Jump to content

kad nastupa zastara? (hitno)


xyz

Preporučene objave

Zaustavljen sam 6.11.2005 te sam napuhao 0.6, dobio sam rjesenje 6.3.2006 na koje se nisam zalio. Zatim skoro 2 god nista i sad ponovno dobivam rjesenje da se u roku 15 dana javim sucu da me uputi na izvrsavanje zatvorske kazne od 7 dana posto navedenu kaznu nisam platio (student, a i di bi inace zaradio 2.5k kn u 7 dana, radje to odsjedim al jbg. kud bas usred ispitnog roka :place: ). E sad posto je odmaklo dosta vremena zanima me kad tocno nastupa zastara, Na novom rjesenju mi pise da je Prekrsajni nalog od 6.3.2006 (kad sam ga i primio) a da je postao pravomocan 7.12.2006 (a izvrsen 23.12.2006. sto god to znacilo) :-o

Eto to je sazetak, sad me zanima OD KOJEG TOCNO DATUMA NASTUPA ZASTARA, posto mi je bezveze ic u zatvor ako ce zastara za mjesec dana (minus onih 15).

takodje su mi ovu plavu kovertu ubacili u sanducic zajedno sa povratnicom :-?

 

Ljudi ne odu u zatvor na 8 mj. jer im nastupa zastara a mene dave vec 2.5 god zbog jedinog prekrsaja u mojoj vozackoj povjesti :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci iako je zastara 2 god oni ce me za to povlaciti 3god i 1mj?

Probao sam citati malo zakon pa sam vidi da ima zastara od 1 god ako sud ne pokrene postupak u tom roku i 2 god kao apsolutna zastara od donosenja presude (ako sam dobro shvatio).

 

E sad ne razumijem ovo dva datuma, kazna je izrecena prekrsajnim nalogom od 6.3.2006. (i tad sam dobio i uplatnice koje moram uplatiti u roku 15 dana), a nalog je pstao pravomocan 7.12.2006 :-? Zasto onda mi nisu i uplatnice dali u 12. mj nego 9 mjeseci ranije?

takodjer ne razumijem sto znaci da je nalog izvrsen 23.12.2006 jer mi tada nije nista dostavljeno..

 

Unaprijed se ispricavam ako su pitanja glupa, te zahvaljujem svima na odgovorima (prethodnom i buducima)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prva zastar o kojoj govorite (1godina), je zastara za pokretanje prekršajnog psotupka. apsolutna zastara nastupa 2 godine od počinjenja prekršaja.

ne znam što ima čudno u tim datumima, prekršaj je počinjen 06. 03. 2006.,, a vi ste taj nalog primili negdje sredinom 11. mj. 2006. (pravomoćnost nastupa osam dana od dana prmitka naloga/rješenja).

za neke prekršaje se uplatnica daje na licu mjesta (sa izvješće o prekršaju), a ukoliko se ne palti u roku osam dana, policija donosi prekršajni nalog, koji vama dostavlja ponovno sa uplatnicom.

prekršajni nalog nije izvršen, nego IZVRŠAN, a pojam izvršnost znači da je protekao rok za plaćanje (15 dana od dana pravomoćnosti naloga/rješenja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam što ima čudno u tim datumima, prekršaj je počinjen 06. 03. 2006., a vi ste taj nalog primili negdje sredinom 11. mj. 2006. (pravomoćnost nastupa osam dana od dana prmitka naloga/rješenja).

 

Prekrsaj je pocinjen 6.11.2005., prekrsajni nalog sam dobio 6.3.2006, a postao je pravomocan 7.12.2006. Napominjem jedino sto sam do sad dobio (uz ovu zamjenu zatvora pred neki dan) je prekrsajni nalog 6.3.2006.

 

Ali mislim sam shvatio, znaci zastara tece od kad je nalog postao pravomocan, makar to bilo 1god i 1mj. nakon pocinjenja prekrsaja :-(

 

Hvala na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi razumjeli kako funkcionira zastara, morate razlikovati zastaru prekršajnog progona i zastaru izvršenja prekršajnih snakcija. Što se tiče zastare prekršajnog progona ona nastupa ako protiv vas nije pokrenut prekršajni postupak u roku od najmanje 1 godine od dana počinjenja prekršaja, i to je relativna zastara. Apsolutna zastara nastupa kada prođe dvije godine od dana počinjenja prekršaja bez obzira u kojoj je fazi prekršajni postupak, ALI NIJE DONESENA PRAVOMOĆNA PRESUDA. Ako postoji pravomoćna presuda, ovu vrstu zastare zaboravite. Nakon pravomoćnosti presude počinje teći zastara izvršenja prekršajnih sankcija, koja se računa od dana pravomoćnosti presude pa na rok od jedne godine. Svakom radnjom taj rok se prekida i zastara ide is početka. No, ukoliko od pravomoćnosti presude prođe dvije godine, tj. kazna se nije izvršila u roku od vdvije godine, e onda nastupa apsloutna zastara izvršenja sanckija i više Vam nitko ništa ne može :-D

 

Naravno, ovo sve vrijedi za prekršaje zaključno sa 31.12.2007., sada su stvari malkice drugačije :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija