Jump to content

Službeni put


gž

Preporučene objave

RADIM KAO TRGOVAC U PODUZEĆU KOJE NEKOLIKO PUTA GODIŠNJE IZLAŽE NA RAZNIM SAJMOVIMA. IMA LI POSLODAVAC PRAVO SLATI NAS ZAPOSLENIKE NA SAJAM (SLUŽBENI PUT 6 DANA ) IAKO U UGOVORU U RADU STOJI MJESTO OBAVLJANJA POSLA GRAD......! ŠTO AKO ODBIJEM ODLAZAK IAKO SMO UPOZNATI S RASPOREDOM SAJMOVA JOŠ NA POČETKU GODINE. I UZ PLAĆENE DNEVNICE HRANU I HOTEL NIJE UGODNO BITI PO ŠEST DANA NA SAJMU!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

 

Teško da je ugovorom o radu posebno određeno nešto o službenom putu. U suštini, službenim putem se ne mijenja mjesto rada, a prema ZOR-u je poslodavac dužan "pobliže" odrediti mjesto rada. (...ne fiksno). Toliko o pitanju o "izričitom navođenju" - ne, ne treba biti navedeno.

 

Neznam, da li imate u firmi kakav akt, pravilnik ili možda zaključen kolektivni ugovor? Tu bi trebalo potražiti konačan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa poslodavac vas bas, kada vas upucuje na sluzbeni put, salje u mjesto koje je drugacije od mjesta rada! kakvog smisla onda ima sluzbeni put kada vas ne bi mogao poslati u neko drugo mjesto, pa cak i u inozemstvo?

 

a odgovor na pitanje sto je sluzbeni put daje Pravilnik o porezu na dohodak (NN br 95/05) u clanku 13. st 3. :

 

"Dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu isplaćuju se za putovanja iz mjesta u kojemu je mjesto rada ili iz mjesta prebivališta/uobičajenog boravišta radnika koji se upućuje na službeno putovanje u drugo mjesto (osim u mjesto u kojemu ima prebivalište ili uobičajeno boravište), a udaljenosti najmanje 30 kilometara, radi obavljanja u nalogu za službeno putovanje određenih poslova njegova radnog mjesta, a u svezi s djelatnosti poslodavca."

 

iz toga proizlazi da je sluzbeni put svako putovanje kada radnik, po nalogu poslodavca, obavlja radne zadatke u mjestu koje je razlicito od mjesta rada, odnosno od mjesta stanovanja, a koje je udaljeno najmanje 30 kilometara od mjesta rada, odnosno mjesta stanovanja.

 

sluzbeni put po nalogu poslodavca spada u vasu radnu obvezu i odbijanje istog jest povreda radne obveze. no, ako imate neki opravdan razlog, uvijek se mozete zaliti na odluku poslodavca. sumnjam da ce vam priznati kao opravdan razlog sto vam rad na sajmu i nije bas ugodan, osobito stoga sto je poslodavac svoje radnike na pocetku vec upoznao s time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima koji ste se potrudili dati pravi odgovor. Male tvrtke nemaju pravnu službu i problemi se rješavaju u trku pa se ponekad izlane nešto krivo.

Ovo je pravo mjesto za dobit odgovor na ovakve nepoznanice jer inzistiranje na tome što radnik ili poslodavac imaju ili nemaju pravo može imati teške posljedice i za jednog i drugog.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema na cemu, tome ovaj portal i sluzi.

 

da vas samo upozorim na jednu stvar: sluzbeni put jest vrijeme provedeno na radu, pa prema tome, radnik ima pravo na placene prekovremene sate, vodite racuna o tome pogotovo zato sto se radi o sajmu pa pretpostavljam da ce rad trajati duze od redovnog radnog vremena ;)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija