Jump to content

DLP manje od 20% stalno što to znači


ROKIVU

Preporučene objave

POŠTOVANI MOLIM VAS DA MI ODGOVIRI TKO ZNA. 30. 08. 2007.DOBIO SAM RJEŠENJE NA ŽALBU DRUGO STUP.KOMISIJE GDJE PIŠE DA SE ŽALBA ODBIJA I DOBIVAM 20% STALNO PO OSNOVI PTSP ZANIMA ME ŠTO TO ZNAČI STALNO ?LIJEČIM SE OD 2005. DIJAGNOSTICIRAN MI JE KRONIČNI PTSP SVIH TRIJU SKUPINA VISOKOG INTEZITETA,KONSTATIRANO NA PSIHO TESTIRANJU,DALJE LIJEČNICI PSIHIJATRI ISTO TO POTVRĐUJU ŠIFRE MOG OBOLJENJA SU F43.1 F41.0 F33.1 F62.0 IMAM JEDNU DNEVNU BOLNICU RATNI PUT 93. KARLOVAČKO RATIŠTE APRIJE TOGA MALODOBNI SUDIONIK DOM RATA POSLIJE AKTIVNO BLJESAK LJETO 95. OLUJA I MAESTRALPA MI NIJE JASNO ŠTO NAPRAVITI DA DOBIJEM 20% HRVI?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ROKIVU je napisao:

POŠTOVANI MOLIM VAS DA MI ODGOVIRI TKO ZNA. 30. 08. 2007.DOBIO SAM RJEŠENJE NA ŽALBU DRUGO STUP.KOMISIJE GDJE PIŠE DA SE ŽALBA ODBIJA I DOBIVAM 20% STALNO PO OSNOVI PTSP ZANIMA ME ŠTO TO ZNAČI STALNO ??

To znači da vam je utvrđena uzročno-posljedična veza između oboljenja PTSP i sudjelovanja u Domovinskom ratu. Drugim riječima, utvrđeno je da vam je oboljenje PTSP posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta RH.

S druge strane, "manje od 20%" znači da ne možete ostvariti status HRVI-a jer ne ispunjavate uvjete iz članka 5. st. 2. Zakona ("HRVI iz Domovinskog rata je i HB iz DR kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog bolesti, a bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta RH u DR.").

Riječ "stalno" ima značenje samo u slučaju da ne iskoristite mogučnost koju vam daje članak 134. Zakona ("Ako nakon donošenja konačnog rješenja o pravima iz ovoga Zakona kod HRVI iz DR nastupe promjene koje su od utjecaja na postotak oštećenja organizma utvrđenog konačnim rješenjem, HRVI iz Domovinskog rata može, nakon isteka dviju godina od dana donošenja konačnog rješenja, podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma.").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pažljivo pročitajte rješenje koje ste dobili jer ste u Vašem pitanju kontradiktorni. U Naslovu navodite da ste dobili "manje od 20% stalno", a u tekstu navodite da ste dobili "20% stalno".

To Vam je vrlo bitna razlika jer sa ovih manje od 20% nemate trenutno nikava prava, osim pokretanja upravnog spora ili čekanja dvije godine, pa obnova postupka, uz naravno kontinuirano liječenje.

Sa 20% trajno (to bi trebalo biti Vaše stalno) ostvarujete sva prava HRVI iz domovinskog rata od prvog narednog mjeseca kada ste podnijeli zahtjeva za priznavanje HRVI iz DR.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom konretno slučaju ne treba praviti problem oko ovoga "za stalno".

Naime, kao što znate, na dnu nalaza i mišljenja nalaze se otisnute riječi: "stalno" i "privremeno do ______________".

Kada utvrdi da je kod stranke invalidnost manja od 20%, Liječničko povjerenstvo ima dvije opcije:

- ne zaokruživati ni jednu od navedenih termina ili

- zaokružiti riječ "stalno".

Najbolje bi bilo da Liječnička povjerenstva nije zaokružilo ni jednu od navedenih riječi, jer to - očito - samo zbunjuje stranke.

Međutim, kako sam već naveo, time što je zakružilo riječ "stalno" povjerenstvo nije napravilo nikakvu grešku niti je stranci uskratilo njeno pravo da nakon 2 godine podnese zahtjev za utvrđivanje novog % invalidnosti zbog pogoršanja zdravstvenog stanja po osnovi ozljede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da je ovdje "ROKIVU" krivo unio podatke ili površno pročitao rješenje koje je dobio.

Čak i da je liječničko povjerenstvo zaokružilo trajno manje od 20%, to u rješenju prvnici iz MOBMS koji nakon DLP pišu rješenja u rješenju nebi napislai takvu glupost.

Vidjećemo kada "ROKIVU" pročita pažljivo rješenje i odgovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji pravilnik prema kojem su već određeni postoci invaliditeta kod PTSP-a i dijeli se u tri kategorije lakše, srednje i teško oboljenje i prema tim kategorijama se određuju i postoci.

Glava IX Neuroze i psihoze

238. Psihički poremečaji vezani uz ratnu traumu(akutna reakcija na stres, poremečaj prilagodbe,posttraumatski stresni poremečaj i trajne promjene osobnosti nakon ratnog PTSP)ako se utvrdi da prije rata nije bolovao od psihičkih poremečaja

a) lakog stupnja manje od 20%

b) teškog stupnja 20 do 40%

c) teškog stupnja s komorbiditetom (psihički i psihosomatski) 40 do 60%

 

 

 

Koga interesira može se raspitati u Min. branitelja ili kod nekih udruga pa će znati zasigurno.

A i uvijek možeš predati novu dokumentaciju zbog pogoršanja bolesti i pokrenuti novo vještačenje.

http://www.vlada.hr/hr/content/download/12247/133834/file/45_6_4_2005_Pravilnik_o_utvrdivanju_postotka_ostecenja_organizma_HRVI_iz_Domovinskog_rata.htm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije sporno što je jadnik napisao ali te dijagnoze PTSP moraju se dovesti u svezi s okolnostima DR, da se kontinuirano liječi, da ta osoba nije eventualo prije DR imala već evidentirane tu dijagnozu ...

Pogledajte Pravilnik o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz domovinskog rata (NN 45/05) Glava IX - Neuroze i psihoze: točke 234a, 235a, 238a i 239a radi se o oštećenjima lakog stupnja i sve su manje od 20% HRVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija