Jump to content

alimentacija-djete u vrtiću


vecki

Preporučene objave

Ja i moj muž se upravo rastajemo, i želimo se dogovoriti oko alimentacije za trgodišnje dijete koje ide u vrtić. Mene zanima koja je minimalna alimentacija po zakonu za trogodišnje dijete i ako smatram da mi je to premalo koji postotak plaće maksimalno ja mogu tražiti od svoj muža?

Koji je neki razuman iznos alimentacije? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro pitanje! Ja za svoga trogodišnjeg sina plačam alimentaciju 1300 kn! Znam da je to premalo, ali postotak za dijete predškolskog uzrasta se utvrđuje u postocima 25-30% od plače roditelja sa kojim dijete ne živi. Procjenjeni troškovi za predškolsko dijete prema Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi je 1700 kn mjesečno, pa bi minimalna alimentacija koju bi trebao plačati vaš bivši suprug mogao biti 1000 kn mjesečno. Probajte s njime surađivati oko odgoja djeteta i oko njegovih potreba i da zajedno u ovom slučaju prevladate jaz između mogućnosti i potrebe djeteta, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

1672

Na temelju članka 232. stavak 4. Obiteljskog zakona (»Narodne novine« 116/03, 17/04 i 136/04) ministrica pravosuđa objavljuje

PODATKE

O PROSJEČNIM POTREBAMA DJETETA S OBZIROM NA TROŠKOVE ŽIVOTA

Prosječne potrebe djeteta koje će sud sukladno odredbama Obiteljskog zakona uzimati u obzir kod određivanja visine uzdržavanja iznose

– 1.500,00 kuna mjesečno za dijete predškolskog uzrasta

– 1.700,00 kuna mjesečno za dijete školskog uzrasta

 

Potrebe djeteta mogu se utvrditi u povećanom iznosu, ako je to u skladu s povećanim mogućnostima pojedinog roditelja.

 

Klasa: 700-01/07-01/827

Urbroj: 514-01-07-1

Zagrebeb, 24. travnja 2007.

Ministrica

Ana Lovrin, v. r.

 

To nije imperativni iznos,nego jedano od pomoćnih sredstava za određivanje visine uzdržavanja..

Da ne bude zabune, gore navedeni iznos nije iznos uzdržavanja koji će uplaćivati roditelj s kojim dijete ne živi, nego ukupni iznos(ukupne potrebe djeteta) koji se dijeli među oba roditelja, s tim da se roditelju s kojim dijete živi smanjuje iznos uzdržavanja za onoliko koliko vrijedi skrb i briga za djetetove potrabe,a drugom roditelju se za isti iznos povećava visina uzdržavanja..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 232.st.4 OZ (NN.116/03)

(4)Ministar nadležan za poslove pravosuđa objavit će jednom godišnje,a najkasnije do 1.travnja tekuće godine,podatke o prosječnim potrebama djeteta s obzirom na troškove života,koje će sud uzeti u obzir zajedno s stavcima 1.do 3. ovog članak.

 

Kako je Ministrica pravosuđa to već učinila za tekuću 2007.god.(24.travnja 2007god.), što je i objavljeno u N.N. br.50/2007,to je jedini važeći i relevantan dokument kojim se određuju prosječne potrebe djeteta s obzirom na troškove života u ovom trenutku..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod čitanja objave presude, sutkinja je rekla da je zakonski minimum za uzdržavanje malodobnog djeteta 1700 kn. S obzirom da sam ja na zadnjem ročištu predložio da moj iznos uzdržavanja za mog trogodišnjeg sina bude 1300 kn, onda je to bilo dovoljno da se jednoglasno donese presuda u svezi uzdržavanja. Bivša je tražila 1500 kn plus zatezne kamate od datuma moga napuštanja bračne zajednice, pa do objave presude, što nije usvojeno! To je informacija direktno iz suda!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je sudska praksa neujednačena i da svaki sudac dosta osobnog unosi u postupak..To naravno nije dobro,ali je izgleda stvarnost..

Ponovo kažem da objava prosječnih (ne minimalnih) potreba djeteta prema njegovoj dobi (za predškolsko dijete 1500,00 kuna) nije imperativ kojeg se sud mora držati.Ali u sklopu sudskog postupka trebale bi se uvažavti i preporuke institucije (Ministarstvo pravosuđa) koja je jedina po zakonu (Obiteljski zakon) obavezna takve podatke iskazati i čiji su podaci jedini relevantni...Sve drugo su nečija proizvoljna tumačenje,želje i sl.

Vidljivo je iz očitovanja Ministarstva pravosuđa da sud ima mogućnosti u toku postupka utvrditi i povećene mogućnosti roditelja koji trebaju doprinositi za uzdržavanje djeteta/djece i na osnovi utvrđenih činjenica presudi i veći novčani iznos za uzdržavanje...

U prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona koji treba stupiti na snagu 01.01.2008.god. predviđeno je da jednom godišnje Ministrstvo nadležno za poslove socijalne skrbi objavljuje minimalne novčane iznose za mjesečno uzdržavanje..

Minimalni iznos mjesečnog uzdržavanja određivat će se u postotku od prosječne neto plaće po zaposlenome u u pravnim osobama RH za proteklu godinu...

-za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće;

-za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće;

-za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće;

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija