Jump to content

Koji čin za obračun


poki

Preporučene objave

Pojasnite mi jednu stvar koja me muči, trenutno mi je predmet na reviziji prvostupanjske ocjene u Ministarstvu branitelja gdje određuju rat/mir i sada me zanima po kojemu će mi činu računati mirovinu, po sadašnjem ili po ratnom , oba čina su djelatna, ratni mi je dodijeljen 28.05.1992. g kada su u HV dodjeljivani prvi aktivni činovi a zadnji sam dobio 04.08.2004.

Po obračunu mi je ratni bolji i povoljniji nego trenutni, da li će mi uzeti povoljniji i ako ne uzmu da li mogu tražiti da mi obračun vrše po povoljnijem?????????

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma gospodo što ste vi meni odgovorili, nakon pročitanih odgovora ništa,,, naime ja sam samo obolio u Domovinskom ratu i imam pogoršanje bolesti , nikakva ozljeda ni ranjavanje, pa znam ja čitati zakon,, mene zanima koji će mi čin biti obračunat jer sam dobio do sada 5 činova ( svi su aktivni, nikada nisam bio pričuva) a prvi mi je najpovoljniji jer je on časnički namjesnik i to aktivni, u to vrijeme su današnji brigadiri i pukovnici bili vojnici ili nisu ni bili u obrani suvereniteta RH,, ja sam dobio aktivni čin kada su mnogi sanjali o HV, od prvoga dana sam aktivni a to je od 01.01.1991, -31.12.2006. to mi se prizna aktivno a u obrani sam od 05. mjeseca 1990. kada sam primio oružje a sada to nitko neće priznati, iako svi moji znaju kada sam donio AP M70 sa borbenim kompletom u kuću, ( svi se prave blesavi), sigurno sam pušku dobio od JNA,,, hahaha

Samo me zanima da li mogu tražiti da mi se mirovina obračunava po najpovoljnijem činu ???????

Nemojte filozofirati nego ako netko zna neka odgovori konkretno, meni je filozofije dosta, znajte da zakon nije baš sve rekao, pročitao sam ja zakon i znam ga na pamet.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za izračun mirovine uzima se osnovica, prema poslovima koje je hrvatski branitelj obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku razvojačenja i prema osobnom činu u trenutku razvojačenja (pričuvnik), odnosno prestanka djelatne vojne službe (DVO). Ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije, osnovica se određuje prema poslovima koje je obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku stradavanja (ranjavanja, ozljeđivanja ili nastanka bolesti).

 

U svemu tome što sam ti napisao nedostaju 3 riječi da bi ti bilo sve jasno, a to su "ili nastanka bolesti".

 

Ako si imao čin časničkog namjesnika taj čin bi trebao i dobiti (ako ti je najpovoljniji) za obračun mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poki je napisao:

...mene zanima koji će mi čin biti obračunat jer sam dobio do sada 5 činova ( svi su aktivni, nikada nisam bio pričuva) a prvi mi je najpovoljniji jer je on časnički namjesnik i to aktivni, u to vrijeme su današnji brigadiri i pukovnici bili vojnici ili nisu ni bili u obrani suvereniteta RH,, ja sam dobio aktivni čin kada su mnogi sanjali o HV, od prvoga dana sam aktivni a to je od 01.01.1991, -31.12.2006. to mi se prizna aktivno...

Samo me zanima da li mogu tražiti da mi se mirovina obračunava po najpovoljnijem činu ???????

Nemojte filozofirati nego ako netko zna neka odgovori konkretno, meni je filozofije dosta, znajte da zakon nije baš sve rekao, pročitao sam ja zakon i znam ga na pamet.

 

Konkretno: sami ste krivi za ovakve odgovore koje nazivate filozofiranjem, možda ste i u pravu, ali mislim da niste. Temeljem podataka koje navodite teško je bilo što odgovoriti da bude prihvatljivo s vašeg stajališta kao konkretno npr.navodite da vam je dodjeljen aktivni čin časničkog namjesnika i da ste dobili pet činova, kojih kada vam je već kako navodite 28.05.1992 dodjeljen najveći dočasnički čin , ako jesu to su mogli poslije časničkog namjesnika biti samo prvi časnički činovi ; ili koji je to zadnji čin iz 2004 da je tako izrazito nepovoljan u odnosu na časničkog namjesnika (dakle manji od satnika). Da ne elaboriram i druge stvari (djelatni pripadnik HV od 0101.1991. godine (!?); niti sam pukovnik ili brigadir ali pomislite ima li ih koji su od 1991 u HV, imaju VSS i znanje stranog jezika,prva crta bojišnice više godina, djelatnog sastava u HV imaju 15 godina i išli činovima polako tako da su sad maksimalno na satniku ili bojniku,a ne odmah u časničkog namjesnika što je isto kao da su oni odmah dobili satnika; ...): možete tražiti što god hoćete, ali će vam se mirovina obračunati:ili po osobnom činu i ustrojbenom mjestu po prestanku DVS ili po činu (ili ustrojbenom činu) koji ste imali u trenutku nastanka bolesti. Tu činjenicu da je bolest nastala tada, treba HZMO-u dokazati (naglašavam: dokazati).

Sve drugo je filozofija, ali postaje teško razlučiti čija?

Vi najbolje znate koji čin ste imali u trenutku prestanka DVS i koju ste dužnost obnašali tada, te koji ste čin imali kada je bolest nastala, vi znate konkretan odgovor!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tome grmu i leži zec, kako dokazati kada je bolest nastala, e to me zanima, dobio sam rješenje od Zavoda za zdravstvo da je bolest posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, imam trajni status HRVI, ali mi nije jasno kako sada riješiti da mi obračun ide po časničkom namjesniku, jer natporučnik sam u vrijeme prestanka DVO, a 92 dobio aktivni časnički namjesnik i koliko vidim on mi je najpovoljniji jer je osnovica 109,220 , ako bi uzeli u obzir natporučnik na satničkom mjestu onda je 109,966 samo nisam siguran da li će to uzeti jer radio jesam na satničkom mjestu ali postavljenje nisam dobio što znači natporučnik 104,346 e u tom slučaju mi je povoljnije časnički namjesnik samo ne znam kako to predočiti mirovinskom da uzmu u obzir povoljniji čin za mene , da li je netko imao takvu situaciju,

 

Oprostite na malo grubom izražavanju ali već mi je polako svega dosta i malo sam nervozan jer primanja koja dobivam ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poki, sve ok, malo si ga zakomplicirao, ali nisi jedini. Jedna od solucija da riješiš problem je da odeš do referenta koji ti vodi predmet i porzgovaraš o ovome, što on misli pa nađete neko zajedničko rješenje. Druga solucija ti je nakon izračuna mirovine uloži žalbu, ako nećeš biti zadovoljan. Govorim o činovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poki je napisao:

... ako bi uzeli u obzir natporučnik na satničkom mjestu onda je 109,966 samo nisam siguran da li će to uzeti jer radio jesam na satničkom mjestu ali postavljenje nisam dobio što znači natporučnik 104,346 e u tom slučaju mi je povoljnije časnički namjesnik samo ne znam kako to predočiti mirovinskom da uzmu u obzir povoljniji čin za mene , da li je netko imao takvu situaciju,

 

Kažeš radio si na satničkom mjestu, a je si li primao plaću po tom mjestu (kao natporučnik na satničkom mjestu plaća je bila na pola puta između natporučničke i satničke)? Bitno je, jer tada bez obzira što nisi imao postavljenje možeš dokazati da si to radio.(iako sumnjam da je POF htio 2006 isplaćivati plaću bez postavljenja od Personalne, ali možda...).

Kako dokazati HZMO da je bolest nastala kad si bio časnički namjesnik, vrlo jednostavno: medicinska dokumentacija. Poslušaj savjet kolege dsemovca i otiđi do HZMO kod tete koja radi tvoj predmet i lijepo objasni, a i imaš službu pravnih savjeta pri PS HZMO (jer ipak će biti prvostupanjsko rješenje po njima a ne našim mišljenjima i savjetima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne nisam primao plaću razlika satnik, natporučnik , samo sam radio i primao plaću natporučnik,

Vidjet ćemo, u svakom slučaju ću tražiti da mi se obračunava po časničkom namjesniku, a hoće li me poslušati to budem vidio, ali mislim da bi to moglo piti vodu ako bude dobre volje sa strane tete u mirovinskom..

Predmet mi je 30.10. došao na reviziju Ministarstva branitelja u Selsku cestu, sada moram čekati kada će doći na red ne znam, jedno dva mjeseca, na prvostupanjskoj mi je rekao opća 60% rat 40% ostalo, što je rekla Mihanovićeva to ne znam, a što će reći ovi u Selskoj to budem vidio, imam 20 % trajni status HRVI a sada sam dobio 40% trajno na prvostupanjskoj i odmah sam to priložio u spis, dragovoljac jesam i to je to…

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poki je napisao:

...Predmet mi je 30.10. došao na reviziju Ministarstva branitelja u Selsku cestu, sada moram čekati kada će doći na red ne znam, jedno dva mjeseca, na prvostupanjskoj mi je rekao opća 60% rat 40% ostalo,…

Ne želim paliti vatru, ali ovo što ti je rekao vještak primi s dosta rezerve jer obično znaju reći jedno a napisati kao prijedlog prema reviiziji drugačiji omjer (kako u kojoj PS HZMO-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da drugostupanjska mora napraviti reviziju to znam ali ja sam ipak priložio, ali ja imam trajni status HRVI 20 % od prije, tako da mi je sve jedno ali opet mislim neka oni vide da mi je prvostupanjska dala 40% možda bude malo igralo ulogu za odluku. Meni je svakako koeficijent 1.85 sa tim i bez toga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da to je istina samo što na konačnom rješenju piše sasvi mdrugo od onoga što si vidio.valjda prvostupanjski mora uskladit papire s revizijom tako da ispada na kraju da ti je revizija na koncu poboljšala ono što je bio prvotni prijedlog prvostupanjskog vještaka.bar je kod mene bio taj slučaj.usput imam pitanje:gdje se u stvari nalazi tabor gosp.T . ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poki je napisao:

Znači postoji mogućnost da digne i da spusti, tj. Mogu dobiti puno a mogu dobiti malo, sve ovisi o njemu,, a reci te mi da mi može mijenjati ako je prvostupanjska dala opću da on prebaci na profesionalnu?????

 

Koliko ćeš dobiti, bolje ne prognozirati, ali najčešće bude manje (ne znači i u ovom slučaju). Ne, nemože mjenjati opću u profesionalnu, nije za to ovlašten!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Odluku donosi Upravno vijeće HZMO, objavljuje se u Narodnim novinama npr: Odluku o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu i zvanju Hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2006, donijelo Upravno vijeće HZMO na svojoj sjednici 23.ožujka 2007. godine objavljeno u NN broj .34 od 30.03.2007 godine- dostupno na internetskim stranicama NN.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sova1 je napisao:

Kad sam već dosadan da budem do kraja.

zanima me ta osnovica radi odlaska u mirovinu

i obračuna tj. ako sad odem u mirovinu i ona se

obračuna po sadašnjoj osnovici a nagodinu se

ona promijeni da li se i mirovina mijenja sa tim ili

ostaje za stalno računata po ovoj osnovici ?

 

Vrijednosni bod ostaje - mirovina ostaje za stalno po toj osnovici, a mirovina se mjenja sukladno promjeni AVM (dva puta godišnje: prvog siječnja i prvog srpnja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

krco1, Pravilnik o odnosu policijskih zvanja pripadnika policije prema činovima pripadnika vojnih postrojbi radi utvrđivanja vrijedonsosnog boda, vrijedi samo za ratni period, tj. od 30. svibnja 1990. godine do 30. lipnja 1996. godine.

Iz tvog pitanja nije razvidno kada si iz pričuvnog sastava prešao u aktivni sastav MUP-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro ili netko ko malo bolje pozna problematiku, da mi pojasni situaciju oko osnovice.Predmet mi je na kraju i sad je na kompletiranju, pa me zanima kad se primjenjuje osnovica za izračun?Da malo pjasnim-pošto se osnovice usklađuju svake godine u 3.mj., a primjenjuju se od 01.01 iste godine,sad me zanima pošto meni fali još jedan papir da se predmet kompletira , kad će se radit obračun( po osnovicama iz 06)u 2008 da li će se onda izjednačiti sa osnovicama za 07 ,pošto kažu da se primjenjuje od 01,01 iste godine ?Nadam se da će te razumjet šta hoću pitati !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

viši policijski narednik.ako imaš status hrvi-a.mada i to nije 100% provjereno.uzmimo tezu da imaš privremeni status do xxyy datuma. u međuvremenu odlaziš u mirovinu sa zvanjem koje sam naveo.poslije toga iz nekog razloga izgubiš status hrvi-a.po logici stvari nitko te ne može više degradirat u niže zvanje.ako netko ima drugačije saznanje neka nas prosvijetli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija