Jump to content

Tuzba protiv banke


Mrnjaukalica

Preporučene objave

Naime, poslodavac za kojeg honorarno radim je u utorak nalozio Zagrebackoj banci da mi uplati honorar, naravno u USD jer se radi o diplomatskoj misiji. ZABA to nije ucinila ni u srijedu, ni u cetvrtak, a danas je neradni petak, pa jos ide i vikend. Cijelo to vrijeme dolar pada i pada, pa ce moj honorar biti smanjen za nekoliko stotina kuna kada stigne do moje banke.

 

I prosli puta ZABA-i je trebalo oko pet radnih dana da novac prenese do moje banke (Raiffeisen). I sad, ja hocu kupiti laptop koji tocno pokriva dio honorara koji trebam dobiti (jer ugovor je da se honorar isplacuje kad je posao gotov), sto sam uspio dogovoriti sa poslodavcem da bi se poklopilo, ali kada honorar banka konacno prenese dolar ce pasti tako da vise za isti honorar necu moci kupiti laptop koji sam planirao.

 

Ovo pitam sasvim hipotetski, sto da se radi o nekim vecim iznosima i da me zbog pada dolara banka svojim zavlacenjem osteti za par desetaka tisuca kuna? Mogu li prema ZOO podnijeti tuzbu za naknadu materijalne stete?

 

Nije da smo zaostali u tehnoloskom razvoju, jer sa svakog bankomata ne samo u RH nego i u svijetu mogu podici svoj novac u bilo koje doba dana ili noci, sto znaci da u istoj elektronickoj formi i banka moze prebaciti novac u drugu banku. Ovako ispada kao da se novac uplacuje preko teklica uz mnostvo papirologije pa su za to potrebni dani. Mislim da banke koje tako rade na taj nacin zaradjuju na kamati od tudjeg novca, sto je na neki nacin "prisilna stednja". Samo probajte prekoraciti nedozvoljeni minus pa cete osim zakonskih kamata, platiti zateznu kamatu jos i kaznenu kamatu, platit cete troskove urucivanja opomene a sve pod prijetnjom kaznene prijave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo zanimljivo pitanje. Mišljenja sam da nema pravne osnove za naknadu štete protiv ZABE. Gledajući sa stajališta ZOO, bitnije je razmotriti Vaš odnos s nalogodavcem. Ako ste naplatu ugovorili u dolarima - nalogodavac je ispunio svoju obvezu jer vam je isplatio ugovorenu količinu valute, a ako je ugovorena isplata u kunama, tada je to opet stvar odnosa nalogodavca i njegove banke, jer vama je nalogodavac dužan određeni iznos u kunama, pa ako on uplati u dolarima, a vi primite manje zbog promjene tečaja, možete tražiti od nalogodavca da vam naknadi razliku, a on od banke da mu naknadi štetu. S druge strane, razmotrite situaciju da tečaj raste!!!! Lijepa zarada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma, briga nalogodavca... Ugovor je u dolarima.

 

Ali, cak i nije toliko stvar u tih par sto kuna, koliko u vrmenskoj dimenziji. Sto da moram nesto neodgodivo platiti ili da idem na put? Mislim, ne moze banka odlucivati kako cu i kada ja raspolagati svojim novcem, ako se nismo o tome nesto ranije dogovorili. Na ovaj nacin, birokratski sustav banke odlucuje o tome kada cu ja raspolagati svojim novcem. I da dobijem vise zbog promjene tecaja, cinjenica je da nisam ja o tome odlucio, nego banka.

 

Trebalo bi u ZOO uvesti kategoriju dusevnog integriteta i omoguciti naknadu stete zbog povrede prava na slobodu volje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nacelno, poslodavac bi trebao tuziti banku, ako nije izvrsila devizni nalog u roku propisan zakonom i ugovorom.

 

A tebi preostaje jedino da tuzis poslodavca za kamatu ako ti je kasnio s isplatom. Trenutkom ispunenja obveze smatra se kada bude odobren tvoj raucun u tvojoj banci.

 

Inace bez obzira na navedeno i pojacani adrenalin, moj ti je prijedlog da otvoris racun u ZABI i lovu ces prije vidjeti.

 

PS nije valjda da radis za stranca i cekas 1. u mjesecu kad ce placa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija