Jump to content

Godišnji odmor nakon porodilljnog dopusta


Mulder

Preporučene objave

Pravo na godišnji odmor nakon porodiljnog dopusta

Porodiljni dopust do navršene 1. godine života djeteta ističe 18.05.2008. U prošloj 2007. godini nije uopće korišten GO, a radila sam do 31.03.2007.

Kod sadašnjeg poslodavca prešla sam radit 1.10.2006. iz druge firme. Ukupno imam 6 godina radnog staža.

Pretpostavljam da imam pravo na cijeli GO za 2007. kojeg bi trebala iskoristiti do 30.06.2008.?

Također, da li mi pripada pravo na cijeli GO za 2008. godinu? Obzirom da postoji mogućnost da mi poslodavac sa 19.05.2008. uruči otkaz, kako u tom slučaju stoje moja prava glede duljine otkaznog roka i prava na ova dva godišnja odmora!?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obzirom da ste koristili rodiljni

dopust od 1. 4. 2007. godine, nemate uvjet koji je postavljen Zakonom o radu, a to je da ste radili najmanje sest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj ste se vratili na rad da biste mogli svoj godisnji odmor iz 2007. godine, koji nije bio iskoristen zbog rodiljnog dopusta,koristiti do 30. lipnja 2008.

 

pritom se misli na efektivni rad, dakle, da ste dolazili na posao, a ne da ste bili u radnom odnosu kod tog poslodavca.

 

za 2006. takodjer nemate pravo na godisnji jer ste taj godisnji morali iskoristiti do 30. lipnja 2007. godine (osim ako vam je, kad ste prelazili kod novog poslodavca, prekid rada bio duzi od 8 dana, jer onda ne biste imali uvjet najmanje 6 mjeseci neprekidnog rada pa biste imali pravo na razmjerni dio godisnjeg)

 

buduci vam poslodavac želi dati otkaz u mjesecu svibnju ove godine, te ce vam radni odnos prestati prije 1. srpnja, necet imati pravo na puni godisnji odmor vec na razmjerni dio, znaci jednu dvanestinu za svakih navrsenih mjesec dana rada.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..."buduci vam poslodavac želi dati otkaz u mjesecu svibnju ove godine, te ce vam radni odnos prestati prije 1. srpnja, necet imati pravo na puni godisnji odmor vec na razmjerni dio, znaci jednu dvanestinu za svakih navrsenih mjesec dana rada."

Ne razumijem ovaj dio priče. Tom logikom znači da bi tek u prosincu 2008. mogla dobiti 6/12 tj. polovicu godišnjeg (9 dana)? Kad uopće najranije u 2008. mogu na godišnji i u kojem trajanju!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle, da razjasnim, pravo na ova dva godisnja, znaci za 2006. i 2007. uopce nemate.

 

1. godisnji ste za 2006. morali iskoristiti do 30. lipnja 2007., a to niste ucinili.

 

2. kako niste u 2007. radili 6 mjeseci, koliko se trazi po zakonu o radu, vec ste u 4. mjesecu otisli na rodiljni, nazalost, godisnji za 2007 godinu koji niste koristili zbog rodiljnog dopusta, ne mozete prenijeti u ovu godinu.

 

Članak 55. Zakona o radu

 

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

 

ovo "pod uvjetom da je radio" znaci da ste dolazili na posao, a ne tumaci se da ste opcenito u radnom odnosu (jer bi tada ostvarili pravo i da ste doma na rodiljnom)

 

3. ovo sto vam nije jasno se odnosi na 2008. godinu - znaci, na godisnji za 2008. imali biste pravo u tom razmjernom dijelu jer ce vam radni odnos prestati u mjesecu svibnju, prije 1. srpnja 2008., znaci jedna dvanaestina za svaki navrseni mjesec (a vi cete imati 4 navrsena mjeseca u tom slucaju), a koji biste mogli koristiti i za vrijeme otkaznog roka. za to vrijeme otkazni rok ne tece, vec se nastavlja nakon koristenja godisnjeg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne "percipiram" to tako ja, to nije moje stajaliste niti neko nesluzbeno tumacenje. uvijek mozete poslati upit za tumacenje odredbi ZOR-a nadleznoj instituciji pa cete vidjeti odgovor.

 

ovaj efektivni rad se uzima u obzir samo kod prenosenja godisnjeg odmora u iducu godinu (stavak 1. clanka 55. ZOR-a), dok je kod utvrdjivanja razmjernog dijela godisnjeg relevantno trajanje radnog odnosa.

 

ako vam poslodavac ne bi dao otkaz, svakako ostvarujete pravo na puni godisnji odmor za 2008.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija