Jump to content

Strankinja ima pitanje


Waytogo

Preporučene objave

Strankinja sam udana za hrvatskog drzavljana,predala sam zahtjev za odobrenje privremenog boravka krajem prosle godine.Planiramo pokretanje vlastitog posla,moj suprug kao samostalni umjetnik trenutno nema stalni prihod.Moze mi netko tocnije definirati 'dokaz o osiguranim sredstvima".Suprugova izjava o uzdrzavanju nije dovoljna.Hvala

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni su u veleposlanstvu rekli da moram imati stalna mjesecna primanja, sto dokazujem potvrdom poslodavca o visini primanja, a uz to su trazili i ovjerenu izjavu kod biljeznika o uzdrzavanju supruga. Bez tih dokumenata nisu mom supugu htjeli zaprimiti zahtjev za privremeni boravak, jer je i to jedan od uvjeta za ostvarenje istog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za reakciju,ali hoču reči,nije-li mozda nasa privatna stvar od čega zivimo ? Moj suprug nije zaposlenik, tako da nemogu predocit potvrdu o primanjima.Šta da recimo trenutačno zivim od svoje ušteđevine,koju sam drzala u "čarapi" ? Ili me financijski podpomazu roditelji ? Ima u tom slučaju drzava pravo nas razdvojit ? Šta tu kaze obiteljski zakon ? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na savjetima,samo za informaciju,odlučilo smo otvorit poduzeče kao način legaliziranja mog boravka u Hr. Tak i tak smo imali u planu pokretanje svog posla,samo nismo znali šta je bilo prije kokoš ili jaje,nekanim se objesiti drzavi na vrat (niti jednoj) niti svojim roditeljima, samo šta trenutačno nezarađujemo,zivimo od ušteđevine.Mislila sam,da pokretanje d.O.o. sa odobrenim privremenim boravkom bude jednostavnije,ali očito nemam drugog izbora,nego trziti poslovnu vizu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na vašu odluku o otvaranju poduzeća i ishodovanju poslovne vize morat ćete zadovoljiti i osnovne uvjete za izdavanje odobrenja za privremeni boravak. Poslovna viza u novom Zakonu o strancima ne podrazumijeva i odobrenje privremenog boravka kao što je to bilo u starom Zakonu. U novom Zakonu poslovna dozvola je dozvola za rad i stranac uz nju mora tražiti i odobrenje boravka. Teže je dobiti poslovnu dozvolu po novom zakonu jer morate dokazati da ćete koristiti nove tehnologije, zapošljavati hrvatske zaposlenike i sl. Ako i dobijete poslovnu dozvolu, ne znači da će vam se odobriti privremeni boravak ako ne ispunite uvjete iz čl. 52. koji glasi:

Strancu će se odobriti privremeni boravak ako:

1. ima sredstva za uzdržavanje,

2. ima osigurano stanovanje,

3. ima zdravstveno osiguranje, odnosno priloži dokaz o podmirenim obvezama s navedene osnove,

4. ne postoje zapreke iz članka 34. ovoga Zakona,

5. je opravdao svrhu privremenog boravka.

 

Ako se poslovna i odobri, a vi ne dostavite dokaz o sredstvima tada će se postupati po čl. 136. Ako sve to uspijete riješiti računajte na činjenicu iz t. 5 da morate započeti s poslovanjem u roku od 4 mjeseca od odobrenja privremenog boravka. Evo čl.136.

Poslovna dozvola će se poništiti ako:

1. je izdana na temelju neistinitih podataka,

2. stranac obavlja poslove za koje mu nije izdana poslovna dozvola,

3. strancu nije odobren ili mu je prestao privremeni boravak,

4. stranac krši propise o radu, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju te druge propise u skladu s kojima se djelatnost mora obavljati,

5. stranac u roku od 4 mjeseca od odobrenja privremenog boravka ne započne obavljanje djelatnosti za koju mu je izdana poslovna dozvola.

 

Na koju god od opcija se odlučili famozna potvrda odnosno dokaz o sredstvima će vam biti potreban.

Da li će biti dovoljna potvrda od banke ili potvrda od roditelja (vaših ili suprugovih),nekog od rodbine sa stalnim primanjima, morate vidjeti u MUP-u.

 

Mislim da bi za vas bila najbolja opcija privremenog temeljem spajanja obitelji s drž. RH obzirom da vam za rad ne treba radna dozvola i možete se zaposliti u bilo kojoj tvrtki u RH (nije bitno zanimanje kao kod stranaca koji traže privremeni temeljem zaposlenja i radnu i upadaju u kvotu radnih dozvola).

 

U svakom slučaju trebate se oboružati strpljenjem i dobrim živcima i biti u neprestanom kontaktu sa referentom koji rješava vaš predmet, kako bi na vrijeme saznali što vam nedostaje. Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija