samostalni i kvalificirani posjed stvari. Kvalificirani je posjed onaj koji je zakonit,istinit i pošten. Zakonit je ako je zasnovan na valjanoj pravnoj osnovi ili pravnom temelju, isitnit je onaj koji je stečen na dopušten i pravilan način i pošten je onaj gdje posjednik nije znao niiti je morao znati da mu ne pripada pravo na posjed. Vrijeme za takvo stjecanje je 10 godina za nekretnine. Kod izvanredne dosjelosti sve je isto ali posjed ne mora biti kvalificiran nego samo pošten. Rok za stjecanje vlasništva na nekretnini jest 20. godina I onda, vaš otac bi trebao podići tužbu za stjecanje vlasništva dosjelošću protiv onoga koji je u gruntovnici upisan kao vlasnik, dokazati da posjeduje nekretninu kroz zakonom određeno vrijeme i tako... :-)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su te parcele jedno zemljišnoknjižno tijelo one imaju isti pravni status. Dakle može za sve parcele odjednom. Stanje ćete najbolje provjeriti u katastru. U takvim slučajevima preporučam uzeti odvjetnika koji to sve može provjeriti, utvrditi kakvo je stanje i preporučiti vam što vam je dalje činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija