Jump to content

Lady Carisma


Relrale

Preporučene objave

Ovo lito potunula je jahta oko Punta, naša firma ju je izvadila i dopremila u rezalište, vlasnik je napustio brod i naplatio od osiguranja, a podrtinu od jahte firma ne može rezati i prodati jer je prvo treba uvesti (kao otpad) u Hrvatsku!

Ako netko zna kako se takav otpad -podrtina broda koja se nalazi u Hrvatskoj (a brod je bio registriran vanka) može uvesti!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To više nije brod jer je izgubio svojstav broda, a nema ni vlasnika jer se isti odrekao prava nad njim- to je podrtina koju moraš uvest kao otpad, a ne možeš sklopit ugovor s izvoznikom jer se odrekao vlasništva!

Kako uvesti podrtinu kao otpad-nema vlasnika, bivši je bio izvanka, nalazi se u Hrvatskoj, a ne smiješ ga rezat jer nije propisno uvezen!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Pomorskog zakonika:

 

Èlanak 809.

Vlasnik koji ne izvadi svoju potonulu stvar u roku od deset godina od dana kad je potonula gubi pravo vlasništva, a potonula stvar postaje vlasništvo Republike Hrvatske.

Ako se ne može utvrditi kad je stvar potonula, predmnijeva se da su brod, drugi plovni objekt, zrakoplov ili njihovi dijelovi, teret i druge stvari koje su se na njima nalazile potonuli sutradan nakon dobivanja posljednje vijesti o brodu, plovnom objektu ili zrakoplovu, a ostali predmeti onog dana kad je utvrðeno mjesto gdje je predmet potonuo.

 

Iz navedenog proizlazi da je potonuli objekt i dalje u vlasništvu osobe koja je prije toga bila vlasnik dok je objekt plovio.

 

Napisali ste da se vlasnik odrekao vlasništva. Ako se odrekao, kako se odrekao, kakvim dokumentom i u čiju korist? Mogao se odreći u korist osiguranja, države ili slično, ali uvijek u korist nekoga ili je tim odreknućem netko postao vlasnik po sili zakona pa od toga trebate uvesti ili kupiti.

 

Budući da potonuli objekt nije postao vlasništvo države istekom vremena, i time "domaći", mislim da se ipak radi o uvozu.

 

Osim toga, ponovno iz Pomorskog zakona:

 

Èlanak 803.

Izuzimajuæi odredbe èlanka 804. i 805. ovoga Zakona, potonulu stvar može vaditi domaæa ili strana osoba koja je vlasnik stvari ili ima pravo raspolaganja tom stvari (ovlaštena osoba).

 

Na temelju kakve pravne osnove ste izvadili brod, i da li ste imali dozvolu Lučke kapetanije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A dobro, hvala na informaciji, ovo mi je već drugi put u kratkom roku da natrapam na nevažeći tekst zakona, morat ću se malo suzdržati od forumašenja.

 

Nego, u čemu je onda Vaš problem? Poznajete ZOV, postali ste vlasnici u skladu s odredbama o stjecanju pokretnina, zašto naprosto ne prijavite uvoz carinarnici, imate zemlju porijekla, oni procijene vrijednost, opale carinu i to je to? Ili nije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija