Jump to content

Sindikat,kolektivni ugovor, pomoc!


scavrak

Preporučene objave

Postovani!

 

U slucaju kada suprotno odredbama kolektivnog ugovora poslodavac ne isplati bozicnicu, kakvom je tuzbom moguce postici da se ona isplati? Bilo bi nuzno da bude isplacena svim radnicima, ili, ako je zahtjev neosnovan, nikome, zar ne? Je li stoga moguce da sindikat koji zastupa drzavnu firmu pokrene nekakav postupak i

ostvari isplatu bozicnice za nekolicinu djelatnika a za druge ne? Tim vise sto ti pojedinci kojima je isplacena nisu podnijeli vlastite tuzbe, niti sudjelovali u tuzbi sindikata, niti potpisali punomoc nekom zastupniku vec

samo zato sto su se potpisali u neku knjizicu-biljeznicu?

Ima li osoba koja nije dobila bozicnicu nekakav zahtjev prema sindikatu koji je ocigledno ostvario postivanje odredbe kol.ugovora samo za neke radnike a za

druge ne, a koji su svi (radnici) obvezani istim kol.ugovorom?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. tužba za isplatu božićnice

Radnik može podići tužbu zbog isplate božićnice protiv poslodavca. Ne mora, ali može podnijeti zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa poslodavcu prije tužbe jer se radi o novčanom potraživanju. Zastara potraživanja nastupa nakon 3 godine.

2. isplata svim ili samo nekim radnicima

Ako je kolektivnim ugovorom predviđena isplata božićnice, da li je poslodavac dužan isplatiti je svim radnicima? Sasvim sigurno obvezan je isplatiti radnicima-članovima sindikata koja je stranka ugovora ili je sindikata član udruge sindikata koja je stranka kolektivnog ugovora. Da li je obvezan isplatiti ostalim radnicima koji nisu članovi sindikata? Da, ako je ministar proširio primjenu kolektivnog ugovora.

3. sindikat zastupa samo neke radnike

Sindikat zastupa samo članove.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispricavam se, nisam bio jasan u prethodnoj poruci, radi se u situaciji gdje su gotovo svi zaposlenici clanovi istog sindikata, a sindikat je zastupao samo desetak radnika koji su se potpisali u neku biljeznicu, koja nije izjava o punomoci ili nesto slicno, vec je zapravo taj popis (komad papira) kruzio, pa, tko se potpisao, taj je zastupan, a tko nije, taj nije, a svi su clanovi sindikata. Tako da je par clanova dobilo bozicnicu na temelju te tuzbe, a ostali clanovi nisu bili ni zastupani. Zapravo je moje pitanje "ako sindikat zastupa samo clanove, moze li zastupati samo neke clanove a druge ne, po, cini se, arbitrarnoj ocjeni" ? U slucaju da ne smije, kakav zahtjev ima clan (koji nije dobio bozicnicu) prema sindikatu?

 

Hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čudan neki sindikat…Trebao bi zastupati sve svoje članove, a ne arbitrarno.

3 su mogućnosti:

1.Kao član sindikata zahtijevati da vas zastupa u odnosu prema poslodavcu u pogledi isplate božićnice. Sindikat pruža besplatnu pravnu pomoć članovima. Ne možete zahtijevati od sindikata isplatu božićnice jer to obveza poslodavca.

2.Samostalno podnijeti zahtjev poslodavcu za isplatu božićnice.

3.Angažirat odvjetnika kojega morate platiti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtjev za isplatu bozicnice je u medjuvremenu zastario za onoga tko nije podnio tuzbu ako su prosle 3 godine a osoba nije podnijela tuzbu, zar ne? Stoga navedeno pod tockama 2 i 3 ne bi se moglo, ali mene zapravo zanima kako postupati protiv tog "cudnog" sindikata. Zanemarimo uopce pitanje bozicnice, nema li osoba koja je clan sndikata a koja nije bila zastupana u ovoj tuzbi od strane sindikata nekakav zahtjev protiv sindikata? Npr za naknadu stete? Kako takvom sindikatu stati na kraj, buduci da je evidentno da po nekim privatnim osnovama pojedinci bivaju zastupani a drugi ostaju bez zastite? Nije li "cudno" = "protuzakonito"??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija