Jump to content

Narudžba na prezentaciji i obmana


Naivka

Preporučene objave

Pozivom preko telefona sam dobila obavijest da sam dobila besplatnu večeru i jednodnevno putovanje, slučajnim odabirom telefonskog broja, dakle nisam igrala nikakvu nagradnu igru. Došla sam na večeru i naravno bila je u igri prezentacija nekakve posteljine. Pošto sam već duže vrijeme razmišljala o kupnji kreveta, bila mi je zanimljiva prezentacija jer je između ostalog bilo govora o antialergijskom madracu visoke vrijednosti i kvalitete pa sam se odlučila za kupnju istog, ali prije svega pitala sam prezentatora da li postoji mogućnost da razmslim pa mu se javim za par dana pošto madrac nije jeftin (900 eura) i da li ima negdje drugdje za kupiti taj madrac i čovjek mi je rekao da je to jedinstvena ponuda po tvorničkim cijenama i da u 9. mjesecu počinje maloprodaja po dućanima i cijena će biti još veća, a rekao je da moram, ako hoću odmah naručiti i ne mogu ga kontaktirati za narudzbu za par dana. Naravno naivka se odlučila na kraju odmah za narudžbu. Kad sam došla kući otišla sam na internet naći tog talijanskog proizvođača i našla ga ali na toj stranici nije bilo govora o tim madracima, nego samo o krevetima općenito, onda sam još malo pogledala da li ima takvih madraca kod nas i ustanovila da madraca sa svim karakteritikama koje je čovjek naveo ima kod nas u slobodnoj prodaji i to od više firmi i to po doslovno duplo manjoj cijeni. Poludila sam i odlučila im javiti da odustajem od narudžbe, međutim potpisala sam kupoprodajni ugovor kojem na poleđini piše da ukoliko odustanemo i to u roku od 7 dana moramo platiti 10 posto ugovorene cijene, što nije malo za 900 eura, a pogotovo pošto ništa za taj novac ne dobivam. Nazvali su me da potvrdim narudžbu i ja sam rekla da odustajem i da ne namjeravam platiti 10 posto i žena se uzrujala i rekla da će me tužiti i ja sam joj rekla da može.

 

Moje pitanje na kraju je da li je uopće dovoljan samo moj potpis na tom ugovoru, jer ugovor nije ni ovjeren, a nema ni nikakvog pečata na njemu. Zanima me još da li se po zakonu smije na ugovor napisati samo cijena u eurima bez kunske protuvrijednosti, pošto piše samo u eurima. Na poleđini još piše da je za eventualne sporove nadležan sud u Puli jer je sjedište firme u Puli, a ja sam u Zagrebu i da li to znači da me oni tuže da bi morala ići na ročište u Pulu i to o svom trošku? Jer mi to ne pada na pamet! I da li imam bilo kakva prava pošto se radi o čistoj obmani da takvih proizvoda uopće nema kod nas na tržištu.

Znam da je ovo pitanje jako dugačko, ali se nadam da će netko imati strpljenja za čitanje i odgovor, a OVO JE UJEDNO I POUKA O KUPOVINI NA PREZENTACIJAMA!

 

UNAPRIJED HVALA!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam imala iskustva u primjeni Zakona o zaštiti potrošača, ali čini mi se da Vas taj Zakon štiti.

 

Zakon je objavljen na sljedećoj web stranici:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1218.htm

 

Štite Vas odredbe od članka 81. do članka 88.

 

Ako želite spriječiti daljnje takvo postupanje tog prodavača, prijavite ga udruzi za zaštitu potrošača.

 

NEPOŠTENE ODREDBE U POTROŠAČKIM UGOVORIMA

 

Pojam nepoštene ugovorne odredbe

 

Članak 81.

 

(1) Ugovorna odredba o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo smatra se nepoštenom ako, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, uzrokuje značajnu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu potrošača.

 

(2) Smatra se da se o pojedinoj ugovornoj odredbi nije pojedinačno pregovaralo ako je ta odredba bila unaprijed formulirana od strane trgovca te zbog toga potrošač nije imao utjecaja na njezin sadržaj, poglavito ako se radi o odredbi unaprijed formuliranoga standardnog ugovora trgovca.

 

(3) Činjenica da se o pojedinim aspektima neke ugovorne odredbe, odnosno o pojedinoj ugovornoj odredbi pojedinačno pregovaralo ne utječe na mogućnost da se ostale odredbe tog ugovora ocijene nepoštenima, ako cjelokupna ocjena ugovora ukazuje na to da se radi o unaprijed formuliranom standardnom ugovoru trgovca.

 

(4) Ako trgovac tvrdi da se o pojedinoj ugovornoj odredbi u unaprijed sastavljenom standardnom ugovoru pojedinačno pregovaralo, dužan je to dokazati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek se mozete posluziti i time da pojasnite svojemu nesudjenom prodavacu kako moze odgovarati i za kazneno djelo prijevare, prema cl. 244. st. 1. KZ, koji kaze:

 

"Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga laznim

prikazivanjem ili prikrivanjem cinjenica u zabludu ili ga odrzava u zabludi i time ga navede da na

stetu svoje ili tudje imovine nesto ucini ili ne ucini,

kaznit ce se novcanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine."

 

On Vas je doveo u zabludu s time da takvog madraca nema nigdje na trzistu i da ga kupujete po iznimno povoljnoj cijeni, te Vam je rekao da ga morate naruciti odmah (da se ne bi predomislili) i Vi ste zbog toga madrac odmah narucili i de facto, potpisali ugovor na svoju stetu, jer morate platiti 10% od ukupne cijene tog madraca ako odustanete od narudzbe. Dakle, kupio tko njihov madrac ili ne, oni sastavljaju takav ugovor da zaradjuju u svakom slucaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija