Jump to content

zlostavljanje u školi


luuna1

Preporučene objave

Sin mi ide u 7. razred osnovne škole i kako smo se preselili, promijenio je školu. Od prvog dana sustavno ga maltretiraju učenici i njegovog, a i ostalih sedmih razreda. Problem je u tome što je, od kada je došao, najbolji učenik u razredu kojeg nastavnici navode za primjer ostalima i po učenju i po vladanju. Došlo je i do fizičkog zlostavljanja na što sam ja reagirala u školi. Dan nakon mog dolaska netko mu je sipao jogurt u nove cipele (preobuvaju se u školi). Počinitelj se ne zna.Opet sam reagirala, ali ravnateljica i razrednica su bespomoćne. Sin mi ne može proći hodnikom, a da netko za njim ne poviče "štreberu", "pederu" i slično. Za sada se on nekako nosi sa svim tim, ali se bojim da će početi izbjegavati odlaske u školu jer je pritisak ogroman. Imam li ikakvu zakonsku mogućnost stati na kraj tom zlostavljanju i mogu li zatražiti pomoć od bilo koje državne institucije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ministarstvu se uvijek možete obratiti ako ste nezadovoljni. Također prosvjetnoj inspekciji.

 

Ako ništa ne pali upišite maloga na tečaj neke od borilačkih vještina. Znam da vam to zvuči grubo, ali te vještine najviše služe za podizanje samopouzdanja. Vjerujte mi da znanje takve vještine zna riješiti problem bez ikakve primjene nasilja. Za par mjeseci se može puno toga postići, ali za par dana ništa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivač zakona dao je neke naznake za rješenje problema, ali nisam siguran da bi zahtijevi institucijama imalo pomogli. Moguće inspekcije u školu donijele bi možda neko pritajeno zatišje, ali bi se sve to vratilo još žešće i grublje nego je to sada. Za nevjerovati je koliko su današnja djeca složna u nanašanju zla drugome.

Ali ovo je tipsko psihičko nasilje i na to nema odgovora pa ni trening borilačkih vještina tu malo može pomoći.

Mislim da su tu roditelji jedina i najbolja pomoc, ispravnim i stalnim kontaktima sa djetetom mogu najviše napraviti. Samo nastavljanjem dobrog vladanja i učenja postići će više od bilo kojeg oblika fizičkog nasilja, shvatite on je sam a njih je previše.

Pokušajte najaviti promjenu škole jer je to jedina mogućnost ako i nakon svega nema rješenja, a prvenstveno nemojte odustati vi roditelji.

Dijete treba biti prioritet, pogotovo kada se nađe u nevolji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htjedoh se nadovezati na predhodna dva posta.

Opravdano sumnjam da bi vam inspekcijska služba MZOSa u tome mogla pomoći, jer se bave isključivo i samo papirološkom stranom školstva. Realno, provjeravaju je li postupanje škole u skladu sa pripadajućim aktima, a usklađeno s pedagoškom dokumentacijom koju je potrebno voditi. U pedagoški pristup i postupke ne ulaze, jer nisu za to niti osposobljeni.

O stručnoj strani se može savjetovati/kontaktirati Agenciju za školstvo RH, adrese savjetnika ćete vrlo lako pronaći na net-u, no niti ovo nije vrlo konkretno za njih, osim za službu koja pokriva rad stručnih suradnika (pedagog, psiholog, defektolog) i oni bi vam u tom smislu možda i mogli pomoći.

 

Pokušajte se malo najaviti kod stručnih suradnika u školi, a svaka ih škola ima barem 2, te zatražite pomoć, jer su dužni voditi računa o ovom segmentu Škole ukupno, dakle, ne samo pojedinačnog djeteta već čitavih razreda.

 

U svakom slučaju, njihov je posao i stalan rad sa skupinama i to ne samo kad ih bijesan učitelj ili razrednik pošalje tijekom nastave "na razgovor". I preventiva je njihova domena ingerencija i obaveza.

 

Ne gubite živce, budite uporni.

I ne prihvaćajte odgovor niti ravnatelja niti razrednika kako je, eto, takvo danas došlo vrijeme i njima je samima također jaaaako teško.

 

PS. Jeste li se školi obratili pismenim putem također? Jer, na pismene prigovore i traženja moraju imati na kraju neki postupak koji su proveli ili barem pokušaj, inače im papirići ne štimaju i to čitaju kao "moguće da će me netko prozvati da nisam ništa napravio". Pa malo mrdnu s mjesta.

Sljedeće: kontaktirati predsjednika Vijeća roditelja ili predstavnika roditelja dotičnog razreda u tom tijelu, uz zahtjev da se upravu priupita što po tom pitanju rade ili su napravili, te izvjeste o tome. A predsjednik tog tijela čuči i u školskom odboru. Dvoje predstavnika, dapače.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ma eto samo da dam komentar, možda pomogne. Nažalost bila sam u situaciji da sam trebala riješiti veliki problem i dok sam bila pristojna i molila ništa se nije događalo, stoga pošto je za Vaše dijete preporučam slijedeće: Sve žalbe fino kulturno napisane ali u jednom poluprijetećem tonu pošaljite na imena odgovornih u školi, sve neka budu poslane preporučeno s povratnicom tako da imate potvrdu da su oni to dobili. Jer vjerujte sve dok ne vide da mislite ozbiljno sve je to :"kako ćemo lako ćemo". Isto tako svaki razred ima vođu pa tako i svi

7. razredi imaju svoje male idole, a vjerujte sigurno se ne ponašaju pred roditeljima tako stoga neka ih sin imenuje par, a vi stupite s njima u kontakt preporučam face to face. Kao prvo iz razloga što je tema najbitnija tj. vaša djeca, a i na sklizavom ste terenu jer nitko ne voli čuti da ima malog divljaka. Stoga diplomatski mudro i možda vaš sin umjesto protivnika dobije pomoć pri uklapanju u školu.

 

P.S. Ali isto tako se priklanjam i ideji borilačkih vještina čisto za budućnost ukoliko ima bar malo afiniteta....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Molim Vas da mi date savet sta dalje da radim?

 

U školi Zmaj Jova Jovanović

se već duže vreme dešavaju događaji kojima se nijedna škola ne može podičiti.

Naime, nastavnica matematike sprovodi kontinualno emocionalno zlostavljanje učenika petog i drugih odeljenja kojima predaje što se manifestuje i merama koje nisu zabeležene u istoriji pedagogije.

 

Od 01.06.2009. do 08.06.2009. povodom ovakvog ponašanja pomenute nastavnice matematike na adresu direktora ove škole i nadležnoj školskoj inspekciji kao i Savetu roditelja ove škole, dostavljene su nekoliko predstavki roditelja u kojima se govori o psihičko-emocionalnom zlostavljanju učenika od strane nastavnice matematike kao i o evidentno prisutnom nasilju između učenika starijih i mlađih razreda ove škole (događaj od 01.06.2009. u prepodnevnim časovima, za vreme gubljenja četvrtog časa) o čemu je obavešteno i Odeljenje za maloletničku delinkvencije.

 

U pomenutih 5 predstavki (kojih je cetiri otislo na razmatranje visim instancama nadleznim za ovu problematiku a jedna nije prosledjena od strane skole!?) su roditelji obavestili direktora skole, Ministarstvo Prosvete Skolska uprava Beograd i Savetu roditelja ove skole o sledećem:

 

Navedeni su novi elementi nezakonitog ponašanja nastavnog osoblja odnosno omalovažavanje, etiketiranje, vređanje, nazivanje dece odnosno učenika pogrdnim zatrašivanje kao oblika neprijateljskog ponašanja prema učenicima tj. Kršenje Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u delu 7. prava deteta i učenika (član 95. tačke 1,2,3, i 4). Ovakvim postupcima koji su opisani u delu Teže povrede radne obaveze (član 131. stav 2. ugrožavanje ili povređivanje psihičkog integriteta deteta odnosno moralno zlostavljanje i stav 3. – vređanje dece, učenika, koje se ponavlja i utiče na proces obrazovanja.

Roditelji su se pozvali u svojim predstavkama i na Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnoj školi u članu 15. koji opisuje ovakvu situaciju: „nastavnika, stručnog saradnika i vaspitača koji svojim obrazovno-vaspitnim radom ne ostvaruje nastavni cilj i zadatke obrazovanja i vaspitanja, ne ostvaruje nastavni plan i program, svojim ponašanjem ugrožava ili omalovažava grupe i pojedince po osnovu rasne, nacionalne, jezičke, verske i polne pripadnosti, odnosno političkog opredeljenja ili podstiče na takvo ponašanje, fizički kažnjava ili vređa ličnost učenika, direktor škole udaljava iz nastave do donošenja odluke u disciplinskom postupku“.

Nakon podnete prve predstavke od 01.06.2009. umesto smirivanja cele situacije došlo je do eskalacije nepedagoških postupaka i od razrednog starešin, nastavnice opštetehničkog obrazovanja, što nam govori o početku „prikrivene osvete“.

 

Nastavnica matematike, je za utorak 02.06.2009. godine zakazala pismeni zadatak iz matematike, da bi ga uoči samog časa otkazala rečima „imam ja i pametnijih stvari u životu od vašeg pismenog !?!?“ i potom ih obavestila da će taj čas gubiti. U sredu 03.06.2009. deca su ipak imala pismeni zadatak koji je nastavnica donela već u četvrtak, 05.06.2009. spustila na svoj sto i izašla sa časa!!??

Deca su se okupila oko sveski i počela da gledaju koje su ocene dobili, što je i bilo za očekivati, kada je u razred uletela pomenuta nastavnica i odmah postrojila četiri učenika ispred table i dala im zadatke za kaznu!

U istoriji pedagogije nije zabeleženo da nastavnik ispituje istovremeno četiri učenika!!!

 

 

Jednom od dece se obratila rečima „aha i ti si sa njima“, a na ostale je histerično vrištala ne dopuštajući im da na miru urade taj „kazneni zadatak“. Jedinoj devojčici u toj grupi učenika je osporila dva tačno urađena zadatka rečima „šta si ti uradila, ništa ti nisi uradila neko ti je došapnuo rešenje!!??“

Istom detetu je zamerila i što je gleda u oči dok odgovara.!!!

 

Osim ovih reči na istom času deci se obraćala sa „ ..da će sa njihovim ponašanjem sigurno biti lopovi“, „da su džabalebaroši“, „da su buduci kriminalci“, guske, ćurke...“

 

Prestravljenoj deci koja su bila izvedena na tablu je dala jedinice u dnevnik.

 

Potom je upisala i ocene sa pismenog zadatka, pa su tako neka deca dobila po dve jedinice za isti čas, nedelju dana pre kraja školske godine!?!?!?

 

Jedan od dečaka (sa table) se tada rasplakao, isti dečak koji je pretrpeo batine i stres 01.06.2009. (od strane 6 učenika jednog odeljenja VII razreda, kada su ga oborili na pod i šutirali nogama) a drug iz razreda koji je hteo da ga uteši rečima „ne plaši se, popravićeš“, od nastavnice matematike, dobio je neopravdani čas i isterala ga je sa časa matematike!?!?

 

Postoji još mnogo, mnogo „bisera“ ove „vrsne matematičarke“ kako su je okarakterisale mnoge inspekcije koje su povodom ranijih predstavki roditelja dolazili u školu da „provere“ rad ovog „izuzetnog“ „pedagoga“. Ove pretstavke su „vrh“ ledenog brega velikog broja pretstavki roditelja protiv istih nastavnica koje su u proteklom periodu stizale na adresu ove skole.

 

Razredni starešina je u toku školske godine, prilikom kontakata sa roditeljima učenika kojima je razredna, a u vezi sa uspehom, ocenama i ponašanju naše dece nekoliko puta napominjala da deca ne inerpretiraju realno doživljene situacije u školi rečima: „Ne verujte sve deci jer ona lažu“.

Smatramo da je ovakvim postupcima razredni starešina naše dece sprovodila a i dalje sprovodi negativne akcije protiv učenika svog razreda, kojima otežava normalnu komunikaciju sa roditeljima i dovodi u pitanje poverenje roditelja prema deci.

Pred sam završetak školske godine, kada bi trebalo da se poprave ocene i uspeh, u ovoj školi došlo je do eskalacije nepedagoških postupaka nastavnica matematike u čemu joj se pridružila i razredni starešina dece.

 

Dana 05.06.2009. na svom času opštetehničkog obrazovanja ocenjivala je „ogrlice od perlica“ kojom prilikom je deci rekla „da je ona to ocenila i da je to za nulu!“.

Celom razredu se obratila rečima „vi ste #OOPS# nevaspitana“, a za 5 dečaka iz razreda je rekla „i životinje bi pre shvatile“.

Dečacima sa nešto dužom kosom neprestano preti da će da ih „ošiša“, a jednom detetu i da će mu „odseći jezik“ što je sa pravom shvaćeno vrlo ozbiljno i prijavljeno određenim organima..

Budući da se 01.06.2009. u ovoj školi desio nemili događaj u kojem je povređen jedan od dečaka iz pomenutog V4, ovoj školi daje novu dimenziju i zaslužuje pažnju šire javnosti pored nadležnih organa i institucija. Inicijatori ovog događaja su učenici jednog odeljenja VII razreda a žrtva je 12.godišnjak iz petog razreda.. O ovom događaju je u toku istraga.

Nažalost u ovoj priči je prisutna i DISKRIMINACIJA, koja se odnosi na poreklo par dečaka iz ovog razreda, a koji potiču sa teritorija van sadašnje teritorije Republike Srbije. Napred navedenim postupcima, nastavnice matematike i opstetehnickog obrazovanja posebno prema ovoj deci, javljaju se i elementi DISKRIMINACIJE

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posle svega iznetog, u utorak 09.06.2009. ista nstavnica matematike je dala deci neki Test iz negativnih brojeva, a inace im je izvela ocene u ponedeljak, tj nekima su vec zakljucene pozitivne ocene. Da bi danas, 11.06.2009. zadnji dan skole na njenom casu prisustvovale i direktorka i psiholog skolski. Neki dan je skolski psiholog piscu ovih redova rekla kako je predmetna nastavnica posve drugacija kada je skolski psiholog prisutna na casovima? Takodje, u sklopu vec iznetog u prethodnoj poruci, takodje u utorak od strane nastavnika likovne umetnosti doslo je pogorsanja odnosa prema djacima tog V4 jer je isti 14-oro dece saopstio da ce imati jedan za kraj godine iz likovnog jer zaboga nisu doneli zadnji cas svesku i knjigu iz likovnog!? A nije im ni rekao da treba to da donesu. Tako da mu je tih 14 dece odjednom plakalo na casu/ Taj nastavnik ne mogu da verujem da nije znao za protekle dogadjaje od 01.juna do svog casa a koji su se desili tom razredu. Sklona da verujem da je u pitanju namerni cin provociranja dece i nastavljanje zlostavljanja od strane njegovih koleginica. Da bi na kraju dvocasa deci rekao da sutradan donesu pomenutu svesku i knjigu i da ce im ispraviti ocene.

Tako je i bilo. Pitam se da li neophodno bilo da deca prodju i kroz taj stres?

A nastavnica biologije im je svima dala pozitivne ocene, pa je moje dete na cetiri dvojke dobilo trojku za kraj godine, a onda im je svima ta znaci cetvrta nastavnica zlostavljac rekla kako su sve trojke, cetvorke i petice zapravo nezasluzene!

Kazite mi Molim Vas, koje pravno resenje mi savetujete kao naredni korak? Svu pravnu regulativu dopise skoli, savetu roditelja i nadleznoj inspekciji sam vec uradila..a kao sto se vidi iz svega nasilje se nastavlja..sreca je sto nas do nove skolske godine deli ceo letnji raspust.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najlepse se zahvaljujem svima koji su mi odgovorili i dali smernice sta dalje preduzeti. Mi roditelji smo dali pisani prigovor o dogadjajima od 01.06.2009. u obliku tih pretstavki naslovili na skolu, Vece roditelja i nadleznu inspekciju za prosvetu. Svi dokumenti imaju delovodni broj sekretara skole da su primljeni. Juce sam odlaskom kod inspektora saznala da su im dosla samo 4 prigovora!? O cemu sam odmah obavestila drugog roditelja jer se radi o njegovoj predstavci tj prigovoru u kojem on govori da ce se obratiti za pomoc i Evropskim sudovima.

Juce sam inspektoru dala na uvid i pregled jedan audio i video snimak sa casa matematike i sliku ocene iz likovnog na kojoj se vidi da je to dvojka prepravljena na cetvorku, a da je jedinicu glumila ogromna tacka u gornjem desnom uglu rubrike. Pregledao je snimke i prvo sto je pitao ko ih je snimio? Zatim, otkud mi snimak ocene iz dnevnika? Rekla sam da to nije vazno i da nije sustinsko pitanje.

I pre nego sto je procitao moju i detetovu izjavu datu u odeljenju za maloletnicku delinkvenciju o napadu na moje dete koji se desio 1. juna, inspektoru su pocele da drhte ruke. Hocu reci, da je svestan da necu odustati i zato me je uputio na sledecu instancu kojoj je predmet poslat. Tokom naseg razgovora sam naglasila da je dodirna tacka za troje potpisanih roditelja zapravo nasilje izvrseno na njihovom decom i to nasilje od strane nastavnice matematike i medjuucenicko nasilje.

Sa psihologom i pedagogom ove skole sam u vezi situacije nebrojeno puta razgovarala i svaki put mi idu uz dlaku i kazu da ta nastavnica nije za nastavu. A kao sto ste videli juce, 12.06.2009. je na casu matematike pored psihologa bila i direktorka!?!? Rekla sam inspektoru (on je takodje iscitao sva dokumenta u vezi nase situacije i pre nego sto sam bila kod njega na razgovoru) o prisustvu psihologa na casovima matematike. On je na to odgovorio poluiznerviranim glasom sledece: "To i jeste obaveza skole, da resi taj problem, ako treba nek bude na svim njenim casovima!!!".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi roditelji, smo pisali i pisali nekoliko predstavki, i mogu vam rec' da se isplatilo. Elem, promjenjena je nastavnica matematike , vec u VI razredu nece predavati ona nego njen kolega za koga pretpostavljamo da nece ponavljati njene greske. Interesantna stvar, u odjeljenju nase djece SADA nema jedinica, dakle svima su popravljene ocjene. Nastavnica je dodjeljena drugim ucenicima, i po dosadasnjem iskustvu s njom tu ce biti svega i svacega, samo dok odahne od silnih inspekcija koje ce joj biti na casovima pocetkom iduce skolske godine.

Sto se razredne tice, ona se zadnji dan "zahvalila" razredu rijecima "Hvala svim roditeljima i ucenicima koji su trazili moju smjenu!?" Ocekuje nas slijedeceg tjedna dodjela svjedodzbi pa cemo se vidjeti s njom "oci u oci". Vjerovatno ce biti i nekih reakcija. Ne brine me to.

Brine me reizbor direktorke, koja je prije neki dan ponovo izabrana, na "ovdasnji" nacin, naime pobjedila je glasovima roditelja i predstavnika lokalne samouprave, citaj partije koja stoji iza nje. Fakticki je nije izabrao kolektiv vec 'treca lica'!? Medju nastavnicima je panika, obecala im je represivne metode, i sad se "krckaju" na tihoj vatri, jer ne znaju da li im ostaju casovi i odeljenja kojima su dosad predavali. Zar to nije strasno? Nadam se da nece otici toliko daleko, jer u suprotnom nas roditelje ceka nova akcija VS potencijalne odluke direktora skole o promjeni nekih nastavnika ciju promjenu nismo trazili.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aleksijenko je napisao:

Mi roditelji, koji smo napisali nekoliko predstavki, zasada imamo nezvanicne podatke da ce ta nastavnica biti zamijenjena. Mi se iskreno nadamo da ce tako biti. U suprotnom ispisujemo nasu djecu iz ove skole. Interesantna stvar, u odjeljenju nase djece SADA nema jedinica, dakle svima su popravljene ocjene.

Deca iz sedmog razreda koji su inicijatori napada na mog sina su kaznjeni ocenom iz vladanja na odeljenskom nivou sa trojkom, s cime nismo zadovoljni. Cela prica oko nasilja je minimizirana, sto predstavlja jedan veoma neozbiljni nacin odnosenja prema ovoj problematici.

Sto se razredne tice, ona se zadnji dan "zahvalila" razredu rijecima "Hvala svim roditeljima i ucenicima koji su trazili moju smjenu!?" Ocekuje nas slijedeceg tjedna dodjela svjedodzbi pa cemo se vidjeti s njom "oci u oci". Vjerovatno ce biti i nekih reakcija. Razrednoj bi trebalo oduzeti ovo odeljenje jer se nije pokazala kao sposobna da ga vodi..

Brine me reizbor direktorke, koja je prije neki dan ponovo izabrana, na "ovdasnji" nacin, naime pobjedila je glasovima roditelja i predstavnika lokalne samouprave, citaj partije koja stoji iza nje. Fakticki je nije izabrao kolektiv vec 'treca lica'!? Medju nastavnicima je panika, obecala im je represivne metode, i sad se "krckaju" na tihoj vatri, jer ne znaju da li im ostaju casovi i odeljenja kojima su dosad predavali. Zar to nije strasno? Nadam se da nece otici toliko daleko, jer u suprotnom nas roditelje ceka nova akcija VS potencijalne odluke direktora skole o promjeni nekih nastavnika ciju promjenu nismo trazili. Direktor je umijesana u neke malverzacije u domu zdravlja jedne beogradske opcine o cemu su pisale ovdasnje novine. Posto skolu vodi na autoritarno dogmatski nacin, moguce su sve inace nemoguce situacije. Ono sto najvise privlaci paznju kod ove osobe (direktora skole) je njen skori magisterij na temu medijske komunikacije i odnosi sa javnoscu a u isto vreme obavlja razgovore sa roditeljima ucenika ispred vrata svoje kancelarije!?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Nova skolska godina nije donela ocekivane dogadjaje. Matematicarka i dalje "predaje", skoro je dala dve pismene vezbe zaredom. Ocene vise od trojke je upisala a mom detetu nije upisala njegovu dvojku. Obzirom, da je ta prva pismena vezba ponovljena zbog vise od pola negativnih ocena, na drugoj pismenoj vezbi moje dete je dobilo jedinicu koju mu je ova "izuzetno strucna nastavnica" i "odlican metodicar" upisala. S pocetka godine, matematicarka i razredna su se u dogovoru sa svojom seficom, utrkivale koja ce moje dete cesce slati kod pedagoga i psihologa jer kao ne vodi evidenciju na casu. Voditeljica razreda ne ume da odrzi atmosferu na casu pa ucenicima daje jedinice zato sto su nemirni!? Ona predaje opstetehnicko a ocenjuje njihovo ponasanje na casu, zapravo na pricanje im daje slabe ocene. A roditeljima istovremeno kaze, da oni (djaci) smeju da pricaju ali treba i da rade. Osim, toga na roditeljskom sastanku prekida roditelje, nece ni da saslusa pitanja od roditelja pa sta onda ocekivati u radu sa ucenicima od ovakvog "vrsnog" pedagoga. Nije mi poznato, niti sam kao roditelj obavestena od bilo koga da je od ove godine uvedena tzv. disciplinska sveska u koju se upisuju ponasanja ucenika. Tako moj srecko vec ima tri minusa i to zato jer nije uradio crteze iz likovnog i zato mu je smanjena ocena iz vladanja i zato je dobio ukor razrednog staresine. Dakle, ovde je u toku osveta zbog predstavki od strane u njima pomenutih nastavnica. Komunikacijske vestine ove nastavnice kod svojih ucenika neguju na sledeci nacin: "To neznas, sad cu ti dati jedan!", i tako svaki put posle nove lekcije, kada ucenik zatrazi dodatno objasnjenje. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Nađite djetetu instruktora iVi se maksimalno angažirajte .Kada instruktor ocijeni da je dijete dovoljno spremno zatražite polaganje gradiva pred nezavisnim nastavnikom u prisustvu inspektora .

O svojoj namjeri informirajte najprije direktora škole ,recite mu da je to čisto zlostavljanje -mobbing ,te ga priupitajte kakve mehanizme ima škola protiv virtualnog zlostavljanja djece .Takvim se ponašanjima krše odredbe Konvencije o zaštiti prava djeteta .

 

Sadržaj te konvencije naći ćete na GOOGLE samo ukucajte naslov "Konvencija o pravima djeteta ".

Napomenite da Vi poštujete svakog nastavnika ili profesora i da želite suradnju , ali da postupci prema svoj djeci nisu pedagoški , stručni i da umjesto da izgrađuju ličnosti ruše djeci samopouzdanje i stvaraju invalide .

 

 

 

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Kada instruktor ocijeni da je dijete dovoljno spremno zatražite polaganje gradiva pred nezavisnim nastavnikom u prisustvu inspektora .

Pitanje je koliko i kako relevantni propisi omogućavaju ovakvo što. Ni Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednoj školi s pripadajućim pravilnicima, daljnjim slijedom ni npr. Etički kodeks koji je svaka škola donijela se u ovom slučaju ne primjenjuje, kao što nije nadležna ni prosvjetna inspekcija MZOŠa sa svojim djelokrugom i načinom rada, a niti možemo uputiti kako do stručno-pedagoškog nadzora od strane Agencije za odgoj i obrazovanje...

:neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Zahtjev roditelja za provjeru znanja djeteta značio bi prije svega pokušaj roditelja da utvrdi činjenično stanje u obostranom interesu i svakako manje agresivan pothvat od kaznene prijave za virtualno zlostavljanje djeteta .

Poznato mi je da je na fakultetima student nezadovoljan ocjenom mogao tražiti u roku 24 sata ponovni ispit pred ispitivačem i još dva svjedoka iz reda stručnih osoba ,.

Utvrđivanje činjenica treba biti u interesu svih i radi zaštite svih .Zakonodavac ne može taksativno nabrojiti sve životne situacije , ali u više propisa može se naći zaštita .

 

U ranijem mojem postu prijedlog da ispitivač bude netko drugi a ne dosadašnji ispitivač trebalo bi shvatiti samo kao jedna od mogućnosti .U interesu ovog djeteta i sve druge djece potrebno rješenju sličnih problema pristupiti

dobronamjerno .U interesu djece potrebna je širokogrudnost i dobronamjernost djelatnika škole i roditelja , jer sudovanje ne koristi nikome .

 

Pozdrav 1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema hrvatskim propisima, roditelj može zatražiti preispitivanje zaključne ocjene, odnosno moguće je polagati ispit ako i nakon preispitivanja smatra da ocjena nije odgovarajuća. Moguć je inspekcijski, ali i stručno-pedagoški nadzor nad pojedincem kao što nije nepoznanica niti teamski nadzor nad više njih (što bi prema navodima bilo ono što je potrebno jer se radi o svakodnevnim postupcima).

Obraćajući se na dosadašnje adrese:

aleksijenko je napisao/la:

...direktora skole, Ministarstvo Prosvete Skolska uprava Beograd i Savetu roditelja...

ishod će ovisiti o tome postoji li zakonska obveza/mogućnost ili ne. Naime, svugdje su iznimno rijetki oni koji će uraditi ono što nisu i dužni, naročito ako tako ne postupe odmah u početku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

ude je napisao:

Poštovani !

 

Nađite djetetu instruktora iVi se maksimalno angažirajte .Kada instruktor ocijeni da je dijete dovoljno spremno zatražite polaganje gradiva pred nezavisnim nastavnikom u prisustvu inspektora .

 

Nasla sam instruktora matematike, vec od pocetka ove skolske godine radi sa mojim sinom. Znanje mu se znatno popravilo ali na casu i dalje pokazuje isti nivo znanja, verovatno zbog pretrpljenog stresa i sada vec, moram priznati jakog animoziteta prema toj nastavnici.

Hvala Vam na predlogu o polaganju gradiva pred nezavisnim nastavnikom, sto ostaje kao mogucnost. Naravno, ako do toga dodje o tome cu izvestiti direktora skole sa napomenom o krsenju odredaba "Konvencije o zastiti prava deteta" i sugestiji u vezi saradnje sa predmetnim nastavnikom ali da su sporni njeni iskazani postupci koji zaista u nasem slucaju ruse samopouzdanje ne samo mog vec i druge dece u razredu. Ove godine doticna nastavnica razlikuje mrsave, bledunjave i deblje "dvojke"..sto indicira da sa njenim nacinom ocenjivanja nesto zaista nije u redu. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

ude je napisao:

Kada instruktor ocijeni da je dijete dovoljno spremno zatražite polaganje gradiva pred nezavisnim nastavnikom u prisustvu inspektora .

Pitanje je koliko i kako relevantni propisi omogućavaju ovakvo što. Ni Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednoj školi s pripadajućim pravilnicima, daljnjim slijedom ni npr. Etički kodeks koji je svaka škola donijela se u ovom slučaju ne primjenjuje, kao što nije nadležna ni prosvjetna inspekcija MZOŠa sa svojim djelokrugom i načinom rada, a niti možemo uputiti kako do stručno-pedagoškog nadzora od strane Agencije za odgoj i obrazovanje...

:neznam:

 

Nazalost, u pravu ste ovde u nasem primeru se ne primenjuju ni postojeci Zakon o osnovnom obrazovanju, a da je ova skola donela Eticki kodeks ili bilo koja skola u Srbiji, mi je potpuno nepoznato. Kod nas je Prosvetni savet telo koje bi moglo biti u nivelaciji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje kod vas. A zvanicni odgovor koji sam dobila od izvesne prosvetne isnpektorke nedvosmisleno kazuje kako "zasada razgovor sa roditeljem nije potreban!" sto dosta govori o njihovoj zelji da bilo sta ucine da se ovakve situacije svedu na najmanju mogucu meru kao i da se u ovoj situaciji sankcionise ovakvo ponasanje nastavnice matematike.

Evo i najsvezijeg primera kako funkcionise ova skola. Direktorka je trebala da rasformira jedno odeljenje prvog razreda i da deca njih 22 pripadnu drugim odeljenjima prvog razreda iste skole. Medjutim, ona to nije ucinila u avgustu, vec dva meseca od pocetka skolske godine kada su se deca vec navikla na uciteljicu. Tada, su se roditelji organizovali i skupili 1500 potpisa i predali nadleznom ministarstvu predstavku u kojoj traze da ta uciteljica i dalje predaje njihovoj deci. O tome su ovde pisale i novine, a jedan novinar je to pitanje postavio ministru prosvete u jednoj emisiji a ovaj je odgovorio:"To je trebala da uradi (direktorka) na vreme (u avgustu) ali ona to nije uradila. Takvih odeljenja ima oko 550 u Srbiji, ako bismo popustili za ovo jedno onda bismo morali za sva!?" Na pitanje novinara, zasto je direktorka tako uradila, ministar je odgovorio: "Verovatno je namestala posao nekoj svojoj koleginici". Istovremeno, iz ministarstva prosvete dolazi pretnja roditeljima da ce im deca polagati razredni ispit i da oni time sto decu ne pustaju da idu u druga odeljenja "krse njihova prava na obrazovanje".

Ovaj kratak izvod dovoljno govori o spremnosti visih instanci da se "Konvencija o zastiti prava deteta" kao i Eticki kodeks uopste ne planiraju niti se koriste ovde.

:palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

ishod će ovisiti o tome postoji li zakonska obveza/mogućnost ili ne. Naime, svugdje su iznimno rijetki oni koji će uraditi ono što nisu i dužni, naročito ako tako ne postupe odmah u početku.

 

Veoma sam zahvalna Newbie, na Tvojim i Ude-ovim postovima, odgovorima na moju problematiku. Sve vase sugestije cu proveriti da li se mogu i na koji nacin aplicirati u nasim uslovima, te prema njima postupiti u krajnjem slucaju.

Srdacan pozdrav, aleksijenko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Ovako

Imam 17god i treci raz srednje sam.U skoli me u razredu ismijavaju jer nisam poput njih:nepijem,nepusim,neizlazim u klubove navecer itd... Ali to nije pravi razlog.Prozivaju me kroz grad i skolu jer sam uradio nesto glupo(nista strasno jer se tome sada smijem) i sto sam gamer.U prvom raz sam bio otvorena knjiga jer sam htio biti u cool odnosima sa svima,ali su me od tada poceli ismijavati u razredu a kasnije pred cjelom skolom.Sada je to preslo sve granice i nemogu to trpjeti. Ta osoba zasluzuje da ga prebijem ali neosjecam se dovoljno snazno a i strah me da jos neki nedodju na mene pa da bude unfair bitka. Trebam savjete hitno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija