Jump to content

Zakonski rok brakorazvodne parnice


Agram

Preporučene objave

...Prošli smo 2 posredovanja na kojima je supruga izjavila da pristaje da se skrbim za dijete i tako je zapisano u mišljenju CZSS.Obzirom da je otišla iz zemlje i najvjerojatnije neće se niti vračati moje pitanje je:

U kojem roku sam dužan predati mišljenje CZSS na sud kako bi se sazvalo konačno ročište ?

Jesam li u pravu ako to napravim cca 20-tak dana ranije po isteku 1 godine od izbivanja iz zajedničkog domačinstva( što bi automatizmom bio raskid braka) time bi se ispunio uvjet 1 godine dana , a nje nema niti će biti na zakazanom ročištu.

 

Ima li netko iskustva u sličnoj situaciji jer neznam kako sud gleda na donošenje presude oko skrbništva ako ima jedino mišljenje CZSS sa njenom izjavom oko suglasnosti? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvažnije je da stručno mišljenje nadležnog CZSS o obavljenom posredovanju prije razvoda braka dostavite sudu u roku od jedne godine od dana kad vam je rješenje o upućivanju na posredovanje dostavljeno od strane suda, jer ako bračni drugovi ne dostave stručno mišljenje sudu u roku od godine dana od dostave odluke suda iz članka 46.Obiteljskog zakona, smatrat će se da je tužba odnosno sporazumni zahtjev za razvod braka povučen.

 

Prema članku 43 Obiteljskog zakona sud će razvesti brak:

1. ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni, ili

2. ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana, ili

3. ako oba bračna druga sporazumno zahtijevaju razvod braka.

 

Mišljenja sam da tih 20 dana koje navodite neće biti problematično,jer dok sud zakaže ročište proći će vjerojatno i više vremena.Na tom ročištu možete iznijeti podatak i dokaze da je faktička bračna zajednice prestala prije godinu dana,te bi ih sud trebao i uvažiti.

 

Vi ste obavili posredovanje i stoga je najbolje da postupite na način da u zakonskom roku dostavite sudu stručno mišljenje CZSS.Sud bi se trebao voditi,jer tako uglavnom uvijek čini,mišljenjem i nalazom CZSS u pogledu nastavka života djece nakon razvoda braka s jednim od roditelja.

 

Ukoliko iz nekih razloga jedan od bračnih drugova ili oba bračna druga žive u inozemstvu postupak posredovanja se ne provodi (čl.45.st 3. ObZ-a), a iznimno se provodi postupak posredovanja ako bračni drugovi imaju maloljetnu zajedničku ili posvojenu djecu ili djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti ako sud ocijeni da nema većih teškoća da bračni drugovi sudjeluju u postupku posredovanja.(čl.46.st 4. ObZ-a)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija