Jump to content

Kaznena prijava Državnom odvjetništvu


marelica

Preporučene objave

Namjeravam podnijeti kaznenu prijavu protiv poznanika, kojem sam posudila (pozajmila) veću sumu novca, s točno određenom namjenom, uz određeni, kratki, rok vraćanja. Nismo ništa potpisali (da, glupo, ali ne bih posuđivala ni uz potpis, da nisam vjerovala čovjeku), ali novac sam uplatila kao privatna osoba na račun njegovog obrta, tako da imam uplatnicu.

 

Nakon što je prošao rok vraćanja, počeli su se nizati sve gluplji izgovori i sve očiglednija izmotavanja, da bi na moje inzistiranje da odgodu roka potpišemo kod bilježnika, ljubazni gospodin odjednom "pokazao pravo lice"; krajnje prostačkim riječima i prijetećim tonom rekao mi je da ga više ne zovem.

 

Od tada više uopće ne uspijevam stupiti s njim u kontakt, ne odgovara na pozive, niti na poruke, niti se više javlja.

 

Poslala sam mu pismenu opomenu za povrat duga, koju je primio, ali na nuju nije odgovorio.

 

Zanima me, ako se pokrene kazneni postupak, te utvrdi da se radi o kaznenom djelu prijevare, hoće li ta osoba biti osuđena bez obzira vrati li u međuvremenu dug?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ni mislila da bi trebalo poduzimati išta osim tužbe za povrat duga. Međutim, u međuvremenu sam saznala da ja nisam jedina žrtva ovog prevaranta i da je on dužan barem trojici svojih znanaca ili prijatelja pozamašne iznose, te da sam očito samo jedna u nizu prevarenih.

 

Bojim se da tužba za povrat duga gubi smisao u svjetlu činjenice da on zapravo nema ništa osim mnogih dugova. :-?

 

Možda bi istodobno s kaznenom prijavom taj dug bilo lakše utjerati, zbog mogućnosti da zaboravni gospodin možda negdje u čarapi ipak nešto čuva "za crne dane"?

 

Ne znam zbog čega mislite da bih ovim samo "davila" nekog iz DO? Zar im to nije posao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate prao prijaviti dotičnu osobu za prijevaru. Da li ćete usjeti ovisi o mnogo stvari.

U korsti vam ide da nije vratio niti jednu kunu.

U korist vam ide da je zalomio još nekoliko ljudi.

U korist vam ide da ne želi priznati dug u javnog bilježnike ili gdje drugdje.

 

Ne ide vam u korist to što nemate dokaz da ste dali dotičnom novac.

Ne ide vam to što je obrtnik u dugovima jer može reći da je mislio da će se izvući iz dugova , ali zbog lošeg poslovanja nije mogao vratiti novac, a ne da nije htio, odnosno da vas je htio prevariti - dakle da nije postupa prevarno, već u dobroj vjeri

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ako i uspijete ishoditi pravomoćnu presudu kojom će Vaš dužnik biti oglašen krivim za prevaru to vam neće pomoći da dug od njega naplatite, a što mi se čini da je glavni motiv pokretanja kaznenog postupka na Vašoj strani...

 

ako je dužnik od tipova koji imaju samo dugove a ne imovinu, kako mi se čini da ste prethodno naveli, morate se polagano pripremiti na dugačak i izgledno neuspješan postupak povrata novca...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bilo bi lijepo kada bi ste uspjeli dobiti svoj novac, ali kao što kaže tomascoon to će biti dosta teško dokazati a i troškovi sudskog postupaka će sigurno biti znatni. neznam koliko će vam uplatnica pomoći jer je na njoj navedena svrha uplate tako da se isti može vaditi da je istu svrhu prema vama i ispunio, a vi drugi materijalni dokaz o dugu nemate. 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navela sam da je svrha uplate "po ugovoru", bez ikakvih slutnji da bi to trebalo biti važno. Ugovor o zajmu, kako sam naknadno saznala čitajući zakon, i ne mora biti sklopljen u pismenoj formi - a što se tiče lažne dokumentacije - može se, naravno, pojaviti, ali to bi onda bilo novo kazneno djelo, falsificiranja dokumentacije. Možda sam zaista naivna kad ne želim vjerovati da se takvom kriminalnom ponašanju ne može stati na kraj legalnim putem. :-?

 

Ja inače nisam vlasnik ni obrta ni firme, ne znam što bi meni kao privatnoj osobi mogao taj obrtnik uopće ponuditi za toliki iznos. (Inače, okrugao iznos eura, preračunat u kune po srednjem tečaju na dan uplate - mala je vjerojatnost da neki obrtnik ispostavi baš takav račun za uslugu - nadam se da to također ide meni u prilog.)

 

I na kraju, moj motiv nije samo to da dođem do svog novca, nego me zaista ljuti činjenica da se dobronamjernost i velikodušnost moraju skupo plaćati, dok se bahatost i pokvarenost valjda trebaju nagraditi bez ikakvih loših posljedica???

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija