Jump to content

Klarić VS zakoni


oscar

Preporučene objave

Prije neki sam bio na slušanju, cura je pala građansko, a zanimljivo je to da ju je ispitivač jednom upozorio kad je dala odgovor na neko pitanje da ne zna gdje je to pročitala, da bi bilo bolje da se držimo zakona, ne knjiga. I ima razlika posebno kod definicija nekih instituta, ali učim cjelo vrjeme po Klariću, i ne da mi se sad ispočetka pocrtavat zakone. Šta vi ostali patnici radite, maloprije sam pročitao ove postove kako su prošli i umjesto da se sad uhvatim knjige, ja izgubio svaku volju za učenjem a ispit za mjesec dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao i kod svega, zavisi kakvu komisiju dobiješ. Slušala sam Sučevića, čovjek ne podnosi definicije iz knjige, traži sve isključivo po zakonu, omiljeno pitanje mu je definicija izvanbračne zajednice po zakonu o naslijeđivanju, ne po obiteljskom zakonu...s druge strane Erakovićeva pitanja poput nč. superificies solo cedit naravno nemaš u zakonu pa onda takve detalje učiš iz knjige. Osobno učim iz zakona, neke stvari kombiniram s Klarićevom knjigom (kad sam već platila fotokopiranje , da ne bude bačen novac) i mislim da je to ok.

 

Ma....šta ja znam....zapravo....čini mi se da je sve to pitanje sreće i raspoloženja ispitivača............

:neznam::gatara:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema druge, treba i zakon, ja sad prolazim po knjizi, imam mjesec dana do ispita, pa kad se budem ponovo vratio na gp učit ću po pitanjima i zakonu knjigu ću samo letimično pogledat i kad nešto ne nađem u zakonu.

Reci molim te kad izlaziš na ispit, i jesi počela po pitanjima radit, mene već lagano nervoza hvata, šta li će bit pred sam ispit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma u Klarićevoj knjizi, pored njegove definicije uvijek imaš i definiciju iz npr. ZV-a, tako da ja ZV nisam dirala ali sam učila samo zakonske definicije iz knjige. ZOO nisam učila po Klariću nego baš zakon, zbog ugovora, nasljedno opet po Klariću i zk po Klariću. Za trgovačko imam odličnu skriptu, tako da ni to nisam po zakonu. Što se tiče pitanja, ja sam svu literaturu "naslijedila" i odlično mi je što su u literaturi uz svako poglavlje (bilo da je knjiga ili zakon) nadopisana gotovo sva pitanja sa legalisa tako da odmah imam u vidu na šta moram obratiti pažnju. Meni osobno pitanja super pomažu, ali znam neke koji nisu na pitanja niti obratili pažnju....

 

Ja ti izlazim soon, very soon, slijedeći ponedjeljak mi je prvi pismeni i što se tiče same nervoze nemam više snage, dođe dan kad sam luda i sumanuta, a dođe dan (kao npr. danas) da mi je sve ravno do neba, ko da niti ne idem na pravosudni.

Nabitnije mi je da znam da sam dala sve od sebe, pa kako mi bude, ali opet iznenađuje da nakon što sam 10000 puta (ne baš toliko) ponovila recimo definiciju trgovca opet se sutra neću moć sjetit.

J....ga

 

Pričaju žene u brijačnici da ti to sve dođe kad si pred komisijom i da se svega sjetiš....

 

U svakom slučaju, mislim da trebaš samo učiti, učiti, učiti i smanjiti nervozu na minimum, i bit će to sve ok....

 

I mislim da se treba držat one stare Marleyeve

...baby don't worry 'bout a thing

'cause every little thing is gonna be all right...

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nacelo superficies solo cedit postoji u zakonu- clanak 9 ZV, a Klaric skoro kod svakog instituta pored opce definicije daje i zakonsku!

Jos nesto, kolegica kad je odgovarala kod Crnica pitao je nacini stjecanja prava vlasnistva na nekrteninama, i svi derivativno, originarno. Treba reci zakonsku definiciju- koje su osnove. I da, on voli pitati i ugovor o organiziranju putovanja. Tako da sve ono sto nema u Klaricu bi trebalo iz ZOO-a!

Znam za Sucevica da ne voli knjige, zakon je svetinja, i mislim da je vec netko bio napisao da je to i napomenuo prije ispita!!Pa ti sad budi pametan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja moram priznati da sam učila po zakonima, budući mi je nekako lakše učiti po zakonima, a malo mi je Klarić bio naporan sa svojim komentarima...ali to sve ovisi koga dobijete u komisiji....jer neki ispitivači pitaju pitanja na koje odgovore možete pronaći samo u knjizi....a neki mrze kad im se odgovara po knjizi...npr. Brežanski me pitala neka pitanja na koje sam ja odgovarala po zakonu, a ona je očekivala odgovore iz knjige.......pa tako opet ponavljam da sve ovisi o ispitivaču.....moju prijateljicu je Sučević rušio građansko jer nije odgovarala po ZOO-u

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

ok. vidim da ovo baš i nije neko friško pitanje... al možda nekome pomogne imoje iskustvo... ja sam učila isključivo po zakonima. knjige nisam od faksa vidjela.

... i prošla. moje je mišljenje da u knjizi ima pun kufer previše definicija i filozofiranja, a ovaj ispit je ispit prakse! A s obzirom da u popisu literature za ispit nigdje ne piše Klarić, ali zato su navedeni i ZZK i ZV i ZOO, gotovo sam 100% sigurna da te niko neće rušiti ako vladaš zakonskom terminologijom, makar neznala definicije iz klarića. I ja sam kao i milja imala brežanski u komisiji... to je izgledalo otprilike ovako: ona tupi po svome, ja tupiim po svome, onda ona opet svoje, a ja opet svoje, da bi na kraju se složile da govorimo o istoj stvari... i da je moj odgovor točan. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

ja sam dosad drala po Klariću, ali ispit mi je za 30 dana, kazneno još pojma nemam, ali to na stranu

 

nemam ja više živaca za Klarica, uhvatila sam se ZOOa. Panika me hvata, a kad vidim da ima onih koji znaju i po zakonu i po klari definicije, a ja se ne mogu nićeg asjatiti

 

okej.... panicarim

 

O slome zivčani :tupan:

 

a ima dana kad mi je sve ravno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija