Jump to content

Otkup gradskog stana (100% nitko ne zna ovo riješit)!!


sisavac

Preporučene objave

1972.g. korisnik stana u gradu Zagrebu je kao radnik dobio od tvrtke stan na korištenje koji je koristio do svoje smrti 1996.g. zajedno s izvanbračnom suprugom koja ga je nastavila koristiti do svoje smrti 2007.g.

S obzirom da nisu imali djece gospođa je zbog teške bolesti primila u stan u najam mladića (inače sa statusom djeteta poginulog hrvatskog branitelja) da joj pomaže i vozi je u bolnicu. Nećaci pokojne (koji nisu hrvatski državljani) nisu zainteresirani niti za stan niti za završetak ostavinske rasprave stoga mladić i dalje stanuje u stanu i plaća sve režije i pričuvu za zgradu. Ima li mladić pravo otkupiti stan i pod kojim uvjetima ako pretpostavimo da je stan gradski?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na to što kažete da nasljednici nisu zainteresirani za stan, na njih u u trenutku smrti najmodavca (dakle u ovom slučaju gospođe) prelaze prava i obveze najmodavca i to iz onog ugovora kojeg je mladić sklopio s gospođom.

tako da je mladić i dalje samo najmoprimac.

mislim da u ovoj konstrukciji mogućnosti za otkup nema, a pogotovo ako zahtjev za otkup korisnik stana nije uopće podnio.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali ne čini li vam se da je smrću gospođe prestala važiti mogućnost korištenja toga stana prema ustaljenoj praksi davanja stanova na korištenje od strane tvrtki u doba socijalizma - to je često prema ugovoru značilo do završetka života. Prema zakonu nasljednici ne mogu prenijeti pravo korištenja stana od gospođe na sebe, a mladić je trenutno u posjedu stana. Nije baš logično da mladić nakon što je korisnik stana preminuo na sebe prenese pravo korištenja stana samo na temelju ugovora o najmu,zar ne? Btw, njega trenutno nitko ne pita ništa, niti grad niti rodbina, on plaća režije, jedino što više nema kome platiti najamninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovakvih slučajeva je mnogo, bilo da su stanovi dodijeljeni od strane poduzeća u staroj jugi bilo da su dodijeljeni prema socijalnim kriterijima oni su sada vlasništvo gradova, nebih reko da trenutni posjednik ima pravo na otkup a pogotovo ako nije bio prijavljen da je uselio u stan...s obzirom da nadležna tijela gledaju samo na to da neko plaća režije trenutno stanje ih i ne zanima previše al kad saznaju da su korisnici preminuli stan će preuzeti i, a dalje...teško je reći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sori mislim da nisam bila u odgovoru baš jasna...

mislim da je već smrću gospodina koji je dobio stan na korištenje to pravo korištenja odnosno stanarsko pravo prestalo - ako on nije podnio zahtjev za kupnju stana i uz to nije dao suglasnost da taj stan ima pravo kupiti njegova izvanbračna družica kao član njegovog obiteljskog domaćinstva.

Ako stan dakle nije otkupljen i gospođa je bila samo posjednica. Njeni nasljednici naravno nemaju sada mogućnost podnijeti zahtjev za otkup stana (ako nitko ne bude tražio stan natrag, mogu čekati uvjete za dosjelost) . Međutim, oni ipak nasljeđuju posjed stvari. I oni stupaju na mjesto gospođe u ugovoru o najmu i po meni jesu najmodavci. A i režije na nekog glase, po nekoj osnovi. Ne glase na firmu koja je gradila zgradu niti na grad/općinu.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da ovaj navod nije točan...riječ je o stanovima na kojima je davano stanarsko pravo, a velika većina istih je bila u tadašnjem državnom ( narodnom ) vlasništvu, a organi upravljanja su bile općine. Kroz promjene sustava promijenjen je i vlasnik, pa su to sada jedinice lokalne samouprave - općine i gradovi. Oni stanovi koji su prije bili u vlasništvu društava i dalje su u vlasništvi istih, ili slijednika...

 

i da odgovor na pitanje je nažalost ne, nema prava na otkup ni u kojem slučaju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radila sam prije nekog vremena u jednoj takvoj firmi, na takvim poslovima...Pitanje je samo da li je podstanar naveden u ugovor o najmu koji je nositeljica stanarskog prava sklopila s firmom vlasnicom kao član kućanstva, te da li je isti u MUPU prijavljen na adresi stana. Gospođa, očito nije bila zainteresirana za otkup, ali svakako je onda mogla Vama osigurati taj krov nad glavom nakon njezine smrti, bilo otkupom po stanarskom pravu, pa prodajom ili darovanjem ili uključivnjem u ugovor o najmu u vidu člana kućanstva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji, ali u tavim slučajevima i dalje se postupa po onom starom zakonu o stanarskom pravu. Stanarsko pravo više ne možeš dobiti, nasljediti, prenijeti, istina, bez obzira od koga ga nosioc dobio na korištenje. Ali stupanjem na snagu zakona o najmu, nosilac stanarkog prava koji nije realizirao svoje pravo na otkup, bez obzira nije mogao ili nije htio, automatski je postao zaštićeni najmoprimac na tom stanu. Kao što znate, ugovori o najmu, bilo da se radi o zaštićenom ili slobodno ugovorenojm najmu, sadrže i podatke o članovima kućanstva, koji se na zahtjev najmoprimca prilagođavaju stvarnom stanju (povećanje br. članova kućanstva). Nakon smrti nosioca stanarskog prava, koji je od stupanja novog zakona o najmu na snagu, zapravo postao zaštićeni najmoprimac, član kućanstva ima pravo zatražiti i dobiti ugovor o najmu sa zaštićenom najamninom na svoje ime. Ne može ga otkupiti po navedenim zakonima, ali može u njemu stanovati do kraja života...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A o kojoj je firmi riječ?!!! Koliko je dugo mladić u stanu?!! Ovisno o tome koliko je prijavljen na tu adresu, ja bih tražila najam na taj stan ipak, od firme. Na čije ime dolaze režije?!! Ne isključujem ni mogućnost tužbe. Dapače, sud je tu vrlo sklon stanarima... Osim toga, dok Vas pravnim putem ne deložiraju iz stana, ja ne predlažem vraćanje, niti napuštanje stana... A oni nekog svoj zainteresiranog sigurno već imaju... Ipak je stan, stan, i pitanje od egzistencijalne važnosti.

Savjetujem, tražite taj stan ako možete dokazati da ste dovoljno dugo u njemu, najprije od firme, a onda i od/putem suda!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija