Jump to content

osporavanje oporuke


tosamja

Preporučene objave

1989 god. umro je moj otac , pošto otac i majka nisu napravili oporuku da sve pripada supružniku koji ostaje na životu sud je na ostavinskoj stan 70m2 i sitne nekretnine podjelio pola majci

a drugu polovicu na 5/5 , majci i nama četri brata jednako.

Od tada majka i ja živimo zajedno u tom stanu sada je majka dosta lošeg zdravlja te se nalazi u

domu .Majka je izdiktirala oporuku u kojoj meni ostavlja 2dijela od svoje polovine stana a 2 dijela trojici braće ,meni nešto više zbog moje skrbi glede nje zadnjih 18godina.Prijedlog je da ćemo sva četri snositi troškove doma i pogreba majke na 4 dijela ali jedan brat hoće jednake dijelove ali ne želi plaćati nikakve troškove za majku za koju nije ništa učinio sve ove godine.Moje pitanje je da li ga majka može isključiti iz oporuke zbog toga a dali on može praviti probleme na ostavinskoj usput svi su oni stambeno zbrinuti osim mene pa je u oporuci navedeno da se stan može prodati kad ja sebi osguram novi smještaj.

Molim hitan savjet jer želio bih oporuku pohraniti na sudu kad je potpiše majka i svjedoci.

Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka ga može isključiti iz oporuke ako se on povredom neke zakonske ili moralne obveze koja proizlazi iz obiteljskog odnosa teže ogriješio protiv nje (npr. nije je uzdržavao a postojali su zakonski uvjeti za tu obvezu, ili joj se duže vrijeme nije javljao, i slično...sudska praksa je ovdje raznolika).

 

Postoji i druga varijanta: da majka ostaloj djeci dade tu istu imovinu ugovorom o doživotnom uzdržavanju. U tom slučaju brat taj ugovor ne može pobijati u smislu traženja nužnog dijela ili nekih nasljednih prava, i vi ostali ste mirni.

To znači da bi u ostavinu ulazila samo ona imovina koja nije obuhvaćena ugovorom o doživotnom, koju imate pravo jednako naslijeđivati, što znači da taj ostatak možete ustupiti bratu, tako da vam praktički dioba dođe na ono isto kako si je zamislila vaša majka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno pa ću definirati pitanje ovako ako ja i druga dva brata napravimo ugovor o doživotnom

uzdržavanju majke a stan se tada dijeli meni 2/2 a dvojici braće 2/2 da li ovaj treći brat (na žalost) ima pravo na nužni dio pošto on kao i nas tri ima

svoj dio 1/5 na polovini stana pok.oca što je prije podijeljeno.Koje riješenje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim notaricu za savjet , moja dva brata su toliko zakomlpicirala situaciju sa svojim uvjetima da je majka odlučila da ja i drug brat napravimo s njom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju a ona na nas prepiše 50 % i 1/5 svog vlasništva stana a da nas dvojica snosimo troškove smještaja u domu i sve što je njoj potrebno.U ovoj situaciji najteže je njoj jer je stara i bolesna a onda meni jer nemam svoj stan.

Kad bi napravili ovakav ugovor ja i brat zajedno bi imali 80% vlasništva na stan , e sad me zanima da li ostala dva brata mogu blokirati prodaju stana s obzirom da imaju svaki po 10% ukupno 20% udjela iz ostavine pok.oca .

Po svim prijašnjim prijedlozima majke postavljali su svoje uvjete iz razloga da se mene istjera iz stana i da dobiju čim više novca a svaki je stambeno zbrinut pa se zato to i rade ,niti su se brinuli zadnjih 18 godina a kamoli sada za majku a očigledno je da žele da majka umre odmah pa da podjela bude svima jednako. Oni još i neznaju da je majka donijela svoju odluku o ugovoru s nama dvojicom molim vas za hitan savjet što učiniti jer ovo je nezdrava situacija i kod koga napraviti takav ugovor , unaprijed se zahvaljujem.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija