Jump to content

pravo na opskrbninu


pepsi

Preporučene objave

Suprug moje sestre bio je hrvatski branitelj, preminuo je od teške bolesti ( karcinom) 2005 god. sestra nemože ostvariti obiteljsku mirovinu do 9 mj. 2008 god. nezaposlena je i sama teško bolesna i nesposobna za rad ( med. dokument.). tražila je opskrbninu kod Min. obit. branitelja koja joj je dodjeljena jednokratno. Znači dobila ju je samo jednom od kako je suprug preminuo, a nema nikakovih primanja tj. dobiva samo soc. pomoć od 600 kn mjesečno.

Ima li moja sestra pravo na opskrbninu redovito svaki mjesec kao nasljednica preminulog hrvatskog branitelja dok ne stekne obiteljsku mirovinu koja će ionako biti mala? Šta treba učiniti da ostvari to pravo??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pepsi je napisao:

Suprug moje sestre bio je hrvatski branitelj, preminuo je od teške bolesti ( karcinom) 2005 god. ... nezaposlena je i sama teško bolesna i nesposobna za rad ( med. dokument.). tražila je opskrbninu kod Min. obit. branitelja koja joj je dodjeljena jednokratno. Znači dobila ju je samo jednom od kako je suprug preminuo, a nema nikakovih primanja tj. dobiva samo soc. pomoć od 600 kn mjesečno.

Ima li moja sestra pravo na opskrbninu redovito svaki mjesec kao nasljednica preminulog hrvatskog branitelja dok ne stekne obiteljsku mirovinu koja će ionako biti mala? Šta treba učiniti da ostvari to pravo??

Nešto ste tu pobrkali.

Da bi gospođa mogla ostvariti pravo na opskrbninu morala bi prethodno imati utvrđen status hrvatskog branitelja (ona, a ne njezin pok. suprug) ili HRVI-a ili biti korisnica obiteljske invalidnine.

Ukoliko to nije slučaj, sama činjenica da je udovica umrlog hrvatskog branitelja ne daje joj osnova za ostvarivanje prava na opskrbninu.

Prema tome, ukoliko nema ostvareno ništa od onoga što je gore navedeno, jedino što je gospođa mogla dobiti od MOBMS-a nakon suprugove smrti je jednokratna novčana pomoć, a ne "jednokratnu opskrbninu".

Znači, da bi ostvarila pravo na opskrbninu gospođa najprije mora ostvariti jedan od navedenih statusa (HB, HRVI) ili pravo na obiteljsku invalidninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija