Jump to content

kazneni progon


scampy

Preporučene objave

kratko objašnjenje:

bila jamac, čovjek nakon god.dana urednog plačanja ne plaća kredit. banka šalje administrativnu zabranu u njegovu firmu ali se firma oglušuje , pa banka šalje mojoj firmi zabranu na plaća i moja firma uredno odbija od moje plaćaviše od god.dana , on obečava da će sve rješit ali ne rješava pa mu ja prijetim podizanjem kaznene prijave nakon čega on daje otkaz ali se odma (za 15 dana) zapošljava u drugu firmu (saznala poslije god. dana).za to vrijeme drž.odvjet. ne rješava ništa ,ja urgiram na sve moguće adrese i stvar se pokrene. upravo dobila rješenje o odbacivanju kaznene prijave jer da me nije prevario već da sam ja pristala biti jamcem ????

to što je on svo vrijeme bio zaposlen a nije plačao kredit(do prije 2 mj. kad sam digla na noge sve u drž.odvj. u samom vrhu i dala im adresu njegove nove firme, te pritisnula banku da šalje administrativnu u njegovu novu firmu, što mi je hvala bogu uspjelo jer sada njemu skida od plaćae)to što njegova firma nije provela administrativnu zabranu, to što banka nije inzistirala na provedbi adm.zabrane tj. što nije prijavila to kao kazneno dijelo...... nadalje u rješenju se navodi da je problem građansko pravne prirode (utužila ga za povrat novca u građ.parnici) no u pravnoj pouci stoji da imam pravo u roku od 8 dana poduzeti kazneni progon,podnošenjem optužnog prijedloga pred općinskim sudom????

e... to mi nije jasno.... šta to znaći i šta zapravo trebam napraviti..... i ima li smisla sve to....???? :tilt:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Državni odvjetnik smatra da to nije kazneno djelo, sad vi možete umjesto njega poduzeti kazneni progon, dakle kao tužitelj stupiti na njegovo mjesto.

Situacija nije baš jednostavna, i ne vjerujem da to možete bez stručne pomoći odvjetnika te mislim da vam se to ne isplati.

Bitno je za vas da vratite svoje novce, a to se rješava u građanskoj parnici, ako već ne ide dobrovoljno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Državno odvjetništvo je donijelo ispravnu odluku koliko god vam se to ne sviđalo. Obrazloženje je također valjano jer ste stvarno pristali na to da ukoliko jednog dana dužnik ne bude vraćao krednit, vi budete upravo ta koja će vraćati kredit. Dakle pristali ste na rizik i nije vas doveo u zabludu (što je osnova za kazneno djelo prijevare) jer ste bili svjesno čega se primate.

Kod nas je problem što ljudi pristaju biti jamcem kao da je to bezvezni potpis bez obaveza,a zapravo se iza jamstva krije vrlo ozbiljna obveza.

 

Ukoliko podnesete optužni prijedlog, odnosno pokrenete kazneni progon za kazneno djelo prijevare 99% da će to završiti vašim neuspjehom i troškovima za vas.

Jedino što ja vidim kao neispravan postupak je nepostupanje računovodstva poduzeća u kojem je trebala biti provedena administratvina zabrana, a koja nije provedena, ali za to ne trebate biti usmjereni na dužnika (koji doduše vjerojatno ima tu svoje prste), već na poduzeće koje nije izvršilo zabranu na plaću. Također ni tu nema elemenata kaznenog djela, ali nepravilnosti postoje.

 

U cijelom ovom slučaju također nisam našao elemente kaznenog djela pa bi se trebali držati građanske tužbe protiv dužnika za naknadu štete, odnosno naknadu isplaćenih dugova umjesto njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija