Jump to content

Razbijen (nepropisno) parkiran automobil


pandolina

Preporučene objave

Nažalost, tako ulazim u Novu 2008-mu :-( ...

 

Ukratko, tijekom noći mi je netko razbio auto koji (kao i svi u ulici) parkiram na pločniku ispred kuće. Počinitelj je naknadno utvrđen, policija je izašla na uviđaj, krivac se vodi kao 'bijeg s mjesta nesreće'.

 

Šteta na mom autu se kreće oko 15.000kn (prema prvim procjenama), a problem je što je nedvojbeni krivac neosiguran (osiguranje i reg. istekli prije mjesec i pol).

 

Auto prema uputama svog osiguravatelja popravljam o vlastitom trošku, a po završetku slučaja i dolaska policijskog zapisnika (za cca. 2-3mj.) trebam potraživati povrat uloženog novca od Hrvatskog ureda za osiguranje.

 

Ono što me muči je činjenica da sam bila parkirana na pločniku (i platila kaznu za to :vrti: ) pa me zanima hoće li mi šteta biti u potpunosti isplaćena ili postoji mogućnost prepisivanja dijela odgovornosti za nesreću meni zbog parkiranja (iako automobil nije bio ni milimetra na cesti, nije ugrožavao niti ometao promet, štoviše parkiran je na pločniku na strani suprotnoj od kretanja automobila koji se zabio u njega...)

 

naime, riječ je o starijem automobilu i trošak od mogućih 15 ili 20 tisuća kuna je i više nego pola vrijednosti samoga automobila pa ako ću sve morati platiti sama rađe ću ići u kupnju novoga.

 

uf, ne znam jesam li jasna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očekuj stupanj suodgovornosti do 20 %, al malo pregovora s osiguranjem i moglo bi biti oko 10%

Nije to toliko bitna suodgovornost kao npr. alkohol, tako da bi i osiguranje trebalo biti fleksibilnije.

Al činjenica je da ti je auto bilo tamo gdje nije trebalo (čitaj: smjelo) biti.

Isplati li se tebi popravljati auto ili ne, to moraš odlučiti sama. Samo mi je čudno zašto osiguranje nije već proglasilo totalnu štetu, jer ako auto vrijedi 8.000, a popravak dođe 15.000, ti od osiguranja nećeš dobiti 15 nego 8.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Al činjenica je da ti je auto bilo tamo gdje nije trebalo (čitaj: smjelo) biti.

ali je i činjenica da je auto bio u 'pješačkoj zoni'. kakve bi to veze trebalo imati s mojom suodgovornošću sa sudarom?

razumijem što mi govoriš, ali nije u redu. drugim riječima, dijelom sam kriva i jer sam kupila auto - da nisam, ne bi do sudara došlo... to mi je u tom rangu.

 

a ovo za proglašenje totalke me je sad dobrano streslo !!!

zar je to zbilja takva praksa :-o ?!

zar ne mogu odabrati želim li proglašenje totalne štete ili popravak?

 

auto u stvarnosti vrijedi puuuuuuno više nego kad administrativno gledaš godinu proizvodnje i model... još sam prije 3 mjeseca uložila u njega 4.000kn :tuzan: ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidi, suodgovornost je svaka ona činjenica koja je doprinijela nastanku štete u konkretnom slučaju, u tvom slučaju to je nepropisno parkiranje. Usporedba s kupnjom auta ne stoji, prvenstveno zbog toga što si postupila si protivno zakonu ( sama kažeš da si platila kaznu). Osim toga, kupnjom auta se ne doprinosi šteti, jer da si ispravno parkirala, do štete ne bi uopće došlo.

(nemoj mislit da ti sad ovdje pametujem, samo ti govorim kako stvari stoje)

 

Što se tiče totalke; ona se proglašava kad popravak nije ekonomski isplativ. Znači ako tvoj auto vrijedi 8 tisuća ( a ti iznosi su egztaktni podaci, kataloški posloženi, i tu nema puno muljanja), a popravak košta 10, ili 8, pa i 7 tisuća, osiguranje će proglasiti totalku, isplatiti tržišnu vrijednost i kraj.

Činjenica je da što je auto stariji, novci od totalke sve manje vrijede, a to što je auto bio u dobrom stanju... hebiga, smola, baš tako.

Uzmi neko auto staro 10,15 godina, vlasniku služi za vožnju po gradu, nije udaran, redovito ga održava...vjerojatno će mu za te svrhe služiti još godinama. Ali kod totalke on možda dobije svega par tisuća, jer to auto jednostavno ne vrijedi više.

Ne kaže se zaludu da netom kupljeni auto izgubi 30% vrijednosti kad izađe iz salona, i da za svaku godinu gubi po 10%.

.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osiguratelj totalku procjenjuje kada vrijednost popravka prelazi 70% tržišne vrijednosti automobila koja se određuje prema tablicama osiguratelja.

U tom slučaju se isplaćuje procijenjena tržišna vrijednost umanjena za procjenu vrijednosti olupine (ostatka automobila). Ako ne budeš zadovoljna sa isplatom možeš se žaliti na odluku osiguratelja tako da dokažeš da tvoj auto vrijedi više nego što je to po tablicama osiguratelja. U svakom slučaju uloži žalbu. Trajati će malo duže, ali se isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Da javim daljnji tijek događaja...

 

Protiv vozača koji je prouzročio nezgodu podignuta je tužba.

Meni u hrvatskom uredu za osiguranje priznaju račun od popravka (koji je ipak ispao manji od prvih procjena, cca 9.000kn), ali mi iznos umanjuju za 30% koliko smatraju da sam pridonijela nezgodi.

 

Međutim, s obzirom na to da je policijski zapisnik netočno i nejasno ispunjen, nakon telefonskog razgovora s pravnicom u HUO, upućena sam na to da uložim žalbu na takvu odluku s napomenom da 'dokažem li da sam bila na parkirana na pločniku, a ne dijelom na cesti kako se navodi u policijskom zapisniku-bit će mi vraćen 100%-tni iznos'.

 

Sva sreća pa postoje fotografije ;-)

 

qwer - eto, tvoja tvrdnja ipak ne stoji! prema riječima pravnice moja suodgovornost bi bila da sam automobil parkirala tako da ometa normalno kretanje kolnikom. A s obzirom na to da sam bila cijelom dužinom automobila na nogostupu i to još na suprotnoj strani od one kojom se kretao tip koji me udario, ni na koji način nisam utjecala na poznati tijek događaja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija