Jump to content

Otkaz a ugovor u radu nije istekao?? Molim pomoć


tinaa

Preporučene objave

Poštovani,

sklopio sam Ugovor o radu na određeno vrijeme sa poslodavcem.

 

U ugovoru stoji ovako:

Ovaj ugovor u radu traje 12 mjeseci.

Radnik otpočinje s radom dana 21.03.2007. Ugovor se sklapa uz uvjet probnog rada od 10 mjeseci.

Ako ugovor o radu otkazuje poslodavac, otkazni rok iznosi 15 dana.

 

Uručen mi je pismeni otkaz danas, 08.01.2008. bez ikakve prethodne najave.

 

U njemu stoji:

Poštovani gospodine ...., obaviještavamo vas da zbog smanjenja obima posla vaš ugovor o radu ističe 08.01.2007. (da, godina je pogrešno upisana). U slučaju ponovne potrebe za radnikom vašeg profila pravovremeno čemo vas obavijestiti.

 

Molio bi da mi pomognete savjetom, jesam li oštećen i što mi je sad činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radni odnos ste sklopili temeljem ugovora na određeno vrijeme u trajanju od godine dana.

1. Provjerite da li je u ugovoru predviđena mogućnost raskida ugovora prije isteka vremena na koji je ugovoren? Ako nije, ugovor se (izuzev sporazumom) niti ne može raskinuti prije tog roka.

2. Ako je predviđena mogućnost raskida ugovora i prije isteka roka na koji je sklopljen, tada se on može raskinuti otkazom (redovitim ili izvanrednim) te sporazumom.

3. Vama poslodavac nije otkazao ugvor o radu nego Vas samo obavjestio o nečemu što je posljedica otkaza ugovora o radu, stoga, uputite poslodavcu Zahtjev za zaštitu prava u kojem čete navesti da se ugovor o radu može raskinuti kako sam gore naveo te da uručenu obavjest ne smatrate niti Vi niti zakonodavac otkazom.

 

Za kraj, nikako mi nije jasna odredba ugovora o probnom radu, koji traje skoro koliko i ugovor. Pogledajte granski kolektivni ugovor (ako postoji) i odredbe o trajanju probnog rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali,

 

probni rad niti ne moze trajati dulje od sest mjeseci pa se u ovom slucaju smatra da je ovdje probni rad ugovoren na sest mjeseci obzirom na kogentnost zakonske odredbe o probnome radu, kao i prirodu i svrhu takvog rada. kada bi poslodavac htio otkazati ugovor o radu na odredjeno vrijeme zbog neuspjeha probnog rada, tada bi se smatralo da je takva mogucnost ugovorena samom cinjenicom ugovaranja probnog rada, bez obzira sto izrijekom takva mogucnost nije ugovorena.

 

kod prestanka ugovora o radu na odredjeno vrijeme, poslodavac ce radnika samo obavijestiti da je ugovor o radu istekao, kao sto je ovdje slucaj. kada bi ga isao otkazivati posebnom odlukom, to bi podrazumijevalo i pravo radnika na otkazni rok te eventualnu otpremninu, no, zasto obavijest o tome s ovim datumom? dakako, godina je netocna, i to bi poslodavac morao ispraviti u svojoj obavijesti jer je ocito da se radi o 2008. godini. naime, treba imati na umu razlog zbog kojega je ovaj ugovor o radu sklopljen - privremeno povecan obim posla, pa kada otpadne takav razlog, prestaje i potreba za radnikom koji je obavljao takve poslove. ovdje se moze smatrati da je isteklo vrijeme na koje je taj ugovor bio sklopljen - a to je vrijeme dok postoji potreba za obavljanjem takvih poslova (iako je poslodavac zapravo trebao ugovoriti da taj ugovor traje dok postoji potreba, odnosno, mogao ga je vezati za dovrsetak posla kao dogadjaj, a ne na ovaj nacin). moglo bi se ovdje smatrati da je ugovorena mogucnost otkazivanja ovom odredbom "ako poslodavac otkazuje.." (iz cega se izvodi da ga mogu otkazati obje strane) jer vi ste s takvom odredbom ovaj ugovor potpisali, znaci bili ste suglasni s time da obje strane mogu otkazati ovaj ugovor. ali poslodavac bi tada morao na sudu dokazivat opravdanost otkaza i postovati otkazni rok. ovako je teret dokaza prebacio na vas. dakle, svoje pravo mozete ostvarivati na sudu i dokazivati da ugovor nije istekao.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne treba stavljati odredbu da se ugovor ne moze otkazati (jer se i inace ne moze otkazati, osim ako nije drugacije ugovoreno), pa smatram da je ovdje ugovoreno pravo otkazivanja ugovora od obje strane. no, u vasem slucaju , poslodavac vam nije otkazao ugovor jer bi vam inace morao dostaviti odluku o otkazu ugovora o radu, a ne samo obavijest o tome da vam ugovor istice tog i tog dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sue pogrešno tumači da je ugovorena mogućnost otkaza ugovora, a ispravno je da nije ništa navedeno odnosno stranke se nisu odlučili niti za jednu od ponuđenih opcija, stoga smatram da nije moguće ovakav ugovor raskinuti prije njegova isteka.

 

Sue je također u prethodnom odgovoru dala potpuno točne odgovore ali simulirajući odnose (dio vezan za obavjest...), koje napominjem iz pitanja nisu vidljivi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali zasto onda odredba o otkazivanju ugovora u roku od 15 dana od strane radnika i poslodavca te onaj dio "nepotrebno precrtati"? ne moze li se iz toga zakljuciti da su stranke ugovorile mogucnost otkaza ugovora? ili je bas potrebno izrijekom navesti: "Ovaj ugovor mogu redovito ili izvanredno otkazati i radnik i poslodavac pod uvjetima propisanim zakonom"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sue, sami ste ispravno naveli da se ugovor na određeno vrijeme ne može raskinuti ako nije drukčije ugovoreno! S obzirom da oni koriste obrasce ugovora o radu, sama predviđena mogućnost da se neško ugovori ili ne, ne znači i samo ugovaranje (jer koliko sam shvatio, oni se nisu odlučili niti za jednu opciju).

Stoga odgovor na Vaše pitanje je: Da potrebno je posebno navesti da se ugovor o radu na određeno vrijeme može raskinuti i prije isteka roka na koji je ugovoren.

Ugovaranje otkaznog roka u ugovoru koji se ne može otkazati prije isteka roka, znači ništa drugo nego da su ga radili svi samo ne pravnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

tinaa je napisao:

Poštovani,

sklopio sam Ugovor o radu na određeno vrijeme sa poslodavcem.

 

U ugovoru stoji ovako:

Ovaj ugovor u radu traje 12 mjeseci.

Radnik otpočinje s radom dana 21.03.2007. Ugovor se sklapa uz uvjet probnog rada od 10 mjeseci.

Ako ugovor o radu otkazuje poslodavac, otkazni rok iznosi 15 dana.

 

Što je predmet vašeg ugovora o radu, odnosno zašto ste zasnovali radni odnos s poslodavcem? Pitam jer bih htio ponuditi drugačije rješenje Vaše situacije (iako je već dosta prošlo otad), ali mi trebaju sve relevantne činjenice? Dakle, konkretno, jeste li ugovor o radu s poslodavcem sklopili zbog povećanog obujma posla (zbog kojeg razloga ste i dobili obavijest da vaš radni odnos prestaje) ili zbog nekog drugog razloga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija