Jump to content

nakon smrti oca


happymom4

Preporučene objave

pišem u ime osobe koja je sad stara 31 godinu. roditelji su se rastali dok je bio jako mali i nikad za njega više nije pitao niti ikako ga uzdržavao. prije dvije godine je otac umro, kao umirovljeni branitelj, sa nekretninama u vlasništvu. njegova druga supruga na ostavinskoj ništa od toga nije navela, oporuke nije bilo i sada je on, ostao bez ikakve ostavštine. može li povući ponovno to pitanje na sudu zbog naknadnih saznanja ili je sve propala stvar?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o naknadno pronađenoj imovini, regulirano Zakonom o nasljeđivanjuČlanak 234.

 

(1) Ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe imovina koja nije obuhvaćena tim rješenjem, sud neće ponovno provoditi ostavinsku raspravu, nego će ovu imovinu novim rješenjem rasporediti na temelju prije donesenog rješenja o nasljeđivanju, osim ako se neki od nasljednika odrekao nasljedstva ili svoj nasljedni dio ustupio sunasljedniku.

 

(2) Ako prije nije bila vođena ostavinska rasprava, sud će je po službenoj dužnosti provesti samo ako su pronađene nekretnine ili s njima izjednačena prava.

 

(3) Ako prije nije bila vođena ostavinska rasprava, a pronađene su pokretnine ili s njima izjednačena prava, sud će provesti ostavinsku raspravu samo na zahtjev zainteresiranih osoba.

 

 

prijedlog bi nasljednik trebao podnijeti nadležnom sudu- mislim da se to zove prijedlog za raspoređivane naknadno pronađene imovine

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idite na sud i zatražite uvid u rješenje o nasljeđivanju. Provjerite što se nasljeđivalo i tko je to naslijedio.

Ako nešto nije prijavljeno u ostavinsku imovinu, tada vi kratkim dopisom prijavite to sudu i priložite npr. izvatke iz gruntovnice, potvrde o neisplaćenoj mirovini, potvrde o udjelima...

Vi imate pravo jednako kao isupruga nasljediti jednaki dio.

Isto tako, ako neka imovina glasi samo na suprugu, a stekla ju je zajedno s ocem za vrijeme brako privređivanjem, tada imate pravo prijaviti i tu imovinu kao bračnu stečevinu vašeg oca.

Ukoliko vas je supruga zatajila naostavinskoj raspravi, tada postoji njena moguća kaznena i materijalna odgovornost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko ja znam u gruntovnici se može tražiti povijesni sljed za nekretnine iz kojeg se vidi tko je kada i po kojoj osnovi stekao nekretninu, da li je to npr. nasljeđivanje ili darovanje!! Naravno, stoji i sve gore napisano, neovisno tko je vlasnik u gruntovnici, to je bračna stečevina i može se prijaviti u naknadno pronađenu imovinu!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija